Pokaż nam fotki tych datur, ja takich nigdy nie widziałam jeszcze.
Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No, no to Ty jesteś daturowa dziewczynka Iwiko
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- iwika
- 500p

- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dature można uzyskać z nasion lecz Ja wole sadzonki, mniej rozczarowań.Nasiona nie wszyskie kiełkują, miałam w tym roku nas. datury czerwonej z żyłkami żółtymi i ani jedna mi nie wzeszła choć amatorem w hodowlii datur nie jestem. Ja zawsze sprowadzam sadzonki 50-70cm więcej sadysfakcji z kwiatów, niż małych sadzonek.Miranda pisze:A można daturę uzyskać z nasion, czy kupowaliście sadzonki? Ja na pewno kupię sadzonkę, ale taka wyhodowana z ziarenka daje dodatkowa satysfakcję.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p

- Kontakt:
A ja zdrewniałe łodygi wkładam do ukorzeniacza, a następnie do ziemi lekko kwaśnej 1/10 . trzeba pamietac aby nie przemaczać !!!
Lekko kwaśna ziemia + odżywki sprawiają, iż kwiaty ładnie się wybarwiają.
Lekko kwaśna ziemia + odżywki sprawiają, iż kwiaty ładnie się wybarwiają.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p

- Kontakt:
Ja uprawiam czerwoną (B.candida super spot) a Ty( B.sanguinea Fenerwerk). Twoja jest troche trudniejsza w uprawie, ale jeśli utrzymasz ją do wiosny, pomoge Ci znaleśc błąd w pielęgnacji.KaRo pisze:Nikt nie uprawia czerwonej datury?Szkoda!Może uda mi się jednak samej ją wyhodować!
I dodam, iż mam odmiane jeszcze trudniejszą w hodowlii od twojej i radze sobie z nią dobrze.W tej chwili jest na etapie usypiania.
Pozdrawiam Iwona
-
puczipuczi
- 10p - Początkujący

- Od: 14 paź 2006, o 22:13
Podziwiam i zarazem mam pytanie: Gdzie mozna dostac takie odmiany datury? W sklepach widze jedynie odmiane o zoltych kwiatach i taka mam.iwika pisze:Jes´li chodzi o chwalenie sie˛, to pochwale sie˛ moja nowa˛ odmiana˛ datury brugmansia "Rosalla".
Mam ja˛ w posiadaniu 3 miesia˛ce i już po dwóch mi pie˛knie wykwit?a.
Prócz tej odmiany datury posiadam:
z˙ó?ta˛
?ososiowa˛(2.30m wysoka˛)
pomaranczowa˛ (2.0m wysoka˛)
podwujna bia?a˛
pink perfektion(super nowos´c jest potrójna róz˙owo-czerwona)
super spot (super nowos´c´ jest czerwona z brzegami wiginaja˛cymi sie na zewna˛trz)
Czy zdobtywa sie je jedynie poprzez prywatne kontakty? Bardzo, bardzo chcialabym hodowac datury o roznych kwiatach. Czuje ze staje sie ich maniaczka bo przyznac trzeba ze te rosliny potrafia sie odwdzieczyc cudnym kwieciem za dobra opieke.
Przepraszam za pisownie. Nie posiadam polskich znakow.
- iwika
- 500p

- Kontakt:
Nigdzie się nie spotkałam z tymi odmianami datur w Polsce i dlatego je sprowadziłam z zagranicy. Kosztowało mnie to majątek (poczta lotnicza itd..) , posiadają je prawie tylko koneserzy(te trzy odmiany ). Ja jestem koneserem datur.
A tu jak prezentuje się przy żółtej moja młodziutka Rosalla

Pozdrawia Iwona
A tu jak prezentuje się przy żółtej moja młodziutka Rosalla

Pozdrawia Iwona
Przepiękne te Twoje okazy!!! Tfu... tfu...
Może kiedyś będziemy mogli kupić u nas takie sadzonki!!! Ja posiadam na razie jedną daturę o żółtych kwiatach i bardzo sobie chwalę. Mam nadzieję, że dzięki Wam uda mi się w przyszłym roku ją "rozmnożyć". Oczywiście to nie to co Twoje, no ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma! :P
Pozdrowienia!!!
Może kiedyś będziemy mogli kupić u nas takie sadzonki!!! Ja posiadam na razie jedną daturę o żółtych kwiatach i bardzo sobie chwalę. Mam nadzieję, że dzięki Wam uda mi się w przyszłym roku ją "rozmnożyć". Oczywiście to nie to co Twoje, no ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma! :P
Pozdrowienia!!!