I ta perowskia-muszę ją mieć
Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alutka, dwie godziny pracy w ogrodzie
...ale Ci zazdroszczę. A ja od rana latałam z łopatą
okropność.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
chatte pisze:Kwiatuszku, a moze uległ jakiemuś uszkodzeniu monitor i filtr przestał działać? Bo teraz chyba wszystkie monitory mają wmontowane filtry?Fleur 78 pisze: bardzo szybko oczy mi się meczą przy komputerze. Przez jakieś 2 godzinki popracowałam dzisiaj w ogrodzie, bo pogoda całkiem przyzwoita. Już było wszystko O.K., a po 10-15 min. przy komputerze, znowu to samo...Natomiast oglądanie T.V. mnie nie męczy...
![]()
Wracaj szybko, bo jeszcze tyle róż zostało do obejrzenia!
"(...)Ekran komputera, zbudowany ze szkła, podobnie jak lustro, odbija padające na niego światło. Przy dłuższej pracy odbicia te, nakładające się na obraz z monitora, męczą wzrok. Najlepszym wyjściem jest nałożenie na monitor odpowiedniego filtra. Dobre filtry tłumią odbicia z głębi pomieszczenia, nawet jeśli patrzymy na ekran pod kątem 45 stopni. Godne polecenia są zwłaszcza filtry z tzw. polaryzacją kołową (produkuje je m.in. Polaroid). Są dodatkowo przyciemniane i kilkunastokrotnie poprawiają kontrast obrazu. Widzimy więc zdecydowanie wyraźniej, ostrzej.
„Okularnicy” pracujący przy komputerze mogą zażyczyć sobie u optyka szkieł z warstwą antyrefleksyjną. To również zapobiega odbiciom obrazów z głębi pokoju, tym razem jednak od wewnętrznej powierzchni szkieł (nie odbijają się przedmioty stojące za nami). Warto także pamiętać o prawidłowym ustawieniu monitora: na wprost nas, a nie z boku, i tak, byśmy mieli ekran nieco poniżej linii wzroku.(...)"
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/o ... 8_3152.htm
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
W oczekiwaniu na wizytę u okulisty (dopiero na początku marca!) kupiłam sobie w aptece okulary do czytania. Male literki w druku, czyta mi się lepiej ale przy komputerze z okularami jest chyba jeszcze gorzej... Chyba to jednak przemęczenie oczu, bo przez ostatnie dwa czy trzy dni siedziałam prawie całymi dniami przy komputerze. Chyba Iza i Hania maja rację, z tym filtrem... Zaraz jutro pójdę do sklepu. Haniu, Ty chyba masz jakichś tajnych asystentów...
Nie mogę się nadziwić, kiedy Ty to wszystko wyszukujesz, równocześnie będąc obecna we wszystkich, no... prawie wszystkich, wątkach...?
Ponieważ sama do minimumum ograniczam dzisiaj czas przy komputerze, przesyłam Wam link do przecudnych zdjęć, przecudnych róż Austina. Zajrzyjcie tutaj koniecznie!
A Ty, Grzesiu, otrzyj łzy! To dla Ciebie, na pocieszenie...
(Przypominam, że na 4 stronie, przed różami, podałam Ci link do poprzednich zdjec Dinka!)

W oczekiwaniu na wizytę u okulisty (dopiero na początku marca!) kupiłam sobie w aptece okulary do czytania. Male literki w druku, czyta mi się lepiej ale przy komputerze z okularami jest chyba jeszcze gorzej... Chyba to jednak przemęczenie oczu, bo przez ostatnie dwa czy trzy dni siedziałam prawie całymi dniami przy komputerze. Chyba Iza i Hania maja rację, z tym filtrem... Zaraz jutro pójdę do sklepu. Haniu, Ty chyba masz jakichś tajnych asystentów...
Ponieważ sama do minimumum ograniczam dzisiaj czas przy komputerze, przesyłam Wam link do przecudnych zdjęć, przecudnych róż Austina. Zajrzyjcie tutaj koniecznie!
A Ty, Grzesiu, otrzyj łzy! To dla Ciebie, na pocieszenie...

-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak koniecznie, to koniecznie !
Aluniu , obejrzałam tę orgię różanych barw i sylwetek - przepiękne, można się
rozchorować ... Widzę, że koniecznie chcesz nam swojego bakcyla podarować
.
Futrzaki tworzą wyjątkowo dobraną parę - i gabarytowo i kolorystycznie . Bardzo miłych wrażeń zawsze dostarcza
mi oglądanie fotek z nimi
.
Przekaż im ode mnie mizianko, drapanko i głaskanko
Dbaj o oczęta i dołącz potem do naszego grona okularników 8) 8) 8)

Buziaczki jak kociaczki ;:2
rozchorować ... Widzę, że koniecznie chcesz nam swojego bakcyla podarować
Futrzaki tworzą wyjątkowo dobraną parę - i gabarytowo i kolorystycznie . Bardzo miłych wrażeń zawsze dostarcza
mi oglądanie fotek z nimi
Przekaż im ode mnie mizianko, drapanko i głaskanko
Dbaj o oczęta i dołącz potem do naszego grona okularników 8) 8) 8)

Buziaczki jak kociaczki ;:2
Alusiu niestety z tymi oczkami to jest okropnie. Ja kiedyś po maratownie komputerowym obudziłam się z zawrotami głowy i przez tydzień musiałam spać na siedząco (niedotlenienie mózgu). Teraz muszę przemykać po ogrodach i za większe czytanie się nie biorę. Mam okulary (antyrefleksy) i monitor LCD, ale to nie tylko oczy. Kręgosłup szyjny też powoduje niedotlenienie. Musisz zrezygnować z maratonów. Dużo zdrówka ci życzę.