Może to nie alpejska roślina ,tylko też na skalniak się nadaje.

Macierzanka, niezawodna przed skalniakiem i znosi częściowo deptanie. Zapach po przejściu (przydeptaniu) rozchodzi się po ogrodzie.
Ta goryczka nie jest biała .Wcześniej porą jesienną pokazywałam goryczkę o lekkim błękicie to ta sama.Niestety nie znam jej nazwy.Już miałam pewne podejrzenia co do nazwy kiedy zakwitła jesienią i kwitnie dalej,więc już sama nie wiem co mam o niej myślećktoś pisze:Moje niektóre skalnice również mają piękne paczki i niedługo zakwitną . Miejmy nadzieję ,ze zbyt dużych mrozów już nie będzie .
Ta biała goryczka jest śliczna , czy to acaulis ? Zamierzam kupić , Marzenko , u Ciebie kilka ciekawych goryczek i koniecznie tą białą . Kiedy mogę się zgłosić ?
Pawle-pomysł rewelacja. Jak będę miała zdjęcia to tez coś dorzucę. Jak ktoś niema pewnosci co do prawidłowej nazwy można zajrzeć na strony kolekcjonerów, zwłaszcza czeskich- bogata bazaPawel Woynowski pisze:Proszę o propozycje roślin do Roślin Skalnych - Przewodnik.
TAK bym to widział, a co Wy o tym sądzicie. Wyjaśniam tam po krotce, jak to miało by działać.