Borówka amerykańska sadzenie ?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
senk
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska sadzenie ?

Post »

Hmm no nie wiem nie dowiadywałem się na razie nic więcej.
2 jak i 3 letnie krzaczki w doniczkach też mają,chciałem kupić roczne i sam posadzić w doniczki,na wiosnę te same sprzedadzą mi jako 2 letnie i 2 razy drożej.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Sprawdziłem, już tych sadzonek nie ma. Były wielkości ok. 10cm od ziemi. Wg mnie kupno takich sadzonek ma sens w wiekszej ilości do podhodowania i sprzedaży lub założenia plantacji.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wiosną kupiłem dwulatki w doniczkach i przesadziłem do dużych donic. Latem były pierwsze owoce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Tak czytam tutaj różne wypowiedzi i wiem że każdy by chciał zaoszczędzić,ale na borówce się nie da, trzeba kupić sadzonkę,torf,korę i trzeba zasilić na wiosnę ,podlać w lecie gdy ma sucho,borówka wymaga,ale też daje wiele.W tym roku kupiłem 7 krzaków w doniczkach po 3 zł i 7 krzaków po 5 zł,spużniłem się bo w castoramie po pierwszych przymrozkach poszło 60 sztuk po 5 zł. w doniczkach piotr
Asperula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2012, o 19:26

Post »

A czy zamiast kory mogę dać igliwie sosnowe? Mam tego dużo, a korę musiałabym kupić.
Asperula
senk
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 14:34

Post »

Igliwie jak najbardziej.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Potwierdzam, igliwie jest bardzo dobre.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Grzybnia spod jagody leśnej dla borówki wysokiej

Post »

Witam,
to mój pierwszy post na forum. W tym roku zakupiłem 8 krzaków borówki amerykańskiej, odmiany: chanticleer, spartan, chandler, bonifacy. Kupiłem też wcześniej ale w innej szkółce dwa krzaczki bluecrop, niestety obydwa zgubiły liście i padły prawdopodobnie osłabione przymrozkami które trwały ponad tydzień(sadziłem je w maju).
Krzaki ładnie rosną ale chciałbym zrobić pewien eksperyment. Dużo czytałem o mikoryzie dla borówek i chciałbym spróbować zaaplikować grzybnię pod moje borówki. Wiem że można kupić płynne grzybnie ale czy ktoś próbował kiedyś zaszczepić taką grzybnię z lasu? Tak się składa że mój wujek ma działkę pod lasem sosnowym i rosną u niego na działce jagody(borówka czarna). Zastanawiałem się dlaczego pomimo suchej gleby i dość wysokiego pH jagody tak dobrze rosną a podobno wymagają kwaśnej gleby. Ich korzenie pachną grzybnią więc pewnie zachodzi tam mikoryza.
Pytanie czy taka sama grzybnia zaszczepiona spod jagody nadałaby się dla borówki wysokiej?
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Tomek
Cassid
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2015, o 15:07
Kontakt:

Re: Grzybnia spod jagody leśnej dla borówki wysokiej

Post »

Można wszystko robić tylko trzeba pamietac że możesz sobie sprowadzic do uprawy szkodniki i choroby :) bezpieczniej jest zastosowac kupny preparat do ukorzeniania :) taka moja opinia.
Ale możesz spróbować dla 2-3 krzaków z dala od plantacji :)
Odpisz jakie efekty :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Moje borówki wysokie rosną właśnie w takiej leśnej ziemi, jako że w lesie mieszkam.
Nie widzę, żeby czepił się ich jakiś podejrzany grzyb. Wręcz przeciwnie świetnie się mają.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Wsadziłem dwie jagody po jednej pod borówkami chanticleer i chandler. Jagody mają zielone pędy od miesiąca więc chyba się przyjęły. Nie mogę na razie stwierdzić jaki to ma wpływ na borówki bo i tak ładnie rosły. Bonifacy rósł mi najsłabiej bo praktycznie nie dostał torfu tylko trochę ziemi o której myślałem że się nada ale widocznie borówce nie pasowała. Przyniosłem ziemi z lasu sosnowego, takiej czarnej i brązowej próchnicy pachnącej grzybem(były tam jagody) i dałem pod bonifacego zastępując kompletnie ziemię wokół niego. Przy okazji wzruszyłem korzenie borówki żeby się lepiej wymieszały z nową ziemią. Bonifacy ma teraz najwięcej pędów i cały czas wyrastają nowe jest ich z piętnaście z czego kilka dosyć małych. Główny z nowych pędów zaczął ładnie rosnąć i pojawiły się na nim wielkie liście. Borówka zaczęła na prawdę ładnie rosnąć gdybym dał jej taką ziemię od początku to pewnie była by sporo większa. Mam tez dwa spartany które były wsadzone później po bonifacym i dałem im 100% torfu chyba wokas w takich białych 80l workach. To były słabe wizualnie sadzonki, przebrane resztki z brico marche i mogę powiedzieć że na tym torfie rosną znakomicie pomimo że pH-metr pokazuje obojętne pH.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ziemią z leśnego jagodniaka uratowałam dwie borówki, które w ogóle nie chciały rosnąć i owocować, zastanawiałam się czy ich nie wywalić , dałam ziemię z lasu i stał się cud ;:224kompletna metamorfoza, szczerze polecam podsypywanie takiej naturalnej mikoryzy, w żadne szkodniki nie wierzę ;:14
konrad_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2017, o 11:11

Jaka kora do podłoża pod borówkę?

Post »

Jak w tytule. Wydaje mi się, że najlepsza była by mielona, ale mam w domu trochę kory średniej wielkości/grubości i byłoby fajnie jakbym mógł jej użyć i nie kupować specjalnie mielonej. Czy taka też się sprawdzi?
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: Jaka kora do podłoża pod borówkę?

Post »

Czy ta kora była kompostowana, jak długo, jaki ma odczyn?
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: Jaka kora do podłoża pod borówkę?

Post »

Z treści twoich postów wnioskuję, że zamierzasz uprawiać borówkę wysoką.
Ile krzaków?
Co wiesz o ziemi na której zamierzasz je uprawiać?
Jak zamierzasz uprawiać borówkę wysoką?
W swoim profilu wpisz gdzie mieszkasz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”