Anolkowe kaktusy i inne;)
Nie wiem ,być może masz rację ,specem od szczepienia to ja nie jestem ,ale niektórzy (nie z tego forum) mają szczepione Echinocereusy na Echinopsis które już przejęły rolę systemu korzeniowego a nie podkładki i kwitną , cokolwiek na ten temat będę mogła powiedzieć może za kilka lat
mam jeszcze Chylocereusy na nich też spróbuję zaszczepić ,ogólnie są to podkładki może nie trwałe ale za to dają niezłego kopa zrazom . 
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze kilka, nazwę znam tylko jednego - nie wiem czy poprawna
- tego trudno było ująć, bo ledwo z ziemi wystaje. Jest bocznie spłaszczony, zielony i ma bordowe ciernie.

- tego trudno było ująć, bo ledwo z ziemi wystaje. Jest bocznie spłaszczony, zielony i ma bordowe ciernie.

Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- effa

- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opuncja na pewno tak jak masz podpisaną, czyli O. microdasys, ale co do formy to nie mam pojęcia. Ten na 4 zdjęciu to coś mi przypomina ale nie pamiętam co, może Gymnocalycium bruchii? Ale raczej jednak nie...
5 fotka to chyba jakiś z gatunku echinopsisów.
Trzeba czekać, żeby jakaś mądra głowa tu zajrzała i pomogła w nazewnictwie
Trzeba czekać, żeby jakaś mądra głowa tu zajrzała i pomogła w nazewnictwie
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Raczej w rodzaj.effa pisze:a Trichocereus huascha jest synonimem Echinopsis huascha czyli tu celnełam w gatunek
4. duża fotka to na pewno Opuntia. Ale jaka? Może O.pilifera? Na pewno jest mocno wyciągnięta i potrzebuje więcej światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Znawcą Opunti to ja nie jestem ale to na pewno nie jest piliferablabla pisze:
4. duża fotka to na pewno Opuntia. Ale jaka? Może O.pilifera? Na pewno jest mocno wyciągnięta i potrzebuje więcej światła.
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Obejrzałam w necie zdjęcia tej pilifery - ciernie podobne, ale chyba nie mogła się aż tak wyciągnąć, bo nawet nie przypomina tego kształtu. Dostałam ją taką i nie wiem jaka była wcześniej więc trudno coś wytokować. Jednak są i opuncję o kształcie mieczowatym - jak wspominiała Basia 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona