Nasionek zebrałam więcej ale tak się ucieszyłam że musiałam fotkę cyknąć .
Na razie mam nasionka z białych z wciętymi płatkami i fioletowe też powycinane.
Czeka mnie zbiór zwykłych-białych z ciemnym środkiem,ciemno i jasno fioletowych.
Moja jakoś sobie radzi w skrzynce balkonowej ale widzę że zostawiłam jej za mało miejsca przy komarzycy i zaczyna ją przygniatać do ściany Mówiąc szczerze myślałam że będzie wyższa a ona jakaś taka karłowa.
Natomiast na parapecie wewnątrz balkonu żółta musi konkurować z lobelią :o Na razie sobie radzi chociaż kwiatów nie ma za wiele:
Na ogródku mam kremową, cały czas ładnie rosła ale po ostatnich burzach niestety zmarniała i nawet nie nadaje się do prezentacji
Madziu mam ten sam problem-sadzonki sklepowe które kwitły jako pierwsze już przekwitły i kwitnąć nie mają zamiaru .
Zostały jeszcze stokrotki od koleżanki które sama wysiewała-te mają jeszcze pączki.
Co oni robią z tymi kwiatami że przy zakupie są piękne a później nawet nie hcą jednego pączka wydać.
Z władnych nasionek kwitną kiepsko, ale kwitną, przynajmniej mają nowe pąki
Jak to jest, że kupne krzaczki są nieduże, gęste i zgrabne, natomiast wysiane przeze mnie rosną w górę jak szalone i zaczynają się pokładać. Na kwitnienie raczej nie narzekam.
To zapewne kwestia używania przez naszych producentów środków do skarlania roślin.
Widziałam w naturalnym środowisku osteospermum jest wysokie,nie wybujałe ale wysokie a uprawiane na rabatach przy hotelach w ciepłych krajach jest cięte i utrzymywane jako niski żywopłot - przypomina wysokością lawendę.
Myślę,że w naszych warunkach domowych możemy się wspomóc kilkukrotnym w sezonie uszczykiwaniem pędów podobnie jak u chryzantem
Witam. Moje stokrotki kwitły od wiosny do jesieni,z małymi przerwami.Po przekwitnieniu kwiaty obcinam,w krótkim czasie powstawały nowe paczki i zabawa zaczynała się od poczatku.nawożone nawozem do kwitnących.Pozdrawiam
Mam pytanie do osób, które siały stokrotki z własnych nasionek - czy należy je stratyfikować? I czy to prawda,że nie powtarzają cech rośliny matecznej?