Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Botrytis cinerea to szara pleśń. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szara_ple%C5%9B%C5%84 Przeczytaj o tej chorobie na cyprysiku http://www.czwa.odr.net.pl/gazeta.php?artykul=00000159
Krzyk 80 Czy Topsin pomoże? W linku podanym wyżej pisze: "...Po stwierdzeniu objawów choroby, opryskiwać krzewy 2-krotnie, co 14 dni stosując Biosept 33SL 0,05% lub jeden z fungicydów: Dithane M-45 80 WP 0,2%; Kaptan zaw. 50 WP 0,2%; Rovral Flo 255 SC 0,2%; Sumitex 500 SC 0,1%..."Krzyk80 pisze:...W takim wypadku zaatakuję skubańca Topsinem...
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 50p
- Od: 28 cze 2007, o 15:47
Owszem może być szara pleśń ale nie do końca. Właśnie mam na tapecie rośliny od szkółkarza z zaawansowanym zamieraniem. Sparwca to grzyby z rodzaju Didymella. Zamieranie i opadzinę może zszesztą powodować sporo grzybów. A Topsin hmm.........zawsze mówię że nie zaszkodzi. Problem polega na tym że nie ma konkretnych zaleceń i badań (koszty) rejestracyjnych środków dla każdej rośliny i jest to trochę strzelanie w ciemno. Proponuję również pomyśleć o Amistarze lub preparacie typu Sportak (może być Rhiza lub Mirage).
Jeśli to rzeczywiście Botrytis to coś bardziej typowego na szarą tj. może Rovral lub nawet Euparen
Ponieważ fotki mało mówią nie wykluczam również przędziorków.[/list]
Jeśli to rzeczywiście Botrytis to coś bardziej typowego na szarą tj. może Rovral lub nawet Euparen
Ponieważ fotki mało mówią nie wykluczam również przędziorków.[/list]
Czy z tymi cyprysikami się źle dzieje?
Witam,
Jestem nowym forumowiczem i kieruję do Was prośbę o pomoc w diagnozie mojego problemu.
Na przełomie marca i kwietnia posadziłem w ogródku przydomowym Cyprysiki Lawsona. Ziemia przygotowana z mieszanki ziemi do iglaków i torfu (jak doradził Pan w OBI). Od dłuższego czasu obserwuję obumieranie dolnych partii "liści", tych usytuowanych najbliżej korony. Korona nie nosi żadnych śladów pleśni, plam, ect i sprawia wrażenie zdrowej. Największe zagęszczenie suchych gałązek jest u podstawy iglaczka i w samym środku.
Przeszukałem już forum jak tylko mogłem ale nie znalazłem podobnego problemu. W związku z powyższym proszę o diagnozę na podstawia załączonych zdjęć. Drzewka do południa znajdują się w cieniu, po czym na bezpośrednie słońce są wystawione około 6 godzin. Spotkałem się w necie z różnymi hipotezami, mianowicie jedne mówiły o braku dostatecznego nasłonecznienia wewnętrznych obszarów cyprysika - drugie zaś o chorobach, trzecie o naturalnym procesie "gubienia przez wysuszenie" w fazie wzrostu drzewka. Tydzień temu użyłem nawozu (kupiony w castoramie) przeciw brązowieniu iglakom. Proszę o poradę i z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc (krytykę również
.

Pozdrawiam,
Robert
Jestem nowym forumowiczem i kieruję do Was prośbę o pomoc w diagnozie mojego problemu.
Na przełomie marca i kwietnia posadziłem w ogródku przydomowym Cyprysiki Lawsona. Ziemia przygotowana z mieszanki ziemi do iglaków i torfu (jak doradził Pan w OBI). Od dłuższego czasu obserwuję obumieranie dolnych partii "liści", tych usytuowanych najbliżej korony. Korona nie nosi żadnych śladów pleśni, plam, ect i sprawia wrażenie zdrowej. Największe zagęszczenie suchych gałązek jest u podstawy iglaczka i w samym środku.
Przeszukałem już forum jak tylko mogłem ale nie znalazłem podobnego problemu. W związku z powyższym proszę o diagnozę na podstawia załączonych zdjęć. Drzewka do południa znajdują się w cieniu, po czym na bezpośrednie słońce są wystawione około 6 godzin. Spotkałem się w necie z różnymi hipotezami, mianowicie jedne mówiły o braku dostatecznego nasłonecznienia wewnętrznych obszarów cyprysika - drugie zaś o chorobach, trzecie o naturalnym procesie "gubienia przez wysuszenie" w fazie wzrostu drzewka. Tydzień temu użyłem nawozu (kupiony w castoramie) przeciw brązowieniu iglakom. Proszę o poradę i z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc (krytykę również

Pozdrawiam,
Robert
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
Odpowiedź
Witam,
Moim zdanie może być to Fytoftoroza (Phytophthora cinnamomi, P. citricola, P. cryptogea) lub Zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych (Pestalotiopsis funerea). Polecam oprysk preparatem Bravo 500 SC (0,2%), lub Acrobat MZ 69 WP. A na Zamieranie również Bavo 500 SC (2%) lub po prostu Topsin M 500 SC - Topsin M 70WP
Pozdrawiam Kasia R.
Moim zdanie może być to Fytoftoroza (Phytophthora cinnamomi, P. citricola, P. cryptogea) lub Zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych (Pestalotiopsis funerea). Polecam oprysk preparatem Bravo 500 SC (0,2%), lub Acrobat MZ 69 WP. A na Zamieranie również Bavo 500 SC (2%) lub po prostu Topsin M 500 SC - Topsin M 70WP
Pozdrawiam Kasia R.
Topsin - jak?
Witam,
Tak więc kupiłem Topsin... I kolejne pytanie w związku z tym, jak go rozrobić (proporcje na 1l wody), jak i kiedy spryskać (pora dnia i czy cały cyprysik czy też jego dolne - usychające partie), i zasadnicza kwestia - czy usunąć wszelkie uschnięte i te w trakcie usychania gałązki?
Bardzo proszę o poradę - Dziękuję za zainteresowanie.
Z poważaniem,
Robert
Tak więc kupiłem Topsin... I kolejne pytanie w związku z tym, jak go rozrobić (proporcje na 1l wody), jak i kiedy spryskać (pora dnia i czy cały cyprysik czy też jego dolne - usychające partie), i zasadnicza kwestia - czy usunąć wszelkie uschnięte i te w trakcie usychania gałązki?
Bardzo proszę o poradę - Dziękuję za zainteresowanie.
Z poważaniem,
Robert
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Topsin - jak?
wycinałam wszystkie gałązki z oznakami choroby poniżej miejsca porażenia i paliłam. Nie martw się, że miejscami będzie "łyso". Wypuści nowe. Powtarzaj oprysk zgodnie z załączoną do preparatu instrukcją.Jaszczur pisze:
i zasadnicza kwestia - czy usunąć wszelkie uszchnięte i te w trakcie usychania gałązki?
Pozdrawiam

Re: Topsin - jak?
Dzięki,flowers pisze:wycinałam wszystkie gałązki z oznakami choroby poniżej miejsca porażenia i paliłam. Nie martw się, że miejscami będzie "łyso". Wypuści nowe. Powtarzaj oprysk zgodnie z załączoną do preparatu instrukcją.Jaszczur pisze:
i zasadnicza kwestia - czy usunąć wszelkie uszchnięte i te w trakcie usychania gałązki?
Pozdrawiam
W trakcie wycinania zauważyłem, że grasują po cyprysikach miodówki cyprysikowe !!!
Tak więc, najpierw atak za atak na miodówki a następnie Topsin.
Rozumiem, że Topsin można stosować również prewencyjnie ?
Pozdrawiam dziękując za zainteresowanie