Moje ogrodowe i domowe rośliny ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje ogrodowe i domowe rośliny ;)

Post »

Emilio odpowiedziała mi jedna forumowiczka, że może to być wierzbownica wielokwiatowa, ale dalej nie zagłębiałem się w temat, bo niestety padło.
Właśnie...zapomniałam, że również wysiałam pomidorki, ale koktajlowe, które pójdą do donic, no i surfinie.
Jeśli masz troszkę miejsca na parapetach to polecam. Ja uwielbiam sadzić, doglądać i patrzeć jak wszystko rośnie. Może sadzonki nie wyglądają jak te ze sklepów, ale dla mnie najważniejsza jest radość jaką to daje :D
Co do cytryn, to z dwóch nasionek, które skiełkowały namyśliło się tylko jedno, na dzień dzisiejszy cytrynka wygląda tak:

Obrazek
Zdjęcie niewyraźne, bo mam do dyspozycji tylko aparat w telefonie :wink:
Awatar użytkownika
calathea098
100p
100p
Od: 25 kwie 2020, o 20:47

Post »

Aniu, miejsca nie mam, ale na pomidorki MUSI się znaleźć :lol: Wiadomo, że ze sklepów krzaczki zawsze będą ładniejsze, ale na pewno owoce nie będą tak pyszne!
Ale piękna cytrynka Ci wyrosła ;:138
Pozdrawiam Emilia
Annau
200p
200p

Post »

Emilio gdyby miejsce nas nie ograniczało, to nie wiem co by się działo :wink:

Moje pelargonie rosną jak szalone :heja na opakowaniu było napisane, że czas kiełkowania wynosi dwa tygodniu, a tu dzisiaj taki widok:
Obrazek
Olcia609
100p
100p
Od: 11 sty 2021, o 20:18

Post »

Hej dziewczyny!
Marzy mi się sundewilla, ale nie mam jej gdzie zimować. Czytam, że dajecie radę przetrzymać je na parapecie okna w mieszkaniu. Jak znoszą zimę? Latem ruszają normalnie?
Annau
200p
200p

Post »

Witaj Olcia 609 :wit
Ja swoje jak już pisałam zimuje przy oknie tarasowym od strony południowej. Różową mam drugi rok(czerwoną mi w lato zalało i nie udało się odratować). Traktuje jak rośliny pokojowe. Podlewam normalnie, zraszam i co jakiś czas prysznic. Nie gubi liści. Kiedyś miałam jeszcze białą. Zimowałam w nieogrzewanym ciemnym pokoju. Podałam lekko z dwa razy, zgubiła wszystkie liście, ale puściła nowe i pięknie kwitła. Dla mnie najtrudniejsza do przechowania jest czerwona, coś zawsze się z nią dzieje, a najbardziej mi się podoba :) jednak w tym roku na pewno kupię nową, bo obficie kwitnie i wygląda przepięknie.
Olcia609
100p
100p

Post »

Przekonalas mnie chyba. Zakochana jestem w tej biszkoptowej, której fotki są w tym wątku. Na razie nie mam nic kwitnącego, bardziej zawsze szłam w zieleninę i to najlepiej takie gatunki, które świetnie nadają się do wystawienia latem na balkonie. Na razie mam kilka sztuk egzotyków i dorobiłam się dwóch roślinek typowo pokojowych ;) ale w sundewilli jestem zakochana totalnie. Myślałam jeszcze o bugenwilli, ale są dość kapryśne no i znowu problem z zimowaniem...
Annau
200p
200p

Post »

Sundaville pięknie rośnie na balkonie, jedyny problem to właśnie zimowanie. Nie każdemu to wychodzi, ale zawsze na wiosnę można kupić sadzonkę :wink: to naprawdę wdzięczne kwiaty. Jeśli chodzi o bugenville to zamierzam ją nabyć, bo bardzo mi się podoba. Czytałam, że kapryśna, ale jak nie kupię, to się nie dowiem :wink:
A tak wyglądały moje sundaville w tamtym roku, po wniesieniu do domu:

Obrazek
Co do biszkoptowej, to moja trzymała się do pewnego momentu, jednak dopadło ją jakieś choróbsko grzybowe i chyba nie udało mi się jej pomóc :(
Olcia609
100p
100p

Post »

A jaką ziemię dajesz i czym nawozisz?
Annau
200p
200p

Post »

Ja używam ziemi uniwersalnej. Nawoziłam gnojówką z pokrzywy, płynnym nawozem do surfinii i biohumusem. Teraz kupiłam krystaliczny nawóz do pelargonii i na zawiązywanie pąków. Chcę zobaczyć jaka będzie różnica.
Olcia609
100p
100p

Post »

To dawaj znać. Będę obserwować wątek;) pozdrawiam
Annau
200p
200p

Post »

Nie ma problemu. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

"Po jakimś czasie"...a tak mniej więcej ile to może potrwać?
Nie potrafię powiedzieć, bo wiosną wynoszę wszystko z piwnicy na działkę, a potem stopniowo sprawdzam, co już wyrzucić, a co jeszcze zasługuje na szansę :) .
Twoje pelargonie wyglądają obiecująco, kiedyś bardzo dawno temu wysiewałam, ale zbyt późno, no i zakwitły dopiero pod koniec sezonu. U Ciebie z pewnością wszystko będzie na czas ;:215 .
Annau
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź :) poczekam jeszcze trochę, bo choć biała żyje to jakoś szybko się nie zieleni, więc może i reszta odbije. Co do pelargonii, to je siałam pierwszy raz i nie mam porównania, ale one dosłownie rosną w oczach, choć słońca nie ma i są trochę powyciągane. Jak będzie z kwitnieniem to się okaże.
Annau
200p
200p

Post »

Obrazek
Annau
200p
200p

Post »

Tak wygląda moja pelargonia bluszczolistna. Wetknęłam bez przekonania w ziemię przy okazji obcinania rośliny matecznej i rośnie :D
Mamuśka za to nic nie wypuszcza zielonego :(
Obrazek
Surfinie i pelargonie z nasion. Niektóre pelargonie jak widać,
mają listek właściwy:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”