Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Polska łąka kwietna

Post »

Kochani, jesteście skarbnicą wiedzy. Najgorsze, że ja nie poprzestaję na FO i zgodnie z waszymi podpowiedziami, łażę po poleconych stronach.

Ale też poczyniłam poważniejsze :;230 kroki, czyli zadzwoniłam do mojego ulubionego sklepu ogrodniczego żeby zapytać czy mają... Bo mimo wszystko lubię robić zakupy ogrodnicze tradycyjne. Facelia jest (woreczki po 100g), gorczyca jest (na wagę). Grykę zamówią, ale najlepiej jak w marcu podam co mi jest potrzebne.
Ja już sobie wyobrażam taka łąkę pod drzewami (sad, to za duż powiedziane) ;:224 . Ale to już marzenia, a nie plany, zatem ;:14.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ajjj, a w końcu wrzuciłem nagłówki dla Ciebie do przeczytania, a zapomniałem o samym linku :oops: , już się poprawiam: http://www.atlas-roslin.pl/pelna/zbioro ... ustris.htm
Kuba
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kubus2015, znalazłam, znalazłam ...
Nie wiedziałam, że pospolite chwaściory to potencjalne rośliny do wykorzystania.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tzn mówisz że te co wymieniłem to pospolite chwaściory? :shock:
Kuba
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kubus2015 , :oops: nie, skądże :? to co w Atlasie. Rzeżucha łąkowa na przykład. Albo wrotycz.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M sam :heja zaproponował, żeby przed płotem od strony teściów zrobić łąkę "taką jak we Francji". Będzie miał prawie metr szerokości i kilkanaście metrów długości. Łopaty w dłoń i czas działać. Moja ekipa karczująca chyba się zdziwi jak dostanie nowe zadanie: wykopanie paska darni.

PS. 1. W żadnym sklepie ogrodniczym, do którego (w realu) zajrzałam nie ma nasion gryki. Nie śmiejcie się, ale spróbowałam w doniczce posiać kaszę gryczaną nieprażoną. :;230

PS. 2. Czy ktoś wie, czy można wymieszać gorczycę z facelia i razem posiać ? Mam kawałek od strony sąsiadów, ale zagospodarować docelowo będę go mogła dopiero pod koniec lata, a chciałam jakoś go wykorzystać i zapobiec wsianiu chwastów. To sobie wymyśliłam taka mieszankę, bo te nasiona akurat mam w dostatecznej ilości. ;:131
_fox_

Post »

Moim zdaniem nie powinno zabraknąć miłka letniego, ładnie wygląda i samosiewy spore daje, no i pełnik dla kontrastu by się przydał.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

akl62 pisze: PS. 1. W żadnym sklepie ogrodniczym, do którego (w realu) zajrzałam nie ma nasion gryki. Nie śmiejcie się, ale spróbowałam w doniczce posiać kaszę gryczaną nieprażoną. :;230

PS. 2. Czy ktoś wie, czy można wymieszać gorczycę z facelia i razem posiać ? Mam kawałek od strony sąsiadów, ale zagospodarować docelowo będę go mogła dopiero pod koniec lata, a chciałam jakoś go wykorzystać i zapobiec wsianiu chwastów. To sobie wymyśliłam taka mieszankę, bo te nasiona akurat mam w dostatecznej ilości. ;:131
Ad. 1
Grykę mam do sprzedania, zbiór 2013.

Ad. 2 obawiam się że gorczyca zagłuszy facelie.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

newrom, dziekuje za propozycje gryki, ale ja potrzebuje tylko kilka garsci do obsiania jedej grzadki. Jak nie zdobede, to odezwe sie w maju na pw.
Wielkie Dzięki za rade w sprawie facelii.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Kilka garści to Ci mogę wysłać za darmo, jakby co to daj znać :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

newrom, tu nie chodzi o cenę, tylko o fatygę ...

Ale jeśli masz napawdę dobrą grykę i do siania i do jedzenia, to chętnie kupię. Już piszę na pw.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O miłku letnim wyczytałam: W Polsce występuje niemal na całym obszarze kraju, najliczniej na południu i zachodzie. W ostatnich latach liczba jego stanowisk stale się zmniejsza, prawdopodobnie grozi mu wymarcie. Jestem za. Za posianiem, nie wymarciem.

Ale nie wiem skąd nasiona.
_fox_

Post »

W sprawie miłka letniego to ile duszyczka zapragnie ;:306 ale siewek ;:108 rozsiał się cały zasób nasion bo nie miał kto zebrać ;:223 /Za koszt przesyłki/

U nas w regionie nie widziałem go niestety w naturalnym środowisku ;:185
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, pragnie, pragnie ...
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sprawie mojej łąki, to:
- zdjełam pas darni,
- posiłam gorczycę, żeby zagłuszyć chwasty, ale coś marnie wschodzi, a prawie wszystkie marcowe poranki były z przymrozkiem.
Po gorczycy będzie gryka, którą dostałam od newroma. A po niej posieję i powsadzam, to co uda mi się uzbierać łąkowego. Specjalnie kupiłam nasiona margerytek i rumianku.

Drugi pas czeka na odsłonięcie i tam chyba od razu będę siała w maju grykę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”