Wszystko o pomidorach cz. 15
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
W szafach, tak po spartańsku?! Namiot trzeba kupić, odpowiednie oświetlenie, wentylację. Niedaleko mam taki sklep, Herb Shop, profesjonalne namioty, we wszelkich rozmiarach, do uprawy "pomidorów" przez cały rok. Na wystawie namiociki wypełnione pomidorami w donicach i sałatą. A sklep 50 m od posterunku policji... Bywam tam bo mają stojak z nasionami z Francji Sementi.
Iza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i profesjonalny sprzęt do pędzenia...wody destylowanej można legalnie kupić. Podobno kupują go alergicy, którym woda z kranu, nawet przegotowana szkodzi
.

-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
Mój brat uprawiał pomidorki koktajlowe przez ostatnie dwie zimy w domu. Były super , w Boże Narodzenie można było podejść i sobie zerwać
. W tym roku też ma to w planach. 

Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
-
Jest wątek o doświetlaniu rozsad. Zawarte w nim informacje można wykorzystać w zimowej uprawie pomidorków. 

Czy to niedobór magnezu?
Pojedynczy liść - młody
zdjęcie wierzchołka rośliny - zdrowe
Liście trzymane w ręku - najstarsze.
W sumie nie wiem czemu,
Tensjometr przy młodych roślinach pokazywał -50, na granicy przewodnienia, teraz jak rośliny ruszyły to jest -200, czyli OK, choć do podlania.
Rośliny przeazotowane (błędy młodego hobbysty) - w jesienią azofoska, teraz przed posadzeniem obornik koński przetworzony, w związku z tym poszedł już dwa razy dolistnie 3 x wapń (VifloCal S) i algi.
Może przesadziłem z wapniem na wyrost i dlatego jest niedobór Mg (jeśli to jest niedobór Mg) ?
Taki stan rzeczy jest na tylko jednej odmianie (Cosmonaut Volkov) i w sumie 2 krzaki, ale zastanawiam się na ile wyprzedzić działanie.
Tak czy tak, jeszcze przed waszą diagnozą poszedł 16% siarczan Mg 0,3% dolistnie
PS. Mam jeszcze jedne ciekawe pytanie - otóż pewne krzaki nie dopilnowałem i rozdzieliły mi się na 3 pędy (pędy odchodziły bardzo ostro dlatego nie odrywałem). Ponieważ w szklarni mam bardzo ciasno, prowadzę na 1 pęd. I z częścią rośłin zrobiłem tak, że te 2 niepotrzebne pędy nie ucinałem, tylko ogłowiłem zaraz nad tworzącym się gronem, by mieć 3 dolne piętra owoców, a górne już pojedyncze. Czy takie coś ma sens?

Pojedynczy liść - młody
zdjęcie wierzchołka rośliny - zdrowe
Liście trzymane w ręku - najstarsze.
W sumie nie wiem czemu,
Tensjometr przy młodych roślinach pokazywał -50, na granicy przewodnienia, teraz jak rośliny ruszyły to jest -200, czyli OK, choć do podlania.
Rośliny przeazotowane (błędy młodego hobbysty) - w jesienią azofoska, teraz przed posadzeniem obornik koński przetworzony, w związku z tym poszedł już dwa razy dolistnie 3 x wapń (VifloCal S) i algi.
Może przesadziłem z wapniem na wyrost i dlatego jest niedobór Mg (jeśli to jest niedobór Mg) ?
Taki stan rzeczy jest na tylko jednej odmianie (Cosmonaut Volkov) i w sumie 2 krzaki, ale zastanawiam się na ile wyprzedzić działanie.
Tak czy tak, jeszcze przed waszą diagnozą poszedł 16% siarczan Mg 0,3% dolistnie
PS. Mam jeszcze jedne ciekawe pytanie - otóż pewne krzaki nie dopilnowałem i rozdzieliły mi się na 3 pędy (pędy odchodziły bardzo ostro dlatego nie odrywałem). Ponieważ w szklarni mam bardzo ciasno, prowadzę na 1 pęd. I z częścią rośłin zrobiłem tak, że te 2 niepotrzebne pędy nie ucinałem, tylko ogłowiłem zaraz nad tworzącym się gronem, by mieć 3 dolne piętra owoców, a górne już pojedyncze. Czy takie coś ma sens?

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A nad tym gronem ogławianego pędu zostawiłeś chociaż 1-2 liście ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
maciej39 - ma sens. Nie powinno się obcinać przerośniętego w pęd wilka tylko uszczknąć mu wierzchołek.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Mirek - w teorii wiem że to liście nad gronem je odżywiają, ale to były tak malusie wilki że tak nie było jeszcze liści nad gronem. Poeksperymentowałem - w części wilków zostawiłem tylko grono bez liści, w części zostawiłem liście z dołu grona.
Czy tak się prowadzi pomidory w profesjonalnych hodowlach? To znaczy pozwala wilkom rosnąć aż do pierwszego grona i 2 liście nad, i je ogławianie?Tzn czy to jest rutynowe postępowanie?
Czy tak się prowadzi pomidory w profesjonalnych hodowlach? To znaczy pozwala wilkom rosnąć aż do pierwszego grona i 2 liście nad, i je ogławianie?Tzn czy to jest rutynowe postępowanie?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Nie w hodowlach lecz w uprawach 

Posadziłam w szklarni jeden rządek pomidorów sposobem 2w1. Wszystkie sadziłam na pocz. maja z tym, że najpierw wysadziłam spore krzaki pomidorów malinowych wczesnych, a potem dosadziłam w bliskiej odległości ok. 10 cm małe sadzonki odm. Faworyt, które akurat pikowałam. Obecnie te większe mają już 2 grona owoców, następne 2 grona kwitną i zauważyłam zawiązki kwiatków na 5 gronie, a te małe Faworytki zaczynają kwitnąć. W sumie to nie mogę narzekać, bo ten rok jest wyjątkowo sprzyjający dla pomidorków,ale żeby jeszcze bardziej przyśpieszyć pierwsze zbiory pomyślałam, żeby te duże krzaki ogłowić za czwartym gronem. Jak myślicie czy ogłowienie o tej porze znacznie przyśpieszy dojrzewanie owoców?
-
Być może ale z pewnością przyspieszy wybijanie wilków.
Wilki odstrzelę na bieżąco
. Czytałam kiedyś wzmiankę, że po ogłowieniu krzak kumuluje siły na tym co pozostało i w efekcie przyśpieszy to plon. I że im niżej i szybciej ogłowimy tym lepiej dla tych co mają wcześnie dojrzeć. Wydaje mi się to logiczne. No to ogłowiłam
. Do tej pory miałam najwcześniej pod koniec lipca pierwsze zbiory. Może te udadzą się wcześniej .

A czy ktoś by mógł potwierdzić czy to jest niedobór magnezu na fotkach z poprzedniej strony?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie zdjęć nie widaćmaciej39 pisze:A czy ktoś by mógł potwierdzić czy to jest niedobór magnezu na fotkach z poprzedniej strony?