Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

WANDZIU masz rację Melcia ;:167 to oczko w głowie, a przy niej szczególnie trzeba mieć oczy otwarte i głowa kręci się wkoło szyi :;230 .Jednak mam czas na róże i dla malucha, dobrze ,ze tyko wpada z odwiedzinami inaczej nic bym nie zrobiła :;230
Dla Ciebie cudna jeżówka Secret affair Teraz musi rosnąć w doniczce inaczej bym ją straciła .Niestety jeżówkom u mnie nie pasuje podłoże widzę ,ze jednak w donicy jest OK

Obrazek

JOASIU cieszę sie ,ze w ten sposób mogłam zwrócić uwagę na owady pomocnicy w ogródku .Czasem niszczą liście wygryzając dziury, jednak także pomagają i to bardzo ważne .Kiedyś nie wiedziałam który pożyteczny, a kto wróg, dlatego ,żeby bezmyślnie ich nie ukatrupiać zainteresowałam się nimi .Teraz zanim zatłukę przyglądam się im i klasyfikuję.Cieszę się ,że mogę pomóc w identyfikacji .Parę lat temu miałam pięknego robala Srogonia baldaszkoca Niestety znikł ;:174

Obrazek

KAROLCIU owady coraz bardziej mnie wciągają .Wczoraj wieczorem zauważyłam fajna ćmę wleciała akuratnie w kielich lilii Dzisiaj musiałam poświecić sporo czasu ,żeby ja zidentyfikować, bo nie wiedziałam do jakiego gatunku ja zaliczyć a gatunków ciem też jest sporo ale udało się :heja

Obrazek

IWONKO teraz jest pachnąco, bo te które kwitną to same pachnidełka ,a jeszcze parę dopiero zakwitnie .Azjatyckie nie pachną, a szkoda ,bo jest ich mnóstwo .No cóż to sie wie zaraz przy zakupie która pachnie dla Ciebie cudnie pachnąca Yelloween Wczoraj babcia robiła jej fotkę wśród kwiatów muszę ściągnąć sobie tę fotkę

Obrazek

BEATKO no to cieszę sie ,że więcej osób zmobilizowałam do przyglądania się w ogrodzie nie tylko roślinom także pożytecznym owadom.Czasem są to wręcz wrogowie naszych roślin, lecz trzeba to wiedzieć ;:108
. Niedawno namierzyłam drania Opuchlaka nie przetrwał długo ;:222.Szkoda ,że Melcia nie pozwoliła nam na dłuższe spędzenie miłego czasu, bo dowiedziałabym się więcej .Szkoda ,ze nie mieli też pokazanych roślin na których motyle składają jajeczka i na których chętnie przesiadują.Zauważyłam jednak ,ze Czosnek Ostrowskiego przyciąga motyle , różne muchówki i osowate .To samo wielkie powodzenie wśród owadów ma Tojeść orszelinowaDla Ciebie pachnąca NYMPH

Obrazek

MARYŚ Hanusia to Hanusia, a rumieni się Pink Giantcudna pieguska .Mam wątpliwoście czy ta lilia to Eye liner muszę zapytać Basię czy taką zamawiałam bo gdzieś wsadziłam kartki a znaczniki Melcia mi powyciągała.Robalki zawsze są urocze szczególnie w niedwuznacznej sytuacji :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, Jeżówka cudna ;:180 . może sie skusze na te cudeńka ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, czy ta lilia Yelloween ma może takie bardzo duże kielichy i glównie na górze łodygi? I czy ma taki wyraziście mocny żółty kolor? Bo widziałam taką lilię w jakimś ogrodzie jak jadę do pracy i się nią zachwycam. A jakby to była ta to już wiedziałabym co kolejnego wrzucić na listę.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No jak nauka o ciekawych owadach, to tylko u Jadzi ;:215 ;:215 ;:215 ale rosliny też cudne ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, u Ciebie Aphrodite w pełni kwitnienia. U mnie podobnie. Ona lubi tak trochę z opóźnieniem dać popis. Wtedy większość róż odpoczywa a ona jakby na przekór mówi - Patrzcie i podziwiajcie!
A jest co podziwiać, bo te wielkie cudne kwiaty przyciągają wzrok z daleka ;:167 To jedna z ulubionych róż mojego M :) On niewiele wie o różach a tę rozpoznaje bezbłędnie i nawet wie gdzie rośnie :D
Lilie u Ciebie pięknie kwitną a zapach unoszący się dookoła jest nieziemski Obrazek Jednak najpiękniejsza lilijka ze wszystkich to wnusia - Amelka ;:215
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Jadziu dzięki twojej owadziej wiedzy czasem już wiem co w trawie piszczy :wink: złotooki delikatnie wypraszam na zewnątrz,kiedyś...no cóż robal i tyle ;:131 ;:131 Bardzo ładnie kwitną ci lilie ;:333 ja w tym roku też wsadziłam kilka odmian,ale jakoś tak nie za bardzo mi rosną,może jak się zadomowią będzie lepiej ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TOLINKO warto mieć wywrócone doniczki ceramiczne z siankiem czy trawką zagnieżdżą się Skorki a we wrześniu należy ustawić w ogrodzie małe skrzynki wypełnione suchymi liśćmi lub słomą, których przednie ściany mają niewielkie szpary. Skrzynki powinny być na wysokości około 1,5 m i najlepiej, żeby miały brązowy lub czerwony kolor (wabi złotooki). Późną jesienią należy przenieść skrzynki do garażu lub piwnicy, a wiosną z powrotem ustawić w ogrodzie, by złotooki mogły je opuścić. W jednej skrzynce może zimować 600 i więcej złotooków. http://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja- ... _1549.html .U nas w piwnicy przebywa sporo złotooków, a w domu też mi nie przeszkadzają.Już uświadomiłam M ,żeby dał im spokój, bo to nie komary tylko pożyteczne stworzonka :;230
DOROTKO szkoda tylko ,ze Aphrodite nie pachnie .Teraz on razem z Hansestadt Rostock wiodą prym włącznie z liliami .Reszta róż zasnęła i nie ma zamiaru się przebudzić .Jedynie wielkokwiatowe jakoś sobie radzą, nawet Fresja jakoś zasnęła, a w ubiegłym roku kwitła jak szalona.Jednak czekam na drugie bardziej spektakularne kwitnienie Gardenki bo ma sporo pąków i na Cherry Girl jednak tegoroczne kwitnienia są jakieś wymuszone ;:222
IWONKO no cóż mam fioła na punkcie obserwowania owadów wole im robić fotki niż kwiatom .Teraz czekam na pojawienie się motyli na Budleji bo mam ja pierwszy sezon jednak to jeszcze mały krzew
BEATKO Yelloween ma kielichy w górę i ma taki specyficzny odcień żółci z srebrną poświatą tak ja to określam .

Obrazek

WANDZIU u mnie jeżówki nie chcą rosnąć one wegetują, wiec zostają tylko te które chcą u mnie mieszkać .Chciałabym ich mieć więcej, lecz przecież nie będą rosnąć w doniczkach.Jednak widzę ,ze w doniczkach im pasuje wiec sie jeszcze zastanowię ,ale miejsca brak na wszystko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jadziu :wit
Ależ pięknych kwitnień!!
Z wielką przyjemnością obejrzałam takie piękne zdjęcia i zdrowe rośliny.
Lilie, liliowce,( te fioletowe - przecudne ), róze, jeżówki , floksy ciekawe i dalijki.
Ech same cudności, które i ja bardzo lubię.
I do tego jeszcze te pięknie ujęte owady.Motylki. ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu widzę ,ze już u Ciebie kwitną dalie bardzo je lubię , ale tej zimy mi zmarzły i nie ma , ale odnowię nasadzenia , bo są bezproblemowe , piękna jest ta co pokazujesz Convoitise taka cieniowana podoba mi się ,pozdrawiam ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, niestety nie można mieć wszystkiego, a może i dobrze? Jakby pachniała jeszcze, to nosa byśmy z afrodyty nie wyciągały ;:306
Widzę, że u Ciebie papryczki dorodne! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu moja budleja jeszcze nie kwitnie, ale wysyp motyli na jeżówkach i omanie pokazał się dzisiaj, cudny widok ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jadziu, masz piękny ogród i cieszę się, że mogłem go zobaczyć naocznie! Aż bierze podziw, że w takim małym ogródku można zmieścić tak ogromną ilość roślin ;:180 Jest gęsto ale panujesz nad tym i dobrze zarządzasz roślinami. Tym większy szacun, że gleba przepuszczalna i musisz ciągle podlewać i ślimaków hordy więc ciągła walka z nimi!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jadziu, zapatrzyłam się na Twoją Secret Affair i też sobie kupiłam ;:108 Potem miałam wątpliwości, czy na pewno będzie mi się podobała, ale Ewa-Paschmina je rozwiała ;:63
Być może już w tym tygodniu, wyślę Ci patyczki Amelii. Raczej już kończy kwitnienie i będę mogła ją ciąć ;:108 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO u mnie rozkwitła różowa Budleja i jeszcze nie zauważyłam ,żeby przyciągała cudne latawce czytaj motylki .Jeżówki też zbytnio nie przyciągają owadów może nie w ich typie ;:224 Na Omanie podziwiałam sporo motyli i innych owadów jak byłam u Irenki aż mnie zadziwiło ile tam ich się pożywiało.

Obrazek

Obrazek

BASIU moje papryczki rosną w doniczce i jak widać dają sobie radę .Z początki donicę postawiłam na rabacie i o mały figiel ślimaki wszystkie by mi skonsumowały.Teraz stoi blisko altanki tam ślimaki nie chadzają jednak po dzisiejszej ulewie kto wie gdzie sie zapędzą

Obrazek

Obrazek

TERENIU na razie tylko jedna dalia kwitnie zakwitła reszta ma pąki .Convoitise jest cudna ;:167 za chwilkę zakwitnie Cafe au lait i gdyby nie ślimaki moje dalie dawno by już kwitły

Obrazek

Obrazek

ANIU gonię jak szalona za owadami, jednak wiesz jakie one są strachliwe .Chociaż wczoraj jeden Pawik przysiadł mi na ręce jednak nijak nie mogłam zrobić mu fotki .Jednak znów upolowałam mojego starego przyjaciela

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE ja również się cieszę z Twojej wizyty i tyle pochlebnych słów :oops: ty jako daliowy fan widziałeś na żywo Convoitise i trzeba przyznać szczerze ,ze jest to cudo ;:167 Po dzisiejszej ulewie ślimaków będzie jeszcze więcej lecz rośliny na pewno będą bardzo zadowolone.,Dzięki za identyfikację liliowca, a dzisiaj zakwitł ten o którego chciałam się zapytać, lecz aparat zostawiłam w ogródku i nie mam fotek .Najbardziej cieszę się na przetacznika armeńskiego Aureum ;:196

Obrazek

Obrazek

IWONKO to super cieszę sie bardzo na cudną Amelkę, a żółty liliowiec jeszcze kwitnie na całego , lecz już ma swoje imię szkoda ,ze tylko jeden jest nazwany. Nic to bezimienne też są śliczne .Może Florian rozszyfruje tego drugiego

Obrazek

Obrazek

Może wreszcie po dzisiejszej ulewie rośliny będą zadowolone i zaczną rosnąć jak należy .życzę wszystkim miłej nocki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Motyle na jeżówki przylecą na pewno ;:108 Może czekają na pełnię kwitnienia. I u mnie zaczęły się pokazywać motyle, jeszcze jest ich maleńko, ale nareszcie są ;:63 Liliowiec i bez imienia jest cudny. Jeszcze niech sobie kwitną, mamy czas.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”