Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Witaj Lucynko :wit . Zgadza się wczoraj miałam trochę słonka i dzisiaj też chwilami pojawia się. Mieszkanie w bloku ma swoje plusy i minusy tak samo jak w domu. Ja teraz nie wyobrażam sobie mieszkania chociaż mieszkałam w bloku przez kilkanaście lat swojego życia ;:224 . Udanego działkowania Ci życzę i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

I jak tam Lucynko, pogoda Ci dopisała i udało się nieco popracować na działeczce. ;:88 ;:88
Ja niestety nadal w domku wegetuję i M odpoczywa, bo przy tej pogodzie ciśnienie mu wariuje. ;:202
Wierzę, że jeszcze będzie kilka cieplejszych dni i uda się nam zakończyć ostatnie porządki, czego i Tobie życzę. ;:3 ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wróciłam z działki uchetana i podtopiona. :;230 Ranne słonko szybko zniknęło za chmurami i przez większość dnia siąpił delikatny deszcz. ;:145 Nie skrewiłam jednak i wzięłam się ostro do działania, tym bardziej że wszystkie wysokie roślinki leżały na glebie. ;:222 Już ich nie podwiązywałam, tylko zmieniłam im miejsce pobytu: z rabat do kompostownika.
Wysadziłam większość tulipanów, które wykopane latem czekały cierpliwie na powrót do ziemi.
Wykopałam do donic różyczki tzw. imieninowe, jedną gazanię (tę czerwoną), heliotropa i jedną begonię, która ukorzeniła się po złamaniu i zakwitła jednym kwiatkiem.
No i zrobiłam kilka zdjęć jeszcze kwitnących roślinek, a wcale nie jest ich jeszcze tak mało. ;:63

Iwonko [00..] - masz szczęście, bo udało mi się dotrzeć na działkę, zanim pogoda się spsuła i dzięki temu zabrałam się ostro do roboty, no i nie zmarzłam. Tylko zmokłam, ale przecież z cukru nie jestem. ;:306

Mariolko - rozjazdy też są potrzebne. ;:108
Przy okazji czasami uda się coś przytargać do ogrodu. ;:333

Dorotko71 - poszalałaś? Bo ja tak. ;:303

Ewelinko - znowu pada, słonka było tyle co kot napłakał. ;:145
Jasne że mieszkanie w swoim domku jest lepsze niż w bloku. Niestety, mnie już tylko takie wegetowanie pisane. Ale mam działkę i to mi dodaje poweru. Trzeba się cieszyć, bo jak się nie ma, co się chce, co się ma, to się je. ;:63

Stasiu - popracować się udało, choć pogoda się zbiesiła. Jednak dobrze jest. ;:333
Ja też wierzę w powrót cieplejszej aury, wszak to początek października.
Dziękuję ;:196 i Tobie również życzę słoneczka. ;:3

Na działce naprawdę jest jeszcze na czym oko zawiesić.
Obrazek

Bieluń surmikwiat przytulił się do rozchodnika.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Celozje już suszą się w domu.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nerinie ani deszcz, ani wiatr nie zaszkodził.Obrazek

Na teraz tyle, może później pokażę coś więcej.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Po deszczach i wichurach Twój ogród prezentuje się jeszcze całkiem, całkiem ;:63 Jak na tak późną porę, to sporo roślin jeszcze kwitnie. U mnie już trzeci dzień pada bez przerwy i w najbliższym czasie wcale nie ma być lepiej. Dopiero na środę zapowiadają dzień bez deszczu, ale do tego czasu i to może się zmienić ;:222
Jak popracowałaś, to o tyle będziesz miała mniej pracy na wiosnę ;:108 Jeszcze może będzie piękna jesień i będzie można zajrzeć chociaż na chwilę do ogrodów :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko1 - sama byłam zaskoczona kondycją niektórych roślin. ;:333 Spodziewałam się kataklizmu, a leżały tylko te wysokie rośliny. ;:7 Już nie leżą, już się przetwarzają w kompost. ;:224
Do wiosny daleko, a roboty na działce - takiej jesiennej - jest jeszcze sporo. ;:oj A deszcze i u mnie mają jeszcze padać. ;:174

To może jeszcze coś z dzisiejszej działeczki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj wystarczy.
Dobranoc. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

No muszę się wpisać, muszę zanim zgubię kolejny wątek ;:oj
Witaj Lucynko ;:168

U mnie był dziś piękny dzień, przynajmniej tak to wyglądało zza szyby w pracy, bo w pokoju, w którym pracuję było strasznie zimno, ponieważ grzejnik wyzionął ducha wraz z temperaturą ;:223
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Faktycznie u Ciebie jeszcze całkiem sporo kwitnie.
I czarne nasionka szkarłatki. Moje nadal zielone.

Ja też poszalałam w ogrodzie i nadal szaleję. Teraz tylko przerwa na zrobienie obiadu.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
jagusia111

Post »

Lucynko przejrzałam Twój wątek co prawda na razie tylko pobieżnie, ale już widzę, że zostanę tu na dłużej :D . Masz w swoim ogrodzie zachwycajace bogactwo roślin i kolorów. Moją uwagę zwróciły zwłaszcza clematisy. Na jutro zostawiam sobie dokladną lekturkę wątku od deski do deski.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pory dżdżystej ciąg dalszy. Przynajmniej u mnie.
Cóż, skończyła się pora sucha, to zwykłą koleją rzeczy nastał czas tej drugiej.

Witam Was radośnie :tan w ten smutny deszczowy wieczór. ;:180 ;:180
Cały dzień spędziłam w domowych pieleszach, ale nie mogę powiedzieć, że odpoczęłam ;:185 .
Zamykałam jesień do słoików. A konkretnie to robiłam dżemy z zielonych pomidorów, bo - łobuzy - nie chciały już ubrać się w rumieńce. Większe okazy zapudełkowałam i do szafy, mniejsze poszły na przerób. Ponieważ sałatki z zielonych pomidorów nikt w mojej rodzinie nie lubi, to będą na słodko.
Przerobiłam też na sok dojrzałe pomidorki, których dość pokaźna ilość mi się uzbierała.
Na koniec zabrałam się do faszerowania kaczki, takiej wiejskiej, na jutrzejszy obiadek. Czarninka też będzie. ;:303
Uładziłam, co wcześniej nabałaganiłam i już mam wolne. ;:63

Malwinko - witaj, kochana. ;:196
W sprawie zimnych kaloryferów jest nas dwie, bo mój sąsiad (w pionie) wymyślił sobie wymianę kaloryferów [TERAZ!!!] i mamy wyłączony dopływ ciepełka. ;:145
Nie płaczę ;:185 , bo ja lubię chłodek, a z kuchni tak się nagrzało, że nawet mi za gorąco. :D M narzeka. Nie ja. ;:185

Dorotko71 - zazdroszczę Ci dzisiejszego szaleństwa w ogrodzie. ;:131
Ja też szalałam. :tan Niestety, w czterech ścianach. ;:224
Pierwsza szkarłatka zaczęła mi się chwalić czarnymi nasionami, a trzy inne ciągle przystrojone w biało-zielone kwiatki. :roll:
Spokojnie, jeszcze przed nami 3/4 października. Jeszcze może być pięknie. ;:333

Aguniu - miło mi Cię gościć w moich skromnych włościach. ;:32
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojej działeczki. ;:196
Co do klematisów, to nie mam jakichś nadzwyczajnych, większość to takie marketowe, ale one najpiękniej się rozrastają i długo kwitną. Nie mają jakichś specjalnych wymagań i za to je lubię.
Przyjemnej lektury. Choć może się okazać trochę nudna z powodu braku akcji i wątków pobocznych. ;:306

Jeszcze odrobina tego, co wczoraj na działce dojrzałam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę wiosny jesienią...Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na teraz wystarczy. Później pokażę coś jeszcze. Może...
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Ja w domu teraz też jeszcze większość kaloryferów mam wyłączone ale przynajmniej mogę je rozkręcić ;:oj gorzej tak jak w pracy bo to robota przy biurku dość nieruchoma więc mam taki wielki szal wełniany i się przykrywam :lol:

A u Ciebie jeszcze tyle kwiatów... ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Malwinko - masz rację. ;:108 Praca siedząca wymaga ciepłego pomieszczenia.
Przecież nawet ręce marzną, ;:oj a one w szale ubrać się nie pozwolą. ;:185 W rękawiczkach też można co najwyżej palce powyginać, a i to w ograniczonym zakresie. ;:113
A u mnie... a coś tam jeszcze kwitnie. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Czarninę jadłam raz w życiu i bardzo mi smakowała :heja Z kluskami ziemniaczanymi i wiśniami. Była pyszna. U mnie również kolejny dzień z deszczem. Już czwarty ;:222 A kaloryfery włączamy niezwykle rzadko. Jesteśmy zimnoluby ;:306 Lubię tylko naturalne ciepełko ;:108
jagusia111

Post »

Lucynko nie bądź taka skromna w sprawie clematisów, są piękne. Inne roślinki oczywiście też :D .

Ja dopiero raczkuję w sprawie clematisów. W ubieglym tygodniu zakupiłam w markecie swojego pierwszego. Mam nadzieję, że coś z niego będzie. Ma powtarzać kwitnienie, a jak będzie to się okaże w praktyce.

Ja też narzekam na zimno i codziennie przepalam w CO. Teraz też mam miejscówkę przy cieplym kaloryferze ;:173 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko1 - czarninę uwielbiamy oboje z M. ;:333 Tylko my.
Synowie nie chcą jej jeść od chwili, gdy poznali tajniki zaprawiania zupy. ;:306
Z tym że nam smakuje wyłącznie z makaronem własnej roboty, takim szerszym i grubszym. Owoce daję obowiązkowo. Teraz śliwki i jabłka. :)
W moim domu to ja jestem zimnolubna, M zmarzlak, ale on cierpi na choroby krążeniowe i nigdy nie jest mu zbyt gorąco, nawet w skwarze letnim. ;:223

Chłopcy kopią piłkę. ;:204 Lecę kibicować. ;:65 ;:65 ;:65 Do zobaczenia po meczu. :wit
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przerwa. Jest dobrze. 2:0 dla naszych! Oby tak dalej. ;:63

Aguniu - nie mówię, że moje powojniki są nieładne ;:185 , tylko że takie zwyczajne, marketowe. ;:108 Choć nie wszystkie, ale te odmianowe są jeszcze młodziutkie i nie zdążyły pokazać, na co je stać. ;:131
Skoro masz klematisa z marketu, to pewnie pokaże, na co go stać ;:108 , tylko musisz cierpliwie poczekać. :)
Wobec tego, że lubisz ciepełko, to słonecznej ;:3 niedzieli Ci życzę. ;:196

Moje dwa spośród czterech marketowych.
Ten kwitnie nieustająco.ObrazekTeraz kilkoma kwiatkami.

Ten właśnie powtarza kwitnienie.ObrazekOn jest młodziutki, ale pierwsze kwitnienie było obfite.
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”