Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój wiejski świat

Post »

Tego włóczenia po Krakowie, to trochę ci zazdroszczę...Dawno tam było, i spacerowałam po nim :wink:
Dzięki za nazwę tego -floks drummonda :wink:
Ładny i ładnie się nazywa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu może przez chwilę Cię dołuje, ale za to potem masz miejsce na sadzenie nowych roślin ;:306

Aniu doskonale Cię rozumiem i doceniam skarb który mi został dany przez życie, czyli bliskość tego wspaniałego miejsca ;:333 Do tej pory zbieram nasiona floksa biało-czerwonego teraz będę zbierać i czerwonego bo już obydwa zagoszczą u mnie :D

Ela prosiła o pokazanie warzywnika. Pokazanie go wymaga komentarza. Pierwotnie miałam zrezygnować z większości upraw warzyw, ale wiadomo życie pisze swój scenariusz. Czosnek posadzone jesienią do dwóch pseudo skrzyń ma się kiepsko, jeszcze nigdy nie miałam takiego marnego czosnku. Chyba się już wyeksploatowały i trzeba postarać się o nowy materiał nasienny. Dalsze 3 skrzynie tzn odeskowania, jedna miała rodzić fasolę z której wyszedł jeden rządek i gdyby nie jedna roślina w przeciwległym rogu pomyślałabym że zapomniałam posiać ;:223 No i ostatnie dwie odeskowania miały pomieścić kilka gatunków różnych kapust (także zimowych) karczochy, jaltomato i kalarepę. Kapusty coś żre i już położyłam na nich lagę będą dla kur

Obrazek
tak wygląda dostawa liści kapuścianych

Obrazek

Poza tym mam dwie skrzynie w których był zielony groszek, rzodkiewki i sałaty, a w drugiej cebula i kalarepa. Groszek, rzodkiewka i sałata zjedzona wsadziłam kilka krzaków pomidorów i bakłażana.

Obrazek

Miało być tyle a wydarłam jeszcze kawałek ziemi i na włókninie wsadziłam dyniowate

Obrazek

To są jeszcze moje truskawki

Obrazek

Teraz co jest w ogrodzeniu (tamto jest w tzw. polu)

kolejne dyniowisko i ogórkowiskiem

Obrazek
i oczko w głowie czyli pomidory i papryki w tunelu'

Obrazek

są jeszcze ogródki ziołowe i jak to w wiejskim między ozdobnymi i coś do zjedzenia :D

Nie są to wielkie osiągnięcia, ale dla mnie wystarczy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

proszę o pomoc w nazwaniu rośliny ;:180
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to będzie mój pierwszy w tym sezonie ;:306
Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Marysiu za fotki z warzywnika . Bardzo lubię oglądać różne rozwiązania bo warzywnik też może być ładny .Tunel masz imponujący ,no i ogórków nie powinno Ci zabraknąć . ;:63
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, muszę się wtrącić do sprawy warzywnika. Szczerze zazdroszczę foliaczka, bo nie mogę się doprosić, a coś mi się wydaje, że i ja coraz mniej naciskam, bo miejsca coraz mniej a ja daję radę na tym co mam. Nie mam jednak przekonania do skrzyniowych warzywników. Wiem, wiem, czytałam wiele optymistycznych recenzji, wielu sobie chwali. Ja jednaj pozostaję przy klasyce, czyli grządeczki jak babcia uczyła. Łatwiej mi zaprowadzić ład i porządek, oraz prowadzić zmianowanie. A międzyrzędzia wykładam skoszoną trawą i tak sobie radzę z chwastami :D
Moja dynia na patyku też już fajny krzaczek. Nie mogę się doczekać tych cudacznych owoców.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Oooo...! Fajne zioła! ;:224 Takie kolorowe! ;:306 ;:306
Wow, a ja nie wiedziałam, że liliowce mogą służyć w charakterze przyprawy.....Teraz już wiem. ;:108

Okej, teraz już całkiem serio Marysiu!
Poletka warzywne masz imponujące. ;:63 Jak Ty to wszystko ogarniasz?! ;:111
Ja mam nieduże rabatki i czasami nie mogę nadążyć z ich porządkowaniem. ;:306 Aktualnie truskawki mi zarosły tak, że aż mi wstyd przed sąsiadami, ;:171 ale w upale pracować nie umiem. ;:oj

Dobrej nocki, Maryś! ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Całą noc lało, rankiem lało a teraz przerwa :D

Elu ja wszystko będzie ok i żadna zaraza nie nadleci to będzie wszystkich dyniowatych trochę ;:333 Skrzynie mają swoje wady i zalety jak każdy sposób uprawy.

Małgosiu ja nie miałam żadnego wzorca, bo moja babcia ze wsi poszła jako młoda dziewczyna i żadnych włości choćby 3 arowych nie mieliśmy, mama to już wcale więc sama tworzę swoje wzorce. Skrzynie są świetne jak chodzi o chwasty! jest ich niewiele, a jak są to plewienie jest bajką! Niestety nie trzymają wody kompletnie ;:222
Faktycznie pole między skrzyniami jest utrapieniem, bo wszystkie trawy zamiast na grządkach koncentrują się tutaj ;:222 Mogłam zrobić większą odległość żeby kosiarka przejechała...ale nie pomyślałam ;:131

Lucynko mieszkam na wsi więc wypada coś swojego zjeść :D Były różne lata pod względem plonów, upraw lepsze lub gorsze ale zawsze miałam coś swojego ;:333 Liliowce to nie tyle przyprawy co są jadalne. Próbowałam są słodkie ;:219
Truskawki jak widzisz mam na włókninie. Nie ma chwastów ale pod spodem grasują nornice i dwie sadzonki już straciłam ;:14 Muszę je pogonić ;:130 Ja na upale nie pracuję i nie mam wypucowane bo zdrowie jest dla mnie ważniejsze ;:173
Dzisiaj chłodniej, mokro i pochmurno, a pola zasnuwa mgła albo opary!

Dobrego dnia Tobie i wszystkich odwiedzającym ;:138
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Twój ogród , to ogród kompletny . ;:108
Masz w nim warzywnik i część kwiatową . Masz spore włości i rozplanowane tak jak Tobie wygodnie .
Zastanawiam się nad zrobieniem grządek podniesionych w skrzyniach . Zobaczymy co z tego wyjdzie , być może w tym roku na jesieni zaczniemy od takich grządek w szklarni .
Mam takie dwie grządki w tunelu foliowym i bardzo je sobie chwalę .

Marysiu, na floksy się piszę w kolejce . ;:180

Jak widziałaś mam tylko dwie odmiany i dlatego wszystko co dostanę bardzo mnie ucieszy . Nie zamierzam niczego wybierać . Wygląda na to , że mogą u mnie funkcjonować . Należą chyba raczej do tych bezobslugowych . Przyznam się , że nie wiedziałam iż są floksy jednoroczne . W zasadzie to mnie nie powinno dziwić , bo o kwiatach wiem nie wiele . W tym roku w sklepie ogrodniczym odkryłam , że są dalie jednoroczne . ;:oj

Marysiu u mnie też padało nocą i pada teraz . To bardzo dobrze , bo robiło się już badzo sucho . W lesie jest też sucho , czarne jagody dopisały jest ich w bród . Gorzej z grzybami , ale na obiad można uzbierać .

Miłego dnia Ci życzę . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

No kurczaki :)... Aż zazdroszczę tym co u nich pada... u mnie susza.. dookoła chmury a ja mieszkam chyba w oku suszy :) może jak ponarzekam to zacznie padać ;:108 Marysiu jeśli chodzi o wieś i doświadczenie w ogrodnictwie to mam podobnie jak Ty. moi dziadkowie żyli na wsi ... mama uciekła do miasta jako nastolatka, ja sie urodziłam i zawsze mieszkałam w mieście... i wreszcie od 8 miesięcy jestem tu gdzie zawsze chciałam być... czyli na wsi i też zbieram doświadczenia i was podglądam ;:4
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Marysiu masz piękną kolekcję liliowców, nie wiem które ładniejsze. Warzyw będziesz miała pokaźna ilość, zwłaszcza dyniowatych :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu ;:196
U mnie też w nocy ładnie podlało teraz jest chłodno zachmurane ale nie pada - nareszcie podlało :D
Piękną masz kolekcję liliowców , co jeden to piękniejszy ;:333 warzywnik zarówno w skrzyniach jak i w polu ;:215 będziesz miała co podjadać .
Kurki małe i duże śliczne ;:63
Jadę na starą działkę zobaczyć czy coś jeszcze ożyje po tym deszczu :wink:
Pozdrawiam :wit :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, a może między skrzynie grubą warstwę ściółki, jak masz dotarcie do takowej. Mój tata dostał zeszłej jesieni całą przyczepę takich pociętych gałęzi i obsypał międzyrzędzia czyli ścieżki w swoim warzywniku. Fajnie to wygląda, a chwastów nie widać.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu pytałaś o niebieską roślinkę i chyba nikt Ci nie podpowiedział - to chyba jest Browalia amerykańska
Atrakcyjna roślina jednoroczna z rodziny Psiankowatych (Solanaceae) o nieco krzaczastym wzroście. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Liście ma jajowate dość ostro zakończone. Kwiaty występują pojedynczo lub w skąpych gronach. Początkowo fioletowo-niebieskie, szybko płowieją do jasnego fioletu. Rozpoczyna kwitnienie w czerwcu i w miarę wzrostu, może kwitnąć aż do mrozów. Podobnie jak inne psiankowate, można ją przetrzymać przez zimę w chłodnym, widnym pomieszczeniu, a gdy wiosną zacznie się rozwijać - ukorzenić sadzonki .
Posyłam ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu czarnuszki przecudne ;:215 na przyszłą wiosnę też muszę wysiać
Wyczytałam, że czerwony kwiatuszek to floks Drumondi, ( ale chyba jakaś miniaturowa odmiana)
Mam je posiane ( floksy D...) i krzaczki i kwiatki są większe.
Ale budowa i listka i kwiatka taka sama,
Kurecki cudowne ;:138
Pomidorki, mniam mniam ;:87
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Podsyp nornicom pieprzu mielonego, a pójdą sobie precz. ;:65 ;:65
W taki sposób ja się ich pozbyłam i póki co mam spokój. ;:63

U mnie też deszczowo i parno, ale na szczęście temperatura nieco spadła. ;:108
W mieście mieliśmy oberwanie chmury, a już śladu po tej wodzie nie ma. Szybko parowało.
Działkę ta ulewa ominęła i rośliny nie pływają, ale jeszcze wszystko może się zdarzyć. ;:202

Twoim roślinkom życzę poprawy pogody, a Tobie czystego rześkiego powietrza. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wieczorem!
Dzień pogodny po deszczowym poranku, ale ogród przemierzałam tylko do grzebiących. Zrobiłam sery i wiśnie, a potem już tylko miałam lenia ;:224

Beatko wszystkie dalie są jednoroczne bo jak te sadzone z karp zostawisz to zmarzną, a jak te siane przechowasz (karpę) przez zimę to ... Obrazek
Floksy bardzo lubię i widzę że jedne na pewno muszę podzielić, bo bardzo się rozrosły. Dwa kolory mam takie że częściowo usychają i pewnie jakbym je na wiosnę podzieliła obyłoby się bez strat Obrazek
Dla mnie skrzynie są mniejszym złem głównie dlatego, że łatwiej utrzymać glebę z dobrej strukturze i bez chwastów ;:333
Nie byłam ostatnio w lesie i nie wiem jak u mnie z borówkami (bo u nas chodzi się na borówki :D )
Miłego Beatko Obrazek

Ewciu to jak dziadkowie żyli na wsi to chociaż na wakacjach miałaś kontakt z wsią. Co prawda ja jeździłam z babcią na wieś ale wynajmowałyśmy kwaterę i z uprawami nie miałam nic wspólnego ;:131 Wyjazdy kojarzę jedynie ze zbieraniem jeżyn, borówek czy grzybów, a poza tym z watahą koleżanek i kolegów ;:306

Sylwio jest nadzieja, że będę miała własnych dyń pod dostatkiem a bardzo je lubimy ;:215 Dwa ostatnie lata musiałam sępić dynie od Marty ;:306 Liliowce wszystkie mają własny urok!

Tereniu uderz w stół ;:306 ;:196 mam zapisane że browalie mam od Ciebie Obrazek dziękuję za ładny opis ;:196 Stara działka zaprawiona w boju na pewno stoi bez szwanku. Kilka liliowców dostałam rok temu od forumek na hasło że chciałabym ;:4 Przesyłam serdeczności Obrazek

Małgosiu dwa razy Terenia sprawiła że Cię opuściłam Obrazek Nie mam dostępu do ściółki ;:185 nawet tartak jest daleko ode mnie tzn jeden jaki znam. Poza tym ile ja tego musiałabym mieć ;:oj Czasem skoszona trawę wysypywałam ale teraz daję ją pod krzewy i drzewka :wink:

Ewuniu jak wpiszesz w Google to zobaczysz ile floksów drummonda jest ;:333 Ja na pewno będę zbierać nasiona i siać czerwone bo są takie urocze ;:167 Kurecki małe jeszcze będą ...za tydzień ;:oj

Lucynko spróbuję tylko muszę kupić świeży zmielony, bo mielić to mi się nie chce :wink: U mnie też temperatura spadła ale i tak pracowałam w domu i jak jutro nie będzie deszczu to się rzucę na grządki Obrazek Moje rośliny jedynie kłaniają się nisko a poza tym wyglądają dobrze, jedne przekwitają inne mają coraz więcej kwiatów :lol:
Życzę podlewania ogrodu z nieba i stosownej pogody do bywania na grządkach Obrazek
No to parę fotek!
petunie z siewu pachnące goździkami

Obrazek

przecenione goździki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek