Truskawkowa działka
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawkowa działka
Natalko ,świetnie że robisz więcej zdjęć i masz rację , że to dobry materiał porównawczy .Ja jak oglądam swój ogród z przed kilku lat to nie wierzę że tak mi się zmienił i że dałam radę tak dużo zrobić .Na temat usuwania konarów to mogę też coś powiedzieć , paskudnie ciężka sprawa , wymaga niestety końskiej siły .
Ogród Ci pięknieje , masz już sporo roślin , a sadziec to fajna bylina , nawet jak go nie opielisz to i tak będzie widoczny .
. Pozdrawiam cieplutko . 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Nawet zwykły jesienny listek leżący gdzieś tam wśród jeszcze zielonych roślinek czy trawy, potrafi być fantastycznym obiektem fotograficznym.
Natalko!

- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokazalas piekne rude ciepłe kolory jesieni.
Takie i ja lubię najbardziej.
Piękne masz chryzantemki.
Takie i ja lubię najbardziej.
Piękne masz chryzantemki.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Chryzantemy nie dla mnie, ale zawsze z przyjemnością na nie patrzę w innych ogrodach.
Teraz to już taka mocno zaawansowana jesień i daleko jej do babiego lata.
Mam na nie jeszcze nadzieje, chociaż coraz mniejszą, ale podobno nadzieja umiera ostatnia.
i pięknych jesiennych widoków życzę. 
Teraz to już taka mocno zaawansowana jesień i daleko jej do babiego lata.
Mam na nie jeszcze nadzieje, chociaż coraz mniejszą, ale podobno nadzieja umiera ostatnia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja takie migracje nasion, owoców, orzechów itp nazywam drugim ogrodowym życiem.
My robimy swoje, a żyjątka w nim - swoje
My robimy swoje, a żyjątka w nim - swoje
- Pelidea

- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Nie miałam za bardzo ostatnio czasu, nadrabiam zatem wszystkie zaprzyjaźnione wątki.
Zdjęcia super, to aksamitki chyba najbardziej mi się podoba. Ty masz wiewiórki, ja miewam jeże. Choć w tym roku jeszcze żadnego nie spotkałam.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Marynko dziękuję w imieniu roślinki
sadziec ma faktycznie płytkie korzenie
u mnie się rozsiewa, widać coś mu tutaj odpowiada
Alu tak, chryzantema jest zimująca
podoba mi się bo jest trochę inna - w sklepach co roku królują kolory standardowe: biały, żółty, różowy i bordowy. Innych nie uświadczysz
Trzymam kciuki żeby wycinka u Ciebie dobrze poszła
Elżbietko to prawda, sadziec jest widoczny z daleka, zwłaszcza jeśli trochę urośnie
W sierpniu obserwowałam rosnące "na dziko", prawdopodobnie uciekinierów z działek, łatwo dało się je wypatrzeć w gęstwinie innych roślin.
Lucynko, Aniu
Grażynko ja tylko mam nadzieję, że jeszcze zrobi się pogodnie, nie musi być ciepło, ale niech chociaż przestanie padać
Bea prawda
a że akurat mam działkę w dość odludnej okolicy, to tych żyjątek jest naprawdę dużo
Joasiu nadrobisz zaległości kiedy będziesz miała czas
o jeżach nic nie wiem, pewnie też są, może nie na mojej działce, ale zdziwiłabym się, gdyby nie było ich wcale. Za to w ogrodzie moich dziadków od wielu lat mieszka cała rodzinka, w tym jeż-albinos
Trochę bieżących działkowych wieści - ostatnio ciągle pada, przez co nie mogę jechać, za to dwukrotnie był na działce mój tata ze swoim kolegą. W środę dokładnie wykosili całą trawę i chwasty, poprawiając po panu który zwykle to robi - chyba myślał że jak zostawił długie badyle, to szybciej go wezwiemy, niedoczekanie
Wczoraj pojechali drugi raz mimo kiepskiej pogody, i dobrze się stało. Orkan powalił węgierkę przeznaczoną do wycinki, na szczęście drzewo nic nie uszkodziło, ale byłby olbrzymi kłopot je ruszyć
Wycinka nadal trwa, bo drewno śliwy okazało się tak twarde, że przy cięciu z piły szedł dym, potrzebna jest większa... Część drewna już zabrali, ale jest go za dużo na jeden kurs, bo oprócz wyciętych drzew jest też sporo konarów z wiosennego cięcia. Jeżeli pogoda dopisze pojadę jutro trochę popracować i zrobić zdjęcia, trzymajcie więc kciuki żeby w końcu przestało padać

Kolory w przyrodzie zmieniają się coraz szybciej i szybciej, jednak jeden w kwiatowym wydaniu trwa niezmiennie od końca sierpnia ? słoneczny żółty rudbekii. Nadal kwitną, chociaż wiele z nich dołączyło do ogólnego trendu, przekwitło i zbrązowiało. Sypią malutkimi, czarnymi nasionkami na potęgę, aby za rok rudbekiowe łany sięgały coraz dalej, ale jednocześnie kwitną nadal i kwitnąć będą, aż do przymrozków. Z ich obecności cieszą się owady, cieszmy się i my ? te urocze słoneczka są zupełnie niekłopotliwe, ich jedynym wymaganiem jest duża ilość światła. Odwdzięczą się nam za miejsce w ogrodzie rozświetlając go od późnego lata do końca sezonu, jak długo tylko się da.

Alu tak, chryzantema jest zimująca
Elżbietko to prawda, sadziec jest widoczny z daleka, zwłaszcza jeśli trochę urośnie
Lucynko, Aniu
Grażynko ja tylko mam nadzieję, że jeszcze zrobi się pogodnie, nie musi być ciepło, ale niech chociaż przestanie padać
Bea prawda
Joasiu nadrobisz zaległości kiedy będziesz miała czas
Trochę bieżących działkowych wieści - ostatnio ciągle pada, przez co nie mogę jechać, za to dwukrotnie był na działce mój tata ze swoim kolegą. W środę dokładnie wykosili całą trawę i chwasty, poprawiając po panu który zwykle to robi - chyba myślał że jak zostawił długie badyle, to szybciej go wezwiemy, niedoczekanie
Kolory w przyrodzie zmieniają się coraz szybciej i szybciej, jednak jeden w kwiatowym wydaniu trwa niezmiennie od końca sierpnia ? słoneczny żółty rudbekii. Nadal kwitną, chociaż wiele z nich dołączyło do ogólnego trendu, przekwitło i zbrązowiało. Sypią malutkimi, czarnymi nasionkami na potęgę, aby za rok rudbekiowe łany sięgały coraz dalej, ale jednocześnie kwitną nadal i kwitnąć będą, aż do przymrozków. Z ich obecności cieszą się owady, cieszmy się i my ? te urocze słoneczka są zupełnie niekłopotliwe, ich jedynym wymaganiem jest duża ilość światła. Odwdzięczą się nam za miejsce w ogrodzie rozświetlając go od późnego lata do końca sezonu, jak długo tylko się da.
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Pelidea

- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Twoje zdjęcia zachwycają. Każdemu trzeba się przyjrzeć, jest tyle szczegółów... piękne.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękne energetyczne rudbekie też juz tracą swoja urodę 
Coraz mniej tych kolorów. coraz mniej ogrodowych radości
Pięknie uchwyciłaś konika polnego

Coraz mniej tych kolorów. coraz mniej ogrodowych radości
Pięknie uchwyciłaś konika polnego
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Natalko pięknie opisałaś rudbekie
Masz absolutną rację - chyba żadna inna roślinka nie kwitnie tak długo jak one. Śliwa narobiła sporo kłopotu, dobrze że padło na dwóch panów, a nie na ciebie 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Natka, ja też lubię radosne rudbekie, ale ich przekwitające resztki wycinam, bo zostawiają za dużo dzieciaków
Węgierki szkoda, bo jeśli jeszcze owocowała, to jakiś pożytek był. U mnie śliwy nie owocowały, zostały wycięte kilka ładnych lat temu, a z podkładek wyrosły ałycze, cudnie kwitnące i też nieźle owocujące.
Węgierki szkoda, bo jeśli jeszcze owocowała, to jakiś pożytek był. U mnie śliwy nie owocowały, zostały wycięte kilka ładnych lat temu, a z podkładek wyrosły ałycze, cudnie kwitnące i też nieźle owocujące.
-
plocczanka

Natalko, rudbekie długo kwitną, ale też mocno się sieją, dlatego u mnie już nie ma ani jednej. Zasiliły kompost.
Nasiona zebrałam, wysieję tam, gdzie będę widziała dla nich miejsce.
W tym roku rosły, gdzie chciały i trochę psuły kolorystykę. 
Nasiona zebrałam, wysieję tam, gdzie będę widziała dla nich miejsce.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Joasiu, Aniu dziękuję
Małgosiu tak z pamięci to groszek szerokolistny i aksamitki oraz begonie, ale one wszystkie mają mniejsze kwiaty
Małgosiu w kolejnych latach też będę wycinać takie suszki, teraz nie miało to znaczenia. A ze śliwy nie było pożytku przez jej wysokość, chyba wysięgnikiem trzeba by jej śliwki zbierać
Lucynko u mnie też już ich nie ma i też zebrałam ich nasionka
No i nie pojechałam wczoraj, zapowiadali ładniejszą pogodę niż była
Widzę że ten sezon ma finał odpowiedni do całego przebiegu, dość paskudny
Dzisiaj leje, więc siedzę w domu, pracuję i nadrabiam najróżniejsze zaległości w oczekiwaniu na poprawę pogody.

Dzika róża rosnąca koło studni po całkowitym ścięciu niezbyt ozdobnych badyli odrosła ? i nie wygląda lepiej niż przedtem. Nadal tworzy wielki, kolczasty kłąb i ostatecznie pewnie się jej pozbędę, na razie jednak obserwuję z bliska: tego dnia kilka małych pajączków, wcześniej odpoczywającego motyla i koniki polne oraz samą różę. Liście zaatakowane czarną plamistością przebarwiają się zaskakująco pięknie, na razie tylko kilka, małe plamki koloru w masie zieleni. Z ochrony róży skorzystało parę wysokich trawek, ich kłosy z bliska zadziwiają misternym wykonaniem i delikatnością.

Małgosiu tak z pamięci to groszek szerokolistny i aksamitki oraz begonie, ale one wszystkie mają mniejsze kwiaty
Małgosiu w kolejnych latach też będę wycinać takie suszki, teraz nie miało to znaczenia. A ze śliwy nie było pożytku przez jej wysokość, chyba wysięgnikiem trzeba by jej śliwki zbierać
Lucynko u mnie też już ich nie ma i też zebrałam ich nasionka
No i nie pojechałam wczoraj, zapowiadali ładniejszą pogodę niż była
Dzika róża rosnąca koło studni po całkowitym ścięciu niezbyt ozdobnych badyli odrosła ? i nie wygląda lepiej niż przedtem. Nadal tworzy wielki, kolczasty kłąb i ostatecznie pewnie się jej pozbędę, na razie jednak obserwuję z bliska: tego dnia kilka małych pajączków, wcześniej odpoczywającego motyla i koniki polne oraz samą różę. Liście zaatakowane czarną plamistością przebarwiają się zaskakująco pięknie, na razie tylko kilka, małe plamki koloru w masie zieleni. Z ochrony róży skorzystało parę wysokich trawek, ich kłosy z bliska zadziwiają misternym wykonaniem i delikatnością.
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
A u mnie dzisiaj była nie najgorsza pogoda i dało się podjechać na działkę
, zakończyłam sadzenie cebulek no i oczywiście uwieczniłam obiektywem co się jeszcze dało, wróciłam zadowolona i ...
Mają jeszcze nadejść ładne dni więc trzymajmy się tego!
Trawkowe kłosy ładnie sfotografowałaś!

Trawkowe kłosy ładnie sfotografowałaś!
-
plocczanka

Wprawdzie nic mi dzisiaj z nieba na głowę nie leciało, jednak działkę sobie odpuściłam.
Z ostrożności, bo coś mi do gardła wlazło i trzeszczy.
Natalko, idą ładniejsze dni
z 'babim latem', więc jeszcze podziałasz sobie ogrodowo, czego gorąco Ci życzę. 
Natalko, idą ładniejsze dni