Bób cz.3
-
juda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.3
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj zerwałem a dzisiaj była uczta.
Cała rodzina najedzona
Nawet jednego robaczka
Karmazyn - muszę wypróbować
Cała rodzina najedzona
Nawet jednego robaczka
Karmazyn - muszę wypróbować
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
U mnie też bez robaków. Bez strąkowca. W tym roku tyle mam bobu, że nie będę miał go gdzie zamrozić.
Kiedy siać na zbiór jesienny? Bo mam jeszcze dużo nasion własnych zeszłorocznych.
Kiedy siać na zbiór jesienny? Bo mam jeszcze dużo nasion własnych zeszłorocznych.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
U mnie była na początku mszyca, ale potem znikła. Po za tym żadnych szkodników nie było.
Zapewne na temat jesiennej uprawy wypowie się Przemek.
Zapewne na temat jesiennej uprawy wypowie się Przemek.
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
To wszystko co znalazłem w sprawie uprawy jesiennej bobu u Przemka. Ale terminu siewu to nie znalazłem. No nic w środę wysiewam bób na rozsadę.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Po bieżącym doświadczeniu z bobem BIZON mogę powiedzieć, że nigdy więcej go nie zasieję/zasadzę. Bardzo słaby plon - na krzaczku tylko 3-5 strąków. Strąki z 3-4 bóbkami. Nie zebrałam nawet pół kg bobu... 
W ubiegłym roku miałam Hangdown biały. Był super - ze trzy razy większy plon
Zasiałam jeszcze ponad tydzień temu bób - WINDSOR - akurat tylko taki został w sklepie ogrodniczym. Ciekawe, czy "coś z niego będzie"
W ubiegłym roku miałam Hangdown biały. Był super - ze trzy razy większy plon
Zasiałam jeszcze ponad tydzień temu bób - WINDSOR - akurat tylko taki został w sklepie ogrodniczym. Ciekawe, czy "coś z niego będzie"
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
Już więcej nie produkuję z rozsady. Szkoda czasu. Z siewu do gruntu dojrzały w tym samum czasie.
Na zdjęciu moje tegoroczne odmiany.

Na zdjęciu moje tegoroczne odmiany.

Marek
Marek
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
Dzisiaj wyrwałem połowę krzaków bobu. Wyłuskanych nasion wyszło 10,6kg. Zajęło mi to około 5 godzin. Słońce paliło, a ja łuskałem. Teraz muszę kupić dodatkową zamrażarkę bo moja już przepełniona.

Marek
Marek
Podpowiecie co mogę wysiać, wysadzić z rozsady po bobie?
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Drodzy forumowicze, a podpowiecie mi czy przy Bobie wysiewanym na wiosnę, mogę liczyć na drugi plon czy raczej nie?
Bo zerwałem wszystkie dojrzałe strąki jakiś tydzień temu i niestety nie widzę, żeby rośliny miały zamiar znów kwitnąć.
Czekać czy wyrywać krzaczory i robić miejsce na coś nowego?
Bo zerwałem wszystkie dojrzałe strąki jakiś tydzień temu i niestety nie widzę, żeby rośliny miały zamiar znów kwitnąć.
Czekać czy wyrywać krzaczory i robić miejsce na coś nowego?
-
amatorroli
- 200p

- Od: 5 sie 2017, o 18:05
Ja w tym roku posadziłem Windsora i mam takie same wrażenia jak z Bizonem, nawet jeszcze gorzej.Arvenaa pisze:Po bieżącym doświadczeniu z bobem BIZON mogę powiedzieć, że nigdy więcej go nie zasieję/zasadzę. Bardzo słaby plon - na krzaczku tylko 3-5 strąków. Strąki z 3-4 bóbkami. Nie zebrałam nawet pół kg bobu...
W ubiegłym roku miałam Hangdown biały. Był super - ze trzy razy większy plon![]()
amatorroli pisze:Ja w tym roku posadziłem Windsora i mam takie same wrażenia jak z Bizonem, nawet jeszcze gorzej.Arvenaa pisze:Po bieżącym doświadczeniu z bobem BIZON mogę powiedzieć, że nigdy więcej go nie zasieję/zasadzę. Bardzo słaby plon - na krzaczku tylko 3-5 strąków. Strąki z 3-4 bóbkami. Nie zebrałam nawet pół kg bobu...
W ubiegłym roku miałam Hangdown biały. Był super - ze trzy razy większy plon![]()
Chyba ja także dołączę do tej listy Windsora. Wzeszło z całej torebki 7 krzaczków. Rachitycznych. Czekam na plon.
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Black Rose

- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.