Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Oj nie tylko w Wyn' sach bo i w Hapetach i Mingusach jest tego jeszcze więcej. A muszę odejmować i odejmować auć boli. No ale wychodzę z założenia co nagle to po diable na razie w miare mozliwoci mialam się ograniczyc do 20 szt będzie pewnie 30, w każdym razie nie wszystko na raz. Jak mi się spodoba i będę miała sposobność to bedę zwiększała kolekcję w następnych latach o. ;:333
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jednego roku zaszalałam i zamówiłam 80 :D ,korzystałam tylko z opisów .I wszystkie były trafione cieszyły nie tyko moje oczy ,ale i oczy moich sąsiadów bliskich i dalekich .W tym roku będzie skromnie z różnych względów ,a przede wszystkim dlatego ,że nie wiem jakie mam .
I nie chcę dublować .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo najgorsze jest to kiedy brakuje już miejsca w ogrodzie na kolejne odmiany dalii. Serce się kraje. ;:224
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku pewnie niedługo i u mnie go zabraknie :(
Pozdrawiam Alicja
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja tam szybciutko wysłałam do p.Stanisława zamówienie, żeby mnie już nic nie kusiło (a na ostatnich zdjęciach widziałam 2 lub 3 bardzo ciekawe... ;:224 ). Tym bardziej, że mam juz zrobione zamówienie u Gitt'sów i czeka pełen koszyczek na Wyspach... ;:65
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Kasiu ja pierwszy raz kompletowałam zamówienie u p. Stanisława ale jakoś dobrnęłam do końca i wczoraj wysłałam. ;:138
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Kasiu w przyszłym roku będzie łatwiej :wink:
Ja miałam część zamówienia gotowe - trochę dalii, których nie dostałam w poprzednim zamówieniu, a reszta z listy chciejstw. Oglądając wątki innych spisuję sobie od razu z numerami nazwy dalii, które mi wpadną w oko i na jesieni nie muszę szukać. :D
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wiele wyjasnia, bo ja siedziałam kilka dni z wydrukowanymi katalogami przy tablecie i zaznaczałam , które dalie Pan Stanisław posiada z tych, ktorych zdjęcia wczesniej pozrzucalam sobie z katalogu na http://www.dahlie.net i nie tylko bo i z tych co forumowicze pokazują. Na poczatku to wyszła mi chyba setka, no a potem trudna eliminacja, na te ktore chcę bardziej a które w drugiej kolejności, i tak dalej - w ostatniej eliminacji odrzuciłam po jednej z dwóch lub kilku podobnych do siebie. No a na wiosnę to się zobaczy czy wystarczy dla mnie tych co zamówiłam - bardzo bym chciała ale p. Stanisław ma wszystkie dalie piękne - bez dwóch zdań :D
A znalazłam tez taka stronkę z Mingusami nie pamiętam czy była podawana a może kogoś zainteresuje http://dahliasuppliers.com/mingus/Gallery/index1.htm
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Jest cała plejada przepięknych, niezauważanych i niedocenianych dalii - może dlatego, że nie zawsze pięknie zostały zaprezentowane na zdjęciach albo nie są spektakularnie okazałe. Zwłaszcza niedoceniane są dalie kaktusowe, ulubione przez Stanisława i urocze w swej delikatności.

Obrazek
Ludek Vele

Obrazek
Weston Spanish Dancer

Obrazek
Helena Rużiczkova

Obrazek
Shooting Star

Obrazek
Gryson's Yellow Spider

Sam urok, wdzięk i delikatność... I jak tu takich nie podziwiać... i nie kochać?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też już wysłałam zamówienie drogą elektroniczną . W tym roku skromne bo nie wiem jakie mi zostały .Mam nadzieję ,że przyszły sezon będzie lepszy i wszystkie pięknie zakwitną ,a przede wszystkim ślimaki nie zjedzą i słońce nie spali .A i co najważniejsze nie zgniją zanim zdążą wypuścić liście
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym roku wcześniej sadziłam część dalii do doniczek i trzymałam w domu potem hartowałam i dopiero do ziemi miały wówczas ok kilkunastu cm wysokości i te mi najładniej później kwitły, ślimaki natomiast atakowały tylko odmiany niskie parkowe - początkowo stawiałam pojemniki w piwem i zbierałam szkodniki ale niewiele pomagało, więc zastosowałam snacol - skuteczny i to bardzo - jedynie trzeba uważać jeśli ktoś ma zwierzątka domowe lubiące przebywać w ogródku.
Basiu to prawda, że te delikatne odmiany są niedoceniane, ale każdy kwiat ma swojego amatora. Przyznaję się bez bicia, że więcej z moich chciejstw stanowią duże dalie - po prostu wiem, że jak zakwitną to zakup będzie mi łatwiej wybaczony :D , no i jak już kiedyś pisałam marzyłam od dawna o takich pamiętając ogródki z dzieciństwa - tylko, że trudno mi było wcześniej gdziekolwiek się natknąć na sadzonki. Częśc też powędruje do mojej siostry, która była urzeczona tym co mi kwitło i wyraźnie zaznaczyła jakie chce.
Zaznaczę jednak, że w moim zamówieniu kaktusowe i półkaktusowe także się znalazły, być może nie z tych najbardziej delikatnych ale zawsze.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak widać, bardzo dużo jest różnych "ale" - jednak rokrocznie jakoś dajemy radę i nasze faworytki zakwitają pięknie :!: Na pewno tak będzie i tym razem.
Zazdroszczę tym, którzy już zdecydowali, co zamawiają, a nawet wysłali zamówienie. Ja wciąż nie mogę się zdecydować, co chciałaby mieć - liczba chciejstw ogromna, a miejsca mało... ;:14 Raz mi się wydaje, że najsensowniej będzie zamówić kaktusowe, bo tych za dużo nie mam, to znów, że strzępiaste są tak atrakcyjne, że mój ogródek nie może się bez nich obejść - to znów szokują mnie "nowinki" zapowiadane przez Stanisława... ;:224
Intensywnie myślę, jak "przemeblować" ogród, żeby posadzić więcej dalii. Możliwości są niewielkie...
I tak to czas leci, a zamówienie w dalszym ciągu nie jest gotowe...
A skończy się na tym, że Stanisław wyręczy mnie w rozterkach i wyśle mi to, co sam uzna za stosowne :;230
i do tego w sadzonkach!

W tym roku otrzymałam całkiem niezłe, więc narzekać nie będę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było jeszcze parę innych, które nie zdążyły zakwitnąć, więc już mam na pewno niespodzianki na przyszły sezon :tan
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ja dwa czy trzy razy zdałam się na pana Stanisława ,a moja ciocia też .Tylko ,że nie wiem ile razy ona zamawiała i ani jedna jej się nie powtórzyła .Mnie może dwie trzy ,ale Na taką ilość ,którą kiedyś miałam to i tak bardzo dobrze .Jak kiedyś wspominałam bardzo lubię niespodzianki :D
Basiu ,a nie myślałaś o większej działce zawsze jest to jakieś rozwiązanie i nie koniecznie kosztowne .
Pozdrawiam Alicja
babcia52
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:55

Post »

Katarzyna -LadyK :) ;:215 że podałaś stronę z z Mingusami ,stokrotne dzięki !!! Rok temu kupiłam Dalie u p.Stanisława ,były opisane :) kupiłam też od innych osób bez opisu :(

pozdrawiam :)-----

Lucyna.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,
można dokupić, ale kiedy o wszystko zadbać? Moja działka ma ponad 5 arów, bo to właściwie dwie działki - ale roślin jest bardzo dużo - nie tylko dalii, ale również innych - cebulowych, bylin, krzewów, skalnych...Nie nadążam za wszystkim, bo mam jeszcze inne obowiązki... Jak wszystko kwitnie jest pięknie, ale trzeba plewić, podlewać, przycinać, nawozić itd. itd. Więc nie - zwiększenie areału nie wchodzi w rachubę.
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”