Witam wszystkich w ten piękny słoneczny dzień. wczoraj mieliśmy pierwszą burzę, taką przez wielkie B. Do tej pory były konkretne ulewy, ale praktycznie bez błyskawic i grzmotów. Wczoraj nastąpiła "błyskająca kumulacja" i przez ponad godzinę siedzieliśmy przy oknie z wybałuszonymi oczami. Wśród kwiatów większej nowości nie ma. Róże przeszły w stan stagnacji po pierwszym kwitnieniu i masowo produkują pąki na kolejną falę pięknotek, pękają kolejne lilie i niestety kilka z nich cosik dopadło i po kilku dniach żółknięcia zasychają totalnie zostawiając żółtą brzydką łodygę. Nie wiem co to może być, bo lilie padają losowo w różnych miejscach. Mam tylko nadzieję, że cebulki przetrwają i za rok wyrosną

A teraz wiadomość z ostatniej- kobea zdecydowała się zawiązać kilka pąków

a już zaczynałam spisywać ja na straty.
Moniko, witam cię serdecznie

Siałam maczki. Siałam na próbę. Siałam, bo pięknie wyglądały na opakowaniu. Nie będę więcej siała, bo po jednym deszczu wszystkie leżą, i błagają o eutanazję

Wątpię żeby się jeszcze podniosły.
Aniu/Ann_30, mówisz że trzeba się dopiero pozbyć jeżówek żeby budleja skusiła motyle..hmn...
Małgoś, w tamtym roku kwitła tylko jedna z juk. Nie wiem od czego to zależy. Ziemi nie mają jakiejś szczególnej, a do fazy pąków stały w takiej trawie, że wstyd się przyznać

leniuszku, czekam. Wiedz, że w mojej osobie wiernego czytelnika masz pewnikiem
Kamil, witaj

czyżby wakacje i trochę wolnego czasu

Juki są am od trzech lat, taki szał kwitnienia mam pierwszy rok. Jestem totalnie oczarowana
Grażynko, dziękuję ci kochana, dobrze wiem, że do ogrodowego ideału mi jeszcze bardzo daleko, ale dobre słowo zawsze motywuje
Aniu/Anna55, dziękuje za rozpoznanie lilijki. Słoneczną rabatę wciąż tworzę. To jej pierwszy sezon, więc jeszcze doglądam co dosadzić, co zmienić na lepsze, czego pozbyć się w inne miejsce itp itd
Stasiu, jak pewnie zauważyłaś większość lilii to te pachnące

wieczorem mam ucztę dla zmysłów
Iwonko , co z tego, że budleje kwitną jak dostały mi się oszukane egzemplarze nie przyciągające motyli

Ludzie faktycznie zatrzymują się i chwalą ..teściową, że ma piękną działkę

życie
cudo! lilia triumphator
oraz white triumphator
pozostałe pachnące piękności..chyba jednak golden splendour
??
czyżby lavon
szał pał
hot papaya walczy o miejsce dla sebie
motylki..zanim je córcia nie przegoniła..
Arthur Bell
Queen of Sweden zaczyna po raz drugi
Nostalgie na bis
samosiejka wilca..wiwat łagodna zimo
budleja ryneczkowa
budleja biedronkowa
vanilka pomalutku zaczyna łapać kolorek
żółcielko pomarańczki
pierwszy słonecznik
leniwiec..za moment mam zamiar wyglądać podobnie na leżaczku