Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 4cz.

Post »

U mnie najlepszym killerem jest mój piesek -jamnik szorstkowłosy.
Lokalizuje kretowisko delikatnie je rozkopuje wkłada w nie pysk i szczeka w nie.Coś sie kretowi myli i wychodzi tą dziurą w którą szczeka.Kiedyś jednego dnia wyciągną takim sposobem 6 sztukasów i ładnie poukładał je nam pod drzwiami.Trochę tragiczny widok :(
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przędziorku drogi, jak byś w stopce napisał skąd jesteś, to i nikt by Ci uwagi nie zwrócił :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przedziorek pisze: Na nornice jest kilka rad, jednak nie mam polskich liter :tan
Na polską czcionkę też jest rada i w przeciwieństwie do rad pt: jak walczyć z nornicami, w 100% skuteczna w angielsko języcznych Widnowsach - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1980540
Wystarczy zapoznać się i zastosować te wskazówki. Tutaj niestety, a może stety, obowiązuje polska pisownia. Wystarczy zajrzeć w prawy dolny róg okna forum, jest tam biało czerwony banerek, zapraszam do kliknięcia w niego...
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

I u mnie znów wróciły krety, nornice ... mimo że psy latają cały czas po podwórzu te gady i tak znalazły miejsce i czas, podgryzły kilka warzywek, podkopały a nornice wzięły się za lilie :/ wrrr
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ja mimo wszystko proponuję pułapkę taką jak ta: plastikowa rurka i dwie zapadki.

Obrazek

U mnie sprawdza się rewelacyjnie

Obrazek

Kreta po złapaniu wypuszczam na łąkę.

Zamiast trawnika miałam góry i doliny, a później łyse placki.
W tej chwili to prawie pole golfowe ;)

Potrzeba trochę wprawy, bo pułapka musi być założona dość precyzyjnie: jeden i drugi koniec muszą być idealnie dopasowane do tunelu, inaczej kret przeryje się obok lub pod spodem i zasypie pułapkę.
Ale po kilku próbach teraz już nie ma takiego, który się nie złapał.
Po wyłapaniu całego towarzystwa (było ich 5 czy 6), przez rok miałam spokój.
Teraz sporadycznie jakiś się zaplącze, ale nawet nie zdąży się zadomowić, a ląduje na łące.

Pułapka nie zabija, nie truję ziemi chemią, nie muszę się bać że wysadzę w niebo trawnik jak przesadzę z karbidem.
Luz-blues po prostu :D
Pisałam już o tym kiedyś, ale wiem że nie każdemu chce się czytać tyle stron, a to moim zdaniem genialny sposób na kreta.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Marto - ja mam tak samo z kretami - jak tylko pojawi się w ogrodzie... łapka już czeka - zaraz ją zastawiam - potem wraz z tą łapką do wiadra i wyjeżdża z ogrodu w baardzo odległe pola.
Ostatnio, kiedy go pakowałam do wiadra i do samochodu - jak on strasznie piszczał - nie mogliśmy uwierzyć, że to on - ja sobie nie wyobrażam, żeby w inny sposób z nimi walczyć.
W tym sezonie już trzy razy wywoził mój M krety i mówi, że limit na ten sezon wyczerpany, :D on już im więcej za taryfę nie będzie im służył. :uszy
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ja też byłam zaskoczona że kret może narobić takiego hałasu :)
Kiedy pierwszy raz się złapał, to było trochę przerażające - myślałam że krety są nieme.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
LILA ROSA
50p
50p
Od: 24 sie 2010, o 09:06

Szkodniki ziemne

Post »

Witam. Mam bardzo duży ogród, a na nim jak okiem sięgnąć kretówki i tunele podziemne-nornice? Mąż wsypywał do nich jakiś granulat,a le to nic nie dało. Kopią nawet pod zasadzonymi drzewkami. Proszę o radę co z nimi zrobić, jak zniszczyć?!
Moi rodzice twierdzą, że dawien dawna sypało się ogród wapnem? i zasypywało ziemią-to w pewien sposób wypalało szkodniki?
To myśli są tym, co szczęśliwie układa człowiekowi życie. - Marek Aureliusz
Sprzedam/wymienię hoye.
Hoja. Baza wiedzy o poszczególnych gatunkach
harus43j
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2011, o 12:57

Post »

Witam serdecznie ! Potwierdzam - pułapka na krety z rurki PCV sprawdza się idealnie. Tylko trochę wprawy trzeba. Pozdrawiam - Janusz.
X_j-a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2011, o 07:52

Post »

Ja kupiłam odstraszacz akustyczny do tego petarda,taka do potarcia o bok zapałek (dość często)i jeszcze szmatki z naftą do środka.Dopiero wszystko razem zaczęło skutkować.Przy okazji mieszania kompostu wykasowałam z niego wszystkie pyszne i tłuste larwy .A było ich koło 50-ki ale pewnie nie wszystkie znalazłam.Kiedyś wsadzałam do każdej dziury włosy, ale potrzeba ich bardzo dużo nie mogą być myte i farbowane(zasłyszana rada ale skuteczna).Trzeba mieć zaufanego fryzjera żeby tylko takie zbierał.Polecam u mnie nie było a u sąsiadów mnóstwo.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Na te krety nie ma żadnego sposobu ja już wypróbowałam chyba wszystko
a krety nadal są i mają mnie w głębokim poważaniu,ryją jak najęte.Trzeba mieć konia i żeby
biegał luzem to wtedy kretów nie ma wiem bo u sąsiada z którym graniczę
biega koń i ani jednego kopca nie uświadczysz ;:180
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tydzień temu przygotowałam 5 punktów "dożywiania" nornic. Dziś uzupełniłam w dwóch coby nie głodowały, bo zżarły albo wyniosły do swojej spiżarni;
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Co to za gość się u mnie zadomowił? Rano odkryłem na skalniaku tę bardzo głęboką norę o średnicy 9 cm.. Wokół mnóstwo piasku ...napracowało się biedaczysko. Wcześniej próbował kopać w trzech innych miejscach, ale widocznie to mu się najbardziej spodobało.

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

piwosz7 Zgadzam się z Twoja opinią na temat odstraszaczy akustycznych, to kasa wywalona w błoto, potrafią wykopać kopiec 5cm obok.
W pułapki złapałem 2 sztuki :) , pozostałe chyba są za mądre aby się nabrać na te rurki :(
Zamiast włosów, karbidu i innych pachnideł można odtańczyć taniec szamana, może od tupania szybciej uciekną.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

A co sądzicie o przedstawionym w dzisiejszym programie "Maja w ogrodzie" sposobie z aluminiową piramidką, która ma ponoć zaburzać orientację kreta w przestrzeni i zniechęcać go do dalszego eksplorowania terenu , na którym takie piramidki są rozstawione ?... :roll:

Czy może faktycznie ktoś potwierdzić skuteczność takiego rozwiązania z własnego doświadczenia ? Bo tylko opinia użytkownika jest najcenniejsza, sprzedawca na all napisze każdą bzdurę,żeby zarobić.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”