Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy soso kubański traktujecie jak ketchup?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak najbardziej. Skladniki jak na keczup, nazwa może być dowolna. Jako ułatwienie proponuję pomidory trochę podgotować , odcedzić na sicie i odparowywać sam sok, najlepiej na szerokiej patelni teflonowej.Wytłoki zblendować i przetrzeć przez sito. Potem wszystko razem połączyć.Ten sposób zaoszczędza sporo czasu, nie trzeba pilnować i mieszać gęstniejącego sosu,żeby się nie przypalił.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zasypało mnie malinami, soki, dżemiki, maliny w soku własnym. Co jeszcze można z nich zrobić??
Beata
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
kaLo dziękuję
,z malin obowiązkowo nalewka 


Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11150
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przepisy fajne , ale nie wiem co to jest mors , może to przecier ?
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki za pomysł, zrobiłam podobnie gruszki (tylko bez blendowania). Bardzo dobre wyszły, bardzo słodkie, a nie dodałam ani grama cukru, tylko trochę soli.kaLo pisze:Jak najbardziej. Skladniki jak na keczup, nazwa może być dowolna. Jako ułatwienie proponuję pomidory trochę podgotować , odcedzić na sicie i odparowywać sam sok, najlepiej na szerokiej patelni teflonowej.Wytłoki zblendować i przetrzeć przez sito. Potem wszystko razem połączyć.Ten sposób zaoszczędza sporo czasu, nie trzeba pilnować i mieszać gęstniejącego sosu,żeby się nie przypalił.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W tym roku zrobię na pewno marmoladę z zielonych pomidorów wg przepisu Kalo.Kiedyś jadłam taką w Bułgarii, bardzo mi smakowała, chciałam kupić kilka słoików do domu. Nie wiedziałam z czego ta pychota , myślałam, że to z fig i takiej szukałam w sklepach. Na szczęście ktoś mnie uświadomił, że to z zielonych pomidorów . Kalo, czy koniecznie trzeba parzyć te pomidory? Mam też swój doskonały przepis na sos a la keczup. Smak wybitny zawdzięcza temu, że warzywa są pieczone, a nie duszone. Na jednej blasze piekę paprykę, na drugiej blasze piekę kilka bakłażanów, kilka cebul cukrowych, kilka całych główek czosnku , kilka antonówek.
Obieram to wszystko że skóry, mielę przez maszynkę,dodaję do przecieru z kilku kg pomidorów. Gotuję to wszystko 40 min, dodając sól, cukier, kilka łyżek octu jabłkowego, suszone bazylię i oregano. Przekładam do słoiczków, nie pasteryzuję. Polecam, pycha.
Obieram to wszystko że skóry, mielę przez maszynkę,dodaję do przecieru z kilku kg pomidorów. Gotuję to wszystko 40 min, dodając sól, cukier, kilka łyżek octu jabłkowego, suszone bazylię i oregano. Przekładam do słoiczków, nie pasteryzuję. Polecam, pycha.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pomidory trzeba sparzyć bo wtedy są mniej cierpkie i mają mniejszą ilość wody.
Ajika,taka prawdziwa jest robiona z grilowanych warzyw.Smak jest z pewnością lepszy , bo część cukrów skarmelizuje .No i podczas pieczenia uwolni się to słynne umami
Ajika,taka prawdziwa jest robiona z grilowanych warzyw.Smak jest z pewnością lepszy , bo część cukrów skarmelizuje .No i podczas pieczenia uwolni się to słynne umami

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A jak się nie piecze warzyw do Adżiki to trzeba nie skracać długości duszenia, wtedy też następuje karmelizacja warzyw. Szczególnie w ostatnim etapie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wczoraj udało mi się odrobinę skarmelizować dno patelni razem z odparowywanym sokiem pomidorowym 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No to nic nie wytargowałam, będę parzyć. 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Może to nie do końca na temat w tym wątku, ale do odparowywania (i nie przypalania) doskonały jest wolnowar. Używam takiego ustrojstwa od kilku lat i jest super. Robiłam w nim przetwory z pomidorów, dżemy i powidła. Ma niestety też wadę, nie mało kosztuje, ale to wydatek na lata.
Pozdrawiam
Ula
Ula