Zakątek Annes77 część 2 ...wiosna:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakątek Annes77 część 2 ...wiosna:)

Post »

Mnie też ręka świerzbi, żeby róże podciąc. Tylko one teraz takie wybujałe. Reszta poprzycinana równiutko.
Zima już nie wróci w najbliższym czasie, ale lepiej nie ryzykować
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, trawy trzeba ciąć przy samej ziemi. Mogą długo nie wychodzić, zwłaszcza miskanty. U mnie rekord był, gdy zielone pokazał jeden dopiero w czerwcu i dobrze, że nie miałam czasu, bo pochłonęło mnie tworzenie nowej rabaty, bo byłby na kompoście - byłam przekonana, że nie przeżył zimy.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, przypomniałaś mi o miedzianie ;:218 . Muszę się zaopatrzyć i psiknąć tu i ówdzie. Chopiny miałam dwa i dwa mi padły. Umierały z sezonu na sezon, dotkliwie marzły zimą aż w końcu padły, najpierw jeden a w następnym roku drugi. Właściwie, to wykopałam go na wpół żywego i wyrzuciłam, bo chociaż kwiaty przez tych kolka sezonów były przepiękne, to jednak było ich bardzo mało a pokrój krzewu pozostawiał bardzo wiele do życzenia. Piękny okaz Chopina, to musi być prawdziwa radość, bo to naprawdę wspaniała róża.
Aniu, 8 km na działkę to jest mały pikuś i żadna wyprawa. Nawet na rowerze możesz podjechać :wink: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu :) wodzisz mnie na pokuszenie. Dzisiaj zapewne pojadę wieczorem do Auchan i pewnie zaglądnę na te róże.
Rok temu kupiłam tak Avalonka, który z licencją okazał się Grahamem Thomasem. Inni też go nabyli i mieli np Abrahama Darby.
Ciekawe, na jakie róże trafiłaś ?
Trawki już pora ciąć, tak piszą w mądrych poradnikach. :lol:
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Znów dziś był piękny,słoneczny dzień...decyzja oczywiście jedziemy na działkę,przecież trzeba posadzić nowe róże ;:108
Okazało się,że w kapersie z żółtą różą były dwa krzaczki ;:224
Wysprzątałam z liści dwie rabaty i wypieliłam chwasty i jestem zadowolona.Ścięłam za radą forumowych koleżanek suche trawy ;:224
Na świeżym powietrzu fasolka po bretońsku smakowała wyśmienicie ;:333
Nie pryskałam jeszcze miedzianem,ale już po niedzieli planuję je spryskać ...

Moni o tak forumowe koleżanki zawsze podpowiedzą i służą dobra radą ;:168
Trawy zatem ścięte ;:224
Ciekawe co dziś zrobiłaś na działce ;:224

Aniu Charles to młodziak jeszcze,zdania o nim nie mam,może w tym roku coś więcej o nim będę mogła napisać...
Cardinal super róża,kwitnie tylko raz,ale za to ma masę kwiatów ;:108
Pod koniec sezonu łapie czarną plamistość...

Andziu oj tak mam miszmasz i to niezły,wszystko tu rośnie róże,dalie,powojniki,trawy,żurawki,piwonie,lilie,wszelakie byliny no i mamy również warzywka,porzeczki,maliny....czego u mnie nie ma ;:306
Kocham każdą roślinkę ;:167
Róże z Auchan mają dobrą cenę,zachęcają bardzo,najchętniej wzięłabym wszystkie cztery z tej serii,ale powstrzymał mnie fakt,że przecież pod koniec marca przyjadą zamówione wcześniej... ;:333
Giganteus zimował u mnie 1 raz,mam nadzieję,że ładnie odbije,lubię jak na wietrze powiewają długie pędy:)
Jarzmianki też kupiłam po raz pierwszy latem ;:108

Gosiu ja dziś prawie ścięłam róże,już z sekatorem po nie szłam,ale spojrzałam znów na forsycję i ta mi pogroziła ;:303
Niektóre to aż się proszą...zetnij mnie ;:224
Oglądając prognozy nie dowierzałam własnym oczom,że już za tydzień ma być na plusie 17 stopni :shock:

Moni o jak dobrze,że mam Was,szczerze mówiąc tez myślałam,że miskant padł i jest do wykopania,ale dziś ścięłam i będę cierpliwie czekała aż się zazieleni ;:333

Kasiu na rowerze ja mam podjechać? Ja zawsze obładowana,a to jakaś nowa roślinka,plecak i oczywiście prowiant...
Powiedziałam sobie,że jak dzieci już będą wiekowe to rowerek i dalej na działeczkę z mężem ;:333
Chopina dziś obejrzałam i wygląda całkiem,całkiem ... Szkoda,że Ci padły,może skusisz się jeszcze na jednego?

Krysiu oj jak ja bym chciała,żeby róża żółta z Auchan okazała się Grahamem ;:170
Ciekawe co wyrośnie z purpurowej? Myślałam,że albo Szekspir albo Fisherman Friends,a najlepiej jakby był to Tradescant ;:224
Pędy miały takie grubaśne ...
No ciekawa jestem,czy zakupisz dziś te różyczki,były jeszcze Harknessa ;:108

Mój Szekspirek 2000 od Petrovica...jeszcze świeżak ...

Obrazek

James Galway

Obrazek

Crocus Rose

Obrazek

The weedgwood Rose

Obrazek

Czekam z niecierpliwością na cebulowe:)

Obrazek

Żurawki ładnie przezimowały

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie kochani:)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,ja też w ubiegłym roku zakupiłam róże w Auchan i mam teraz 5 ;:oj Grahamków. Może i Tobie się "poszczęści" i od razu będą dwa?
Coraz częściej czytam tu i ówdzie o jarzmiankach,podobają mi się ich subtelne kwiatki.Jeszcze nie spotkałam ich w realu ale skoro piszesz,że są urocze ,to pewnie się na nie skuszę.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej Aniu ;:100 ,
pytasz o rozpoczęte prace w ogrodzie, a więc ... wczoraj pozdejmowałam wszelkie okrycia z róż pnących i powojników, rozsypałam trochę kory na rabatach (oj brzydkie zrobiły się po zimie ;:29 ) i grabiłam trawę. Na obecną porę zostało mi jeszcze dokończenie grabienia (do tego to przydałby się atleta ;:159 ), przycięcie berberyska Admiration (już zbyt wykłada się na boki), wycięcie niektórych gałęzi na bzach-lilakach (u nas same wysokie ludzie ... :wink: ), wyciągnięcie zadołowanych roślin w donicach i ew. wyrównanie szpadlem obrzeży rabat.
Nie wiem, czy wyrobię się ze wszystkim, bo po kilkumiesięcznej przerwie bez pracy mam nową i ... sama rozumiesz - zaczął się chroniczny brak czasu :roll: . Że też akurat na wiosnę :twisted: .
Zapowiadają na przyszły weekend coś ok. 15*C, więc za kopczyki trzeba będzie się wziąć ;:108 . A gdzie cięcie i pryskanie miedzianem ;:219 ? Za dużo na raz tego wszystkiego ;:218 .

Śliczne zdjęcie Crocusa :uszy . Nareszcie przekonałam się do niego i zamówiłam w F. Przyjedzie niebawem ;:71 .
... Aaa, no i kopanie dołków dla nowych różyc ... ;:124 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Aż spojrzałam na pogodę :D Nie ma dla mnie aż tak wysokich temperatur, cały tydzień ma padać albo się chmurzyć, dopiero od soboty pojawi się słońce i +11. Nie jest źle, ale pewnie porządków nie zrobię. Nie wspominając o opryskach :?
Róże w kartonach wyglądają zachęcająco :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda od rana słoneczna,no jutro jak nic pojadę buszować ....dziś z lekka kręgosłup mnie lekko boli,tylko posadziłam 3 róże,a co dopiero będzie jak dojada kolejne? Po zimie kości trzeba rozruszać :tan
Martwię się trochę o brak wody,mają włączyć dopiero w kwietniu,muszę dowozić z domu chociażby,żeby podlać rh ;:224

Dwostr liczę na perełki prawdziwe ;:108 W jednym kartoniku z żółtą różą były dwa krzaczki,już posadzone,teraz czekam na czerwiec ;:108
Jarzmianki planuję dokupić,mam białą i różową,jest kilkanaście odmian na rynku ;:108

Moni to sporo zrobiłaś,no ale rozumiem,że jak nowa praca to dzień zrobił się za krótki,spokojnie dasz radę:)
Weekendy masz wolne?
Ciekawe jakie różyczki dojadą do Ciebie? Dobrze,że się skusiłaś na Crocusa :uszy
Masz magnolie? Moje w tym roku będą miały po kilka kwiatków tylko,chyba odpoczywają po ostatnim kwitnieniu ;:224

Ewcia ja sama byłam zdziwiona i dalej nie wierzę w takie temperatury na plusie,no zobaczymy...
Forsycja jeszcze nie kwitnie,czekam ;:65 a potem tnę ;:333

Taki zestawik...

Obrazek

Pozdrawiam Kochani:)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na forsycję nawet jeszcze nie patrzę. Za to pojawiła się wreszcie kobea na powierzchni ziemi :D Widać trzy rośliny-siałam na początku lutego.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia chyba głęboko posadziłaś kobeę ,moja po kilku dniach sie powoli wykluwa.... ;:108
Spojrzałam na zdjęcia z poprzedniego roku i forsycja zakwitła wtedy w połowie kwietnia,ale jak długo zima trwała ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niespecjalnie głęboko sadziłam, nasiona nie były w pełni zakryte, tylko lekko ziemi nagarnęłam. W zeszłym roku też tak długo czekałam. Grunt, że zielone widzę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja swoją kobeę dopiero dzisiaj wysieję. Wasze już kiełkują - szybciej zakwitną :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu :) oparłam się różom, nie było wielkiego wyboru. :lol:
Kupiłam 2 torebki z nasionkami czarnuszki i groszku pachnącego i sadzonkę piwonii, podobno Sorbet. :lol:
:wit
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

A ja jeszcze nie pozdejmowałam okrycia różyczkom, może uda mi się to zrobić w tym tygodniu. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”