Moja kolekcja kaktusów - Rejden
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów - Rejden
Trzeba to im przyznać że przykuwają uwagę nawet laików.
Jak ktoś mnie odwiedza to zwykle one go kwiatami witają, lobivie to nawet czasami ja nie mogę dorwać w rozkwicie.
Teściu jak przychodzi to zawsze od razu idzie kwiaty oglądać...a mamilarie są "wieczne"
Jak ktoś mnie odwiedza to zwykle one go kwiatami witają, lobivie to nawet czasami ja nie mogę dorwać w rozkwicie.
Teściu jak przychodzi to zawsze od razu idzie kwiaty oglądać...a mamilarie są "wieczne"
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne te Twoje zabunkrowane mammillarie! A zupełnie się nimi nie chwaliłeś. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Rejden

Heniu, no cóż czasami trzeba coś trzymać na później, Ty już wiesz to najlepiej
Poniższe roślinki w tym sezonie pięknie kwitły 4-5 kwiatami niestety jak już pisałem fotki stracone.
Więc pozostaje pokazać "starocie"

Do dziś się nie mogę zdecydować czy to jeszcze Eriocactus, Notocactus czy może Parodia
Poniższe roślinki w tym sezonie pięknie kwitły 4-5 kwiatami niestety jak już pisałem fotki stracone.
Więc pozostaje pokazać "starocie"

Do dziś się nie mogę zdecydować czy to jeszcze Eriocactus, Notocactus czy może Parodia
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu się Piotrek z tobą zgadzam jak mamilarki zaczną kwitnąć to kwitną wnet całe lato 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
-
AleksandraBdg
Piotrze miałabym pytanie odnośnie Notocactus warasii. Długo trzeba czekać na kwiaty czy można liczyć,że młodsze osobniki zakwitną..?
- hen_s

Wspaniałe rośliny z rodzaju Eriocactus. Fascynujące i piękne. 
- Rejden

Olu, mój ma już ponad 10 lat i kwitnie od zawsze, wiec pewnie i młodym się to zdarza.
Heniu, w sumie zawsze były to dla mnie eriokaktusy, nawet sam nie pamiętam kiedy im nazwówki przemianowałem.
Przy następnym drukowaniu chyba je poprawię.
Heniu, w sumie zawsze były to dla mnie eriokaktusy, nawet sam nie pamiętam kiedy im nazwówki przemianowałem.
Przy następnym drukowaniu chyba je poprawię.
- hen_s

Straszny ortodoks w tym względzie jestem - już o tym wiesz bo jakoś specjalnie się nie kryję z krytyką nowych pomysłów w systematyce. Oczywiście jako człek światły i z otwartą głową potrafię docenić starania oraz - jeśli dobre - nowe trendy przyjąć. Ale większość to naprawdę bezsens. Przyłączenie do rodzaju Parodia rodzajów Notocactus, Eriocactus, Wigginsia a nawet Frailea (bo i te się tam chce umieścić wg. niektórych naukowców) jest absolutnym przegięciem.
Stąd te Twoje ślicznoty były, są i pozostaną dla mnie eriokaktusami.
Stąd te Twoje ślicznoty były, są i pozostaną dla mnie eriokaktusami.
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Każda z tych roślin ma pewne charakterystyczne cechy, więc nie mogę tego zrozumieć.
Mówiąc czy pisząc Notocactus, Eriocactus od razu wiemy, o których myślimy, Frailea to zdecydowanie nie Parodia, o której zawsze mówiono, że ma najpiękniejsze kwiaty (wielbiciele frajlejek wybaczcie), ale jest doceniana przez wielbicieli miniaturek i ma inne walory.
Naukowcy mają to do siebie, że chcą zaistnieć, my niekoniecznie musimy im przyklaskiwać. Za kilka lat bowiem znowu może być zmiana.
Mówiąc czy pisząc Notocactus, Eriocactus od razu wiemy, o których myślimy, Frailea to zdecydowanie nie Parodia, o której zawsze mówiono, że ma najpiękniejsze kwiaty (wielbiciele frajlejek wybaczcie), ale jest doceniana przez wielbicieli miniaturek i ma inne walory.
Naukowcy mają to do siebie, że chcą zaistnieć, my niekoniecznie musimy im przyklaskiwać. Za kilka lat bowiem znowu może być zmiana.
- Rejden

Witajcie wszyscy w Nowym Roku
Oby był
i pełen kwitnień naszych ulubieńców.
Jeszcze mi zostało kilka fotek, które miały być dodane wcześniej, ale awaria zmieniła plany.
Gymnocalycium, obecnie liczna grupa kaktusów u mnie, lecz wcześniej niechętnie fotografowana.
Oczywiście w 2013r. się to zmieni i zobaczycie każdy mój kwiat, nawet ten najbrzydszy.

Gymnocalycium saglionis tutaj jego pierwszy kwiatek, w tym sezonie miał około 10(ale gdzie mam te fotki to nie wiem
)

Oby był
Jeszcze mi zostało kilka fotek, które miały być dodane wcześniej, ale awaria zmieniła plany.
Gymnocalycium, obecnie liczna grupa kaktusów u mnie, lecz wcześniej niechętnie fotografowana.
Oczywiście w 2013r. się to zmieni i zobaczycie każdy mój kwiat, nawet ten najbrzydszy.

Gymnocalycium saglionis tutaj jego pierwszy kwiatek, w tym sezonie miał około 10(ale gdzie mam te fotki to nie wiem

- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Jakie piękne widoki z samego rana! (
10 dochodzi).
Wymarzonych roślin i, żeby sprawiały tylko radość!
I, żebyś robił masę zdjęć i ich nie gubił!
Wymarzonych roślin i, żeby sprawiały tylko radość!
I, żebyś robił masę zdjęć i ich nie gubił!
- hen_s

Jakie piękne gymnokalicjowe widoki nam w pierszym tegorocznym poście pokazałeś!!
Takie bardzo lubię.
Masz jak widzę kilka roślin z gatunku Gymnocalycium baldianum - jak chyba każdy. Mam wrażenie, że jest to najbardziej rozpowszechniony w kolekcjach kaktus tego wielkiego rodzaju. Tak jak u mnie każdy kwitnie w nieco innym odcieniu. Widać tak mają.
Cóż za odważna deklaracja! Przemyślałeś ją czy pod wpływem (bąbelków) jeszcze jesteś?
Tak myślę, że gdybym ja to nieopatrznie obiecał... Nic innego bym nie robił tylko fotki a potem przesyłanie ich na Forum, przesyłanie ich na Forum, przesyłanie ich na Forum...
Nieeee....
Takie bardzo lubię.
Masz jak widzę kilka roślin z gatunku Gymnocalycium baldianum - jak chyba każdy. Mam wrażenie, że jest to najbardziej rozpowszechniony w kolekcjach kaktus tego wielkiego rodzaju. Tak jak u mnie każdy kwitnie w nieco innym odcieniu. Widać tak mają.
(...) w 2013r. się to zmieni i zobaczycie każdy mój kwiat, nawet ten najbrzydszy.
Cóż za odważna deklaracja! Przemyślałeś ją czy pod wpływem (bąbelków) jeszcze jesteś?
Tak myślę, że gdybym ja to nieopatrznie obiecał... Nic innego bym nie robił tylko fotki a potem przesyłanie ich na Forum, przesyłanie ich na Forum, przesyłanie ich na Forum...
Nieeee....
- Rejden

Chyba jednak to te bąbelki...ale się postaram aby było ciekawie.hen_s pisze:Gymnocalycium, obecnie liczna grupa kaktusów u mnie, lecz wcześniej niechętnie fotografowana.
(...) w 2013r. się to zmieni i zobaczycie każdy mój kwiat, nawet ten najbrzydszy.
Cóż za odważna deklaracja! Przemyślałeś ją czy pod wpływem (bąbelków) jeszcze jesteś?![]()
Tak myślę, że gdybym ja to nieopatrznie obiecał... Nic innego bym nie robił tylko fotki a potem przesyłanie ich na Forum, przesyłanie ich na Forum, przesyłanie ich na Forum...![]()
Nieeee....
Wspaniałe roślinki pokazujesz
Z takimi widokami chyba jakoś przeżyjemy zimę 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No to witaj
w Nowym Roku i pokazuj jak najwięcej takich piękności