Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Rysiu
My jesteśmy ogrodnicy konwencjonalni.
Pozdrawiam
My jesteśmy ogrodnicy konwencjonalni.

Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam jakieś nieodparte wrażenie, ze to wielka ściema
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- Feel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 maja 2011, o 09:05
Witam. Kupiłem ten nawóz do pomidorów z Lidla co ktoś wcześniej wrzucił. Skład ma taki Azot 9%, Fosfor 6%, Potas 15%, 18% substancje organiczne. Składniki wyjściowe: surowce pochodzenia roślinnego z handlu oraz przemysłu (skorupy kakao), potas roślinny, mocznik, nawóz gospodarczy, fosforyt potasu, węglan wapna.
Jak moje pomidorki pójdą do gruntu to 1/3 podsypię tym nawozem na próbę a resztę starym.
Zasiałem dziś jeszcze dwie odmiany Cytrynek Groniasty i Rumba Ożarowska - gruntowy karłowy, czy będzie coś z nich?
Jak moje pomidorki pójdą do gruntu to 1/3 podsypię tym nawozem na próbę a resztę starym.
Zasiałem dziś jeszcze dwie odmiany Cytrynek Groniasty i Rumba Ożarowska - gruntowy karłowy, czy będzie coś z nich?

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rumbę ożarowską siałam razem z innymi pomidorami i najszybciej mi wykiełkowała. A po pikowaniu wystrzeliła jak z procy.
Sadzonki są o wiele większe niż inne odmiany, maja grubszą łodygę i ogólnie są takie wypasione
Sadzonki są o wiele większe niż inne odmiany, maja grubszą łodygę i ogólnie są takie wypasione

Pozdrawiam Kaśka
Dawno się nie "odzywałam" ale należę bardziej do tych "czytających" niż "piszących "
Chodzi o nawożenie sadzonek. forumowicz poleca głównie bioflorin, podał również zamienniki, których w okolocy nie mogę niestety dostać ( a nawet kupić
).
Chciałabym, żeby może właśnie forumowicz, lub inny dobrze "douczony" napisał jak ma się do tych polecanych "biohumus do wszelkich roślin", na którego etykiecie narysowano również pomidory a którego w sklepach jest pod dostatkiem.
pozdrawiam danaa

Chodzi o nawożenie sadzonek. forumowicz poleca głównie bioflorin, podał również zamienniki, których w okolocy nie mogę niestety dostać ( a nawet kupić

Chciałabym, żeby może właśnie forumowicz, lub inny dobrze "douczony" napisał jak ma się do tych polecanych "biohumus do wszelkich roślin", na którego etykiecie narysowano również pomidory a którego w sklepach jest pod dostatkiem.
pozdrawiam danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Mam pytanie za 100 punktów. Sadzicie już pomidory pod osłony?
To nie do wiary, by żadnego z wymienionych przeze mnie nawozów nie było w sklepie ogrodniczymdanaa pisze:podał również zamienniki, których w okolocy nie mogę niestety dostać ( a nawet kupić).

Co do Biohumusu się nie wypowiadam, bo nie używam takich gadżetów.
Pozdrawiam
W ubiegłym sezonie potraktowałam swoje sadzonki pomidorków biohumusem. Rozcieńczyłam nawóz dwukrotnie w stosunku do zaleceń producenta. Efektem było przenawożenie azotem. Tylko dzięki pomocy Ani Kozuli i forumowicz udało mi się je uratować. Od tego czasu nie mam zaufania do tego nawozu.danaa pisze:...
pozdrawiam danaa
Alembik, trzeba się jeszcze wstrzymać,bo wtorek,środa bardzo zimne.
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
Czy ktoś wie co dopadło moje pomidory jak na razie zarażona jest jedna odmiana 

Ok zaczekam. A tak poza tym to można w tunelu do pomidorów zastosować na start polifoskę? Czy też była by to działalność zbrodnicza? 

Może Ci to wytłumaczy ktoś, kto ma więcej cierpliwości niż ja.Alembik pisze:można w tunelu do pomidorów zastosować na start polifoskę?
Pozdrawiam
Albo może ktoś kto ma mniej zgryźliwości