Papryka do gruntu. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
beata11
50p
50p
Od: 2 cze 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Forumowicze doradźcie proszę czego brakuje moim paprykom odmian nie znam wiem tylko że jedna ma być żółta druga czerwona.Pod korzeń dawałam koński obornik i one nie wiele rosną.Według wskazówek sąsiada co jakiś czas obrywałam dolne liście aż do rozwidlenia i poobrywałam pierwsze kwiaty w rozwidleniu.Co jakiś czas podlewam pokrzywówką.Wczoraj podlałam Magiczną siłą do pomidorów.Od jakiegoś czasu opadają zawiązki i żółkną.Co im dolega że tak słabo rosną i owocują ,u innych widać małe papryczki a u mnie niewiele.Obejrzyjcie fotki i doradźcie proszę.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A czy liście nie są przypadkiem popalone jakimś opryskiem? Szare jakieś takie. A kwiaty trzeba pędzelkiem zapylać, bo inaczej to nic dziwnego jak opadają. No i czasami opadają również w sposób naturalny, gdy jest chłodno i pochmurno. Albo jak mają za sucho.
beata11
50p
50p

Post »

Alembik pisze:A czy liście nie są przypadkiem popalone jakimś opryskiem? Szare jakieś takie. A kwiaty trzeba pędzelkiem zapylać, bo inaczej to nic dziwnego jak opadają. No i czasami opadają również w sposób naturalny, gdy jest chłodno i pochmurno. Albo jak mają za sucho.
Liście były pryskane pokrzywą 1/10 a możesz coś napisać więcej o tym zapylaniu o jakiej porze najlepiej i w jakiej fazie maja być kwiatki.
Kasencja

Post »

Albo żółkną i odpadają, jak mają szarą pleśń.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

krismiszcz dziękuję za radę ale te papryki będzie jeść moje dziecko ( 4 latka), które je uwielbia i dlatego wolałabym ekologicznie, jak nic nie pomoże to będę je myć ręcznie, chyba że te ''zielone potworki'' powrócą to chyba nie będę miała wyboru :evil:
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

No najlepiej zapylać je wtedy, kiedy wydzielają najwięcej pyłku. Jak są już dobrze rozwinięte, ale jeszcze nie zwiędnięte. U mnie obecnie papryki wyglądają tak:
Dam tylko kilka zdjęć bo z moim netem to wstawianie doprowadza czasami do szału. Oczywiście to te najlepsze krzaki:

Obrazek
Roberta z inspektu

Obrazek
Chili z inspektu

Obrazek
Pomidorowa z pod folii, co rośnie razem z pomidorami.

Na wszystkich mszyca już się skończyła po opryskaniu dokładnie decisem a niedobitki zostały pożarte przez biedronki :)
beata11
50p
50p

Post »

Kasencja pisze:Albo żółkną i odpadają, jak mają szarą pleśń.
Moje chyba szarej pleśni nie mają.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Aska ty lepiej opryskaj tak jak radził ci Krismiszcz, jak najszybciej, bo czym szybciej opryskasz tym mniej zostanie chemii w czasie zbiorów albo i wcale już zneutralizuje, bo przecież do zbiorów jeszcze hej-hej.

Jakoś nie bardzo rozumiem, po co zapylać pomidory i paprykę, przecież one same pięknie się zawiązują. Co innego bakłażan, kwiatek duży, sztywno siedzi w łodydze i ani drgnie. A papryczki i pomidory, nawet od wiatru się kołyszą i same się zapylają ( u mnie przynajmniej)
misiadk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2011, o 13:57

Post »

Moją paprykę też dopadła mszyca zarówno w tunelu jak i na gruncie. Opryskałam ją karate + jakiś środek na przyczepność co by lepiej zadziałało. Na drugi dzień zielono pod papryką od mszyc, a po tygodniu powtórzę oprysk co by tak na 100% wytruć mszyce.
Sabina
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krismiszcz mam pytanie do ciebie, bo na pewno znasz odpowiedź :wit
W zeszłym roku miałam dwie odmiany papryki słodkiej, Ożarowską i Robertę. W jednej odmianie papryczki rosły do góry czubkiem a w drugiej do dołu. Tylko sęk w tym, że pomieszałam, przy wysadzeniu i nie wiem która była która. Nasiona też nie wiem z której były zbierane, ale na pewno z obu odmian bo teraz w szklarni widzę, że jedne rosną do góry a drugie do dołu :;230
Mi więcej smakowała ta "do dołu", miała więcej miąższu, była większa i szybciej się wybarwiała. Chciałabym wiedzieć jaka to odmiana.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

romaszko - u mnie obie w.w. rosły do dołu :lol:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ożarowska i Roberta?! ;:oj No to jak to możliwe? :roll:
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

romaszka niestety nie odpowiem Ci na to pytanie bo nie miałem kontaktu z Ożarowską ;-)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

krismiszcz pisze: bo nie miałem kontaktu z Ożarowską ;
No ja akurat mam

Obrazek

Ożarowska właśnie w gruncie / zdjęcie komórką/
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaa i co?! Owoce rosną do góry? Dobrze widzę? Czyli Roberta do dołu, Ożarowska do góry. W takim razie mam pół na pól ...prawie :D Roberta rośnie wyższa i ma więcej owoców (u mnie, przynajmniej)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”