Papryka do gruntu. Część 2
Re: Papryka do gruntu. Część 2
A czy liście nie są przypadkiem popalone jakimś opryskiem? Szare jakieś takie. A kwiaty trzeba pędzelkiem zapylać, bo inaczej to nic dziwnego jak opadają. No i czasami opadają również w sposób naturalny, gdy jest chłodno i pochmurno. Albo jak mają za sucho.
Liście były pryskane pokrzywą 1/10 a możesz coś napisać więcej o tym zapylaniu o jakiej porze najlepiej i w jakiej fazie maja być kwiatki.Alembik pisze:A czy liście nie są przypadkiem popalone jakimś opryskiem? Szare jakieś takie. A kwiaty trzeba pędzelkiem zapylać, bo inaczej to nic dziwnego jak opadają. No i czasami opadają również w sposób naturalny, gdy jest chłodno i pochmurno. Albo jak mają za sucho.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
krismiszcz dziękuję za radę ale te papryki będzie jeść moje dziecko ( 4 latka), które je uwielbia i dlatego wolałabym ekologicznie, jak nic nie pomoże to będę je myć ręcznie, chyba że te ''zielone potworki'' powrócą to chyba nie będę miała wyboru 

Pozdrawiam
Asia
Asia
No najlepiej zapylać je wtedy, kiedy wydzielają najwięcej pyłku. Jak są już dobrze rozwinięte, ale jeszcze nie zwiędnięte. U mnie obecnie papryki wyglądają tak:
Dam tylko kilka zdjęć bo z moim netem to wstawianie doprowadza czasami do szału. Oczywiście to te najlepsze krzaki:

Roberta z inspektu

Chili z inspektu

Pomidorowa z pod folii, co rośnie razem z pomidorami.
Na wszystkich mszyca już się skończyła po opryskaniu dokładnie decisem a niedobitki zostały pożarte przez biedronki
Dam tylko kilka zdjęć bo z moim netem to wstawianie doprowadza czasami do szału. Oczywiście to te najlepsze krzaki:

Roberta z inspektu

Chili z inspektu

Pomidorowa z pod folii, co rośnie razem z pomidorami.
Na wszystkich mszyca już się skończyła po opryskaniu dokładnie decisem a niedobitki zostały pożarte przez biedronki

Moje chyba szarej pleśni nie mają.Kasencja pisze:Albo żółkną i odpadają, jak mają szarą pleśń.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aska ty lepiej opryskaj tak jak radził ci Krismiszcz, jak najszybciej, bo czym szybciej opryskasz tym mniej zostanie chemii w czasie zbiorów albo i wcale już zneutralizuje, bo przecież do zbiorów jeszcze hej-hej.
Jakoś nie bardzo rozumiem, po co zapylać pomidory i paprykę, przecież one same pięknie się zawiązują. Co innego bakłażan, kwiatek duży, sztywno siedzi w łodydze i ani drgnie. A papryczki i pomidory, nawet od wiatru się kołyszą i same się zapylają ( u mnie przynajmniej)
Jakoś nie bardzo rozumiem, po co zapylać pomidory i paprykę, przecież one same pięknie się zawiązują. Co innego bakłażan, kwiatek duży, sztywno siedzi w łodydze i ani drgnie. A papryczki i pomidory, nawet od wiatru się kołyszą i same się zapylają ( u mnie przynajmniej)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 wrz 2011, o 13:57
Moją paprykę też dopadła mszyca zarówno w tunelu jak i na gruncie. Opryskałam ją karate + jakiś środek na przyczepność co by lepiej zadziałało. Na drugi dzień zielono pod papryką od mszyc, a po tygodniu powtórzę oprysk co by tak na 100% wytruć mszyce.
Sabina
- romaszka
Krismiszcz mam pytanie do ciebie, bo na pewno znasz odpowiedź
W zeszłym roku miałam dwie odmiany papryki słodkiej, Ożarowską i Robertę. W jednej odmianie papryczki rosły do góry czubkiem a w drugiej do dołu. Tylko sęk w tym, że pomieszałam, przy wysadzeniu i nie wiem która była która. Nasiona też nie wiem z której były zbierane, ale na pewno z obu odmian bo teraz w szklarni widzę, że jedne rosną do góry a drugie do dołu
Mi więcej smakowała ta "do dołu", miała więcej miąższu, była większa i szybciej się wybarwiała. Chciałabym wiedzieć jaka to odmiana.

W zeszłym roku miałam dwie odmiany papryki słodkiej, Ożarowską i Robertę. W jednej odmianie papryczki rosły do góry czubkiem a w drugiej do dołu. Tylko sęk w tym, że pomieszałam, przy wysadzeniu i nie wiem która była która. Nasiona też nie wiem z której były zbierane, ale na pewno z obu odmian bo teraz w szklarni widzę, że jedne rosną do góry a drugie do dołu

Mi więcej smakowała ta "do dołu", miała więcej miąższu, była większa i szybciej się wybarwiała. Chciałabym wiedzieć jaka to odmiana.
- romaszka
Ożarowska i Roberta?!
No to jak to możliwe? 

- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
romaszka niestety nie odpowiem Ci na to pytanie bo nie miałem kontaktu z Ożarowską ;-)
- romaszka
Aaaa i co?! Owoce rosną do góry? Dobrze widzę? Czyli Roberta do dołu, Ożarowska do góry. W takim razie mam pół na pól ...prawie
Roberta rośnie wyższa i ma więcej owoców (u mnie, przynajmniej)

- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz, przepiękne papryczki!!! I jakie wielkie już 

Pozdrawiam, Dorota