Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium, Crassula i sukulenty by eikoden
Szkoda, że część roślin Ci marnieje. Dla mnie one są za trudne. Albo po prostu ja nie mam do nich warunków. O dziwo kaktusy lepiej znoszą ograniczone nasłonecznienie. No i to zimowanie na parapecie - niewypał. U mnie sukulentów już prawie bark. Może więc się przerzucisz na kłujaki? 

- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Ja będę zmniejszać kolekcje roślin do tych co nie wymagają mojej obecności i pójdę bardziej w kierunku adenium 
Jak mi przyjdzie się wyprowadzić to wszystko pójdzie pod młotek, rodzinie, może sąsiad coś weźmie
albo wystawie jak hobbita, grubosza na klatkę. Ostatnio położyłem kilka sadzonek grubosza i w ciągu dnia widziałem jak znikały ze skrzynek na listy. Po jednym, więc liczę, że znalazły nowy domek.
Czekam jeszcze na odpowiedź hodowcy co do cen m.in. Aarabicum "BLACK PNW", DWARF: BLACK KNIGHT/ RCN
z tego roku... żebym mógł, gdzieś, kiedyś na emigracji zacząć od nowa.
Dla siostry i reszty rodzinki zamówiłem póki co samo obesum, ale to się może zmienić na dniach

Jak mi przyjdzie się wyprowadzić to wszystko pójdzie pod młotek, rodzinie, może sąsiad coś weźmie

Czekam jeszcze na odpowiedź hodowcy co do cen m.in. Aarabicum "BLACK PNW", DWARF: BLACK KNIGHT/ RCN

Dla siostry i reszty rodzinki zamówiłem póki co samo obesum, ale to się może zmienić na dniach

- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Większość Twoich kłopotów z roślinami wzięła się z powodu zbyt niskiej wilgotności powietrza w mieszkaniu.eikoden pisze: Crassula Sarcocaulis, nie mogę trafić z podlewaniem, jak za mało gubi całe gałązki, jak za dużo to cała roślina kieruje się w stronę słońca i gubi te gałązki, których nie udaje się jej przestawić :/
....
Część, traci liście, przeważnie się zasuszają, zmieniają kolor, albo pojawia się biały nalot. Ciągle pryskane środkami ;/
....
To jest też ciekawe na 3 odnogi, jedna usycha, jedna robi się variegata....
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A więc - kaktusy, jak nic!eikoden pisze:Ja będę zmniejszać kolekcje roślin do tych co nie wymagają mojej obecności i pójdę bardziej w kierunku adenium

Tylko nie emigruj do Londynu, albo wyżej!! Wybierz kraj, gdzie świecie słońce - dla dobra roślin oczywiścieeikoden pisze: żebym mógł, gdzieś, kiedyś na emigracji zacząć od nowa.

musimy jakoś wejść do rodziny, to sie załapiemymaqa pisze:co tak rozdajesz? a my to co?

- eikoden
Hmm możliwe, ale gdy zraszałem pojawiła się szara pleśń, i znów oprysk chemiczny...gnet pisze:Większość Twoich kłopotów z roślinami wzięła się z powodu zbyt niskiej wilgotności powietrza w mieszkaniu.eikoden pisze: Crassula Sarcocaulis, nie mogę trafić z podlewaniem, jak za mało gubi całe gałązki, jak za dużo to cała roślina kieruje się w stronę słońca i gubi te gałązki, których nie udaje się jej przestawić :/
....
Część, traci liście, przeważnie się zasuszają, zmieniają kolor, albo pojawia się biały nalot. Ciągle pryskane środkami ;/
....
To jest też ciekawe na 3 odnogi, jedna usycha, jedna robi się variegata....
Wyjazd to się okaże, wszystko póki co jest za taką mgłą, że może się okazać wiadomo co:)
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten pomysł z rurkami to faktycznie ma jakiś sens jeśli chodzi o odkrywanie korzeni 

- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Hmmm, a u mnie jeszcze coś innego...eikoden pisze:Crassula Sarcocaulis, nie mogę trafić z podlewaniem, jak za mało gubi całe gałązki, jak za dużo to cała roślina kieruje się w stronę słońca i gubi te gałązki, których nie udaje się jej przestawić :/
Za mało wody - robi się miękka i czubkiem opiera się o stół...
Za dużo wody - też się wygina ku dołowi ale cała jakby się chciała wywrócić...
Tylko teraz pytanie ile jest za mało a ile za dużo... nie potrafię też trafić z tym podlewaniem

Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- eikoden
No ja wyjechałem na 2 tygodnie i znów się w mieszkaniu pozmieniało. Zdjęcia zrobię jutro bo światło słabe 
Byłem na poczcie a tam 2 z 3 zamówionych paczek

Wiem, na zdjęciu widać 3 paczki, ale tak jak już pisałem, ciężko się z nimi dogadać i jeszcze robią błędy przy wysyłce :p, ale złego słowa nie napisze, bo szybko i sprawnie

Zaraz odświeżam wątek sprzedażowy

Byłem na poczcie a tam 2 z 3 zamówionych paczek

Wiem, na zdjęciu widać 3 paczki, ale tak jak już pisałem, ciężko się z nimi dogadać i jeszcze robią błędy przy wysyłce :p, ale złego słowa nie napisze, bo szybko i sprawnie

Zaraz odświeżam wątek sprzedażowy

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Normalnie szaleństwo. 

- eikoden
Telefon też kupię bez pośredników
tyle, że w Chinach a nie z Tajlandii hehehe
Ok wstawię kilka zdjęć, dzięki za motywację na prive
Adenium po przycięciu, przesadzeniu i opryskach ;)

Młodziaki z wątku sprzedażowego, wypuszczają odnóżki

Szalejące haworthie, tak jak poprzednim roku tesselata i..... nie pamiętam nazwy

No i hoja bella, mam nadzieje, że tym razem donosi tę pąki! do kwitnienia zbiera się od stycznia.....

Ok wstawię kilka zdjęć, dzięki za motywację na prive

Adenium po przycięciu, przesadzeniu i opryskach ;)
Młodziaki z wątku sprzedażowego, wypuszczają odnóżki
Szalejące haworthie, tak jak poprzednim roku tesselata i..... nie pamiętam nazwy

No i hoja bella, mam nadzieje, że tym razem donosi tę pąki! do kwitnienia zbiera się od stycznia.....
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Widzę, że w Tajlandii znaczki jak w Japonii i Korei. Nie wiem dlaczego one takie mało artystyczne jak u nas (choć te nasze też w tym roku jakieś teraz brzydkie zrobili).
Masz tyle Adenium, co jakiś czas robisz selekcję i się ich pozbywasz czy nadal tyle ich trzymasz w domu? :O
Masz tyle Adenium, co jakiś czas robisz selekcję i się ich pozbywasz czy nadal tyle ich trzymasz w domu? :O
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
A ja myślałam że to prażony ryż
ale zieleninki Ci troszkę zostało, co mnie bardzo cieszy, w dodatku w dobrej formie 

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Szaleństwo z nasionami.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Zapowiada się niezły gąszcz...eikoden pisze:Szalejące haworthie, tak jak poprzednim roku tesselata i..... nie pamiętam nazwy![]()

Przy tej ilości nasion, te co juz są to drobiazg - i tak się zgubia w tłumiemarlenka pisze:Masz tyle Adenium, co jakiś czas robisz selekcję i się ich pozbywasz czy nadal tyle ich trzymasz w domu?

A jakich opryskach?eikoden pisze:Adenium po przycięciu, przesadzeniu i opryskach