Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Dorotko, piękne jesienne (niestety :( ) widoczki pokazałaś.
Lubię bardzo i wrzosy i chryzantemki, ale one niestety są zwiastunem jesieni a to trochę mnie przygnębia.
Nie nacieszyłam się tym latem wcale. Szybko minęło i było byle jakie ....

Co do hortensji, to czy mogła byś wstawić jeszcze jej zdjęcia. Teraz pewnie jest e pełnym rozkwicie. Pokaż ją całą i w zbliżeniu.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko - ech.. dlaczego ten czas tak szybko ucieka ????
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko bardzo podobają mi się kolory Twoich chryzantem.
Moje są jeszcze w pączkach, ale to dobrze, bo na razie cieszą mnie dalie :heja
Co prawda jeszcze nie wszystkie kwitną, ale i tak jest pięknie.
Twoje oczywiście są cudowne. Szkoda, że nie prowadzisz daliowego wątku, bo więcej osób mogłoby je podziwiać ;:63
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

moniczek bardzo lubię dalie. A ja mam biało czerwoną o ogromnych kwiatach, popatrz jak wyglada w pełnym rozkwicie :lol: i jeszcze dodam dalię o delikatnym łososiowym kolorze
Obrazek Obrazek

Grażynko jak się nie ma gdzie karp na zimę przechować to jest problem. Nie masz dalii, ale za to rośnie u Ciebie wiele kwiatów, których ja nie mam, więc ja zaglądam do Twojego wątku, podziwiam :shock: a Ty przychodż do mnie ogladać dalie, jeszcze kilka w pąkach może rozkwitną to będę pokazywała.

Jagódko to są chryzantemy gruntowe, rosną u mnie trzeci rok, ja chryzantemy tak co trzy lata odnawiam, wykopuję całą karpę, dzielę stare korzonki wyrzucam, młode zostawiam. Chryzantemy lubią zmianę miejsca, jak rosną kilka lat w jednym miejscu to od dołu łodyżki robią sie bardzo nieciekawe, liście szybko zasychają. aha jak na wiosnę opryskuję róże środkiem grzybobójczym to im też dam troszkę chemii.
Obrazek

Wiolu ja już czuję jesień, krótszy dzień godz 20 już szarówka. Coraz więcej rano pajęczyn na roślinkach i rosy dużo.
Moja hortensja się wybarwia, nie wiem czy to coś pomoże w identyfikacji ale na liściach kwiaty rozsypują pyłek
Obrazek

Obrazek Obrazek

Berdadetko ucieka, ucieka, a Ty znowu nie zdążyłaś przyjechać.

Iwonko Twoje chryzantemki też piękne. Co do wątku daliowego to tego roku naprawdę brakuje mi czasu, aby wszystko ogarnąć. Szybko wpadam na forum, odwiedzam tylko zaprzyjażnione wątki, często nawet nic nie wpisuję, a póżniej zapominam ;:223 się poprawić . Jesienią, zimą może uda mi się nadrobić zaległości.
Teraz z synem rozbijamy ogrodzenie, wożę takami betony, już po dwóch kursach mam dość, no i myślę co zrobić z górką gruzu ;:108 Musimy wszystko uprzątnąć, bo mąż od 8 września ma urlop i będzie stawiał słupki, betony i rozciągał siatkę .Wczoraj tylko na chwilke wzięłam pazurki i wyplewiłam rabatkę, chwasty narosły bardzo, trawa rośnie jak opętana no i trzeba było uruchomić kosiarkę.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorka , no to ja zamawiam Ciebie do siebie , z tymi chryzantemkami ;:196 .

Współczuję Ci tego rozbierania ogrodzenia , to na pewno nie łatwo , tyle roboty , jak na kobietę ;:108 .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko nie ma problemu, odpisałam Ci na pw.
Rozbijanie ogrodzenia to masz rację ciężka sprawa, ja tylko zbieram gruz i wywożę takami, syn wykonuje najcięższą robotę . Na szczęście dziś poszło bardzo sprawnie, większość murku została rozbita. Ja już widzę jak ta strona po zmianie ogrodzenia zyska, będzie dużo ładniej, a wiosną zajmę się lepszym zagospodarowaniem wzdłuż siatki.

Dzisiaj wyrwałam już badylki ogórków, na to miejsce wysiałam poplon, teraz się cieszę bo deszczyk pięknie mi podlał. To mi było potrzebne, dzięki deszczykowi chwilę odpoczęłam.

U mnie obecnie zaczynają królować astry
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
wrzosy
Obrazek

Obrazek
żeniszek
Obrazek
aksamitki
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko masz prześliczne astry.
Kiedyś tez je wysiewałam , ale od czasu ekspansji ślimaków zmuszona byłam z wielu kwiatów zrezygnować.
Na dalie zawsze wpadnę popatrzeć bo masz akurat te, które najbardziej i mnie się podobają. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko wklejając zdjęcia astrów myślałam o Tobie, pamiętałam że bardzo lubisz te kwiaty. Nie wiedziałam, że i je ślimaki zjadają.

Dzisiaj udało mi się przsadzić 4 clematisy i kilka liliowców, dzięki temu powstała nowa rabatka przy wykonanej kratce.
Moje róże powtarzają kwitnienie
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
niedawno sadziłam zimowity, dziś zaskoczenie
Obrazek Obrazek
eukomisy
Obrazek

Obrazek
cynie
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Śliczne eukomisy. :) Moje już przekwitły.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dorotko , zaglądam , choć śladu nie zostawiam... :oops: Czekam cały czas na więcej zdjęć pomidorków i papryki. :D Nie siałaś w tym roku tej malutkiej , której nasiona mi wysyłałaś? Jak siałaś , to pokaż zdjęcie... ;:180
Eukomisy śliczne! Długo je masz? Kwitną Ci co rok?Robię do nich przymiarkę , nie wiem , czy nie potraktować ich jak jednoroczne.
Pozdrawiam,Małgorzata
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witaj Dorotko ;:196
Spodziewałam się kupki gruzu i porozrzucane rolki siatki, a tu piękny, kolorowy ogród :wink:
Za eukomisami dojrzałam doniczkę z rozchodnikiem?
Czy cały czas hodujesz go w donicy?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzięki ;:180 za asterki. ;:196
Masz dobrą pamięć, bo faktycznie je bardzo lubię a kiedyś miałam ich mnóstwo odmian.
Najbardziej podobają mi się igiełkowe i te duże.
Dorotko zimowity masz na wierzchu a ja poleciałam sprawdzić swoje.
I też już zaczynają kwitnąć. :shock:
Ech......jesień za pasem. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko moje eukomisy powoli również przekwitają, kwiaty zmieniają kolor, łodyżki się pokładają. W przyszłym roku chyba je posadzę w donicy, widziałam tak u Wioli- Tulipanki, mniej wtedy zachodu z cebulkami.

Małgosiu i ja tak też często robię, wchodzę do zaprzyjażnionych wątków cichutko.
Jeżeli chodzi o moje pomidorki, to tego roku obrodziły bardzo, miałam duże obawy stawiając foliak w tym miejscu (rok wcześniej rosły tam ziemniaki), a tu miłe zaskoczenie. Sami nie jesteśmy w stanie zjeść takich ilości, więc rodzinka i sąsiedzi wokół korzystają :P Zrobiłam przeciery pomidorowe, będą na zimę. Największy wysyp mam już za sobą, kilka krzaków już usunęłam bo nie mają owoców. Miałam kilka odmian, w zeszłym roku jak pamiętasz siałam z nasion od Kozuli, z każdej torebki zostawiłam nasionka, które wykorzystałam tego roku. Dokupiłam też Malinowego Olbrzyma, Bawole Serca i miałam nasionka odmiany Moneymaker bardzo plenna odmiana, na gałązce dojrzewa równocześnie całe grono tak ok 8szt, nie są duże pomidorki wielkością, za to smaczne o pięknym czerwonym kolorze.
Próbowałam z kilku smacznych odmian wyjąć nasionka, no i klapa nie udało się, one nie mają nasion. Także na przyszły sezon muszę upolować na forum znowu kilka nasion Kozulowych.
Papryczki ostrej nie wysiewałam, mam jescze wysuszoną sprzed dwóch lat. Tego roku sadzonki papryki kupiłam, moja wykiełkowała, ale stożek wzrostu się zatrzymał, nic nie rosła. Z jednej strony dobrze, bo mam obecnie piękną dużą paprykę różową, zaczyna dojrzewać czerwona. Takiej mega papryki nie miałam nigdy.
Zdjęcia porobię, obiecuję.

Iwonko wszystko leży na końcu ogrodu, przeszkadza i szpeci swoim widokiem bardzo :evil: gruzu przybywa. ale już jest jakaś nadzieja na jego eksmisję, nie chcę na razie zapeszać. Wiesz zawsze można tak aparat ustawić, aby coś brzydkiego nie sfocić :;230
Dobrze zauważyłaś, ten rozchodnik zawsze mam w doniczce (tego roku tylko w jednej) on jest takim fajnym wypełniaczem, rozrasta się szybko i zasłania. Ta odmiana nie zimuje więc muszę go chować jesienią.

Grażynko astry tego roku mam naprawdę piękne, chociaż dziś przy kolejnym dniu upałów są lekko podwiędnięte, ale po nocy wszystko będzie stało na baczność. Ja chyba lubię wszystkie gatunki astrów, pomponowe o dużych kwiatach są piękne.
Grażynko u mnie coraz więcej zimowitów na wierzchu. Jesień nadchodzi- nie ma żartów.

Wczoraj po raz pierwszy w swoim długim życiu uczestniczyłam w dożynkach w mojej wiosce były wielkie uroczystości gminne, zakończone świetną zabawą. Dawno nie tańczyłam na trawie :;230 Szkoda, że u nas będą znowu za 7 lat. Dla mnie mieszczucha było to nowe przeżycie.

rabatka astrowa
Obrazek
powojnik
Obrazek
zawilce
Obrazek Obrazek
trójsklepka i nachyłek
Obrazek Obrazek
dzielżany
Obrazek Obrazek
hibiskus i klonik
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Rabata astrowa taka kolorowa...czyżby to już jesień zbliżała się wielkimi krokami? Ostatnio dojrzałam czerwień na liściach winobluszczu, dojrzewają jego owoce, nawet berberys stał się bardziej czerwonawy. :roll: Dzielżany super się prezentują, szczególnie te rdzawe. :D
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko jesień tuż, tuż, dziś w radio mówili, że bociany zbierają się na sejmiki i będą odlatywać.
Mój winobluszcz również się wybarwia, a berberysowi jutro się porządnie przyglądnę.

U mnie po całym dniu duchoty, chyba nadejdze burza. Jutro zabiorę się za poprawkę rabatki, część bylinek dostanie eksmisję, pójdą na tył ogrodu. Wczoraj to wymyśliłam ;:108 dziś dojrzałam do decyzji, a jutro przeróbki :;230
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”