Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
Jeśli nie są pod śniegiem, zasypać śniegiem. Jeśli są pod śniegiem, wszystko gra.

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)

- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje mają już ponad 5 cm, a niektóre dużo wyższe,ale napadało dużo śniegu, więc pod taką pierzyną nie zmarzną.
Pozdrawiam, Ania.
Nie w lodówceSamsu pisze:Dzięki Fox , może to być szuflada na warzywa w lodówce? Tam jest + 5.
Czy musi to być zimne, jasne pomieszczenie ? . Takim niestety nie dysponuje . W mieszkaniu mam 23C. I co teraz?

@patasko
W takim razie włóknina i igliwie . Bez śniegu przy mrozach poniżej -8_10*C może już być kłopot.
Przepraszam , ale źle doczytałem. Jak Cię ominęły te opady?saymon pisze:W takim razie mają jak pod pierzynką . I będzie git.![]()
Ps. W takim razie skąd wiesz jak wyglądają i jakie są liście w dotyku? Chyba że tulipany maja już ponad pół metra?![]()

W takim razie włóknina i igliwie . Bez śniegu przy mrozach poniżej -8_10*C może już być kłopot.

)

- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
saymon, właśnie chciałem napisać, że chyba źle przeczytałeś mój post
Oto one:

Niektóre mają ponad 10 cm, dużo da przykrycie włókniną jak cały czas jest na minusie?

Oto one:

Niektóre mają ponad 10 cm, dużo da przykrycie włókniną jak cały czas jest na minusie?
Na pewno będzie o wiele lepiej. Najlepiej przykryć igliwiem i potem to wszystko włókniną. Powinno zdecydowanie pomóc.

)

- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Nie przesadzacie czasem? Średnie wieloletnie dobowe dla marca to 1,9 stopnia. Mróz nocą w marcu to norma, a jakoś sobie nie przypominam, aby kiedykolwiek przemarzły mi tulipany, a łebki to one wypuszczają nad ziemię już pod koniec lutego zwykle.
- basiurek007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2013, o 21:04
WITAM JESTEM NOWA NA FORUM,ale o tulipanach też cos wiem .
Powiem wam tak, w zeszłym roku moje tulipany zaczeły wychodzić juz w stychniu, poniewaz było dośc ciepło , mokro .W lutym przyszły mrozy, tak sie przestraszyłam że zaczęłam mysleć o tym żeby wszystkie pozakrywać , wtedy ktoś kto o tulipanach wie wiecej niz ja , czyli moja szwagierka powiedziała mi ze jak je poprzykrywam to będzie jeszcze gorzej ,bo będą miały ciepło i będą szybciej rosły. Postanowiłam że je tak zostawie I DOBRZE ZROBIŁAM tulipany miały sie dobrze tylko niektóre liscie miały czóbki pożółkłe.
Powiem wam tak, w zeszłym roku moje tulipany zaczeły wychodzić juz w stychniu, poniewaz było dośc ciepło , mokro .W lutym przyszły mrozy, tak sie przestraszyłam że zaczęłam mysleć o tym żeby wszystkie pozakrywać , wtedy ktoś kto o tulipanach wie wiecej niz ja , czyli moja szwagierka powiedziała mi ze jak je poprzykrywam to będzie jeszcze gorzej ,bo będą miały ciepło i będą szybciej rosły. Postanowiłam że je tak zostawie I DOBRZE ZROBIŁAM tulipany miały sie dobrze tylko niektóre liscie miały czóbki pożółkłe.
Teraz nasze tulipany mają pierzynkę śniegową, która naturalnie ochroni je przed mrozem.
- basiurek007
- 20p - Rozkręcam się...
No własnie bardzo dobrze ze w tym roku przykrył je śnieg ,natura daje sobie rade 

-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
No nie wszędzie u nas nie ma grama śniegu i dlatego bardzo się martwię
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- basiurek007
- 20p - Rozkręcam się...
Jak pisałam wcześniej-mogą trochę pożółknąć liście , ale zanim zaczną kwitnąc to zimy juz nie będzie, miałam tak w zeszłym roku
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Mam nadzieję ze będziesz miała racje bo szkoda by mi bardzo było bo posadziłam koło 100 szt
Miłośniczka wszystkich kwiatów
I tak i nie.Adam2143 pisze:Nie przesadzacie czasem? Średnie wieloletnie dobowe dla marca to 1,9 stopnia. Mróz nocą w marcu to norma, a jakoś sobie nie przypominam, aby kiedykolwiek przemarzły mi tulipany, a łebki to one wypuszczają nad ziemię już pod koniec lutego zwykle.
Istotne jest : głębokość sadzenia, rodzaj gleby, odmiana tulipanów .
W uszkodzenia po mrozowe na liściach często potrafi wdać się szybko choroba. Wystarczy przegapić oprysk i po tulipanach. A sporo osób uprawiających amatorsko może łatwo przegapić. Na ziemiach lżejszych o większej tendencji do przemarzania może się okazać że straty będą . Gdzie w tym czasie na ziemiach gdzie nie przemarza tak szybko i mocno przetrwają bez problemu.
Uważam , że nie ma jednoznacznej odpowiedzi dla wszystkich . Ale ktoś może mieć własne inne zdanie.

)