Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Aniu skalniaczki śliczniutki i pięknie pokazane na fotkach ;:138
Pięknie zapowiada się oczko....podziwiam, ze sama je robisz ;:oj no i górka - mieszkanko dla host wspaniały pomysł. Cudnie wygląda ten murek....
Jaśminowiec przepiękny, ja mam tylko ten zwykły, pojedynczy- wielki krzaczor, ale niestety już przekwitł...
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysztofie u mnie skalniaczki częściowo już wsadzone i chyba im pasuje :D Mówisz, że będziesz z maczetą ganiał :pogon Ale na razie to siły na altankę skierowane- podglądam po cichutku jak pnie się do góry. ;:215

Mariolko dziękuję ;:196 Oj zapach unosi się cudowny ....

Irenko uwielbiam tego jaśminowca :D Piękny kwiat i ten zapach .... No i do niedawna był jedynym białym egzemplarzem u mnie. Ja uwielbiam mocne, ogniste barwy. Biel wydawała mi się jakaś "sztywna". Teraz dopiero dostrzegam elegancję i piękno. Goździczki też mam białe :lol:
Obrazek

Elu bardzo się cieszę, że jaszczurki ponownie zawitały do mnie. Murek rzeczywiście wytrzymały, no i przede wszystkim był najtańszym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że cementowe spoiny z czasem pokryje mech i będą mniej widoczne. Obsada wsadzona, trzeba się rozejrzeć za nowymi roślinkami na skalniak. A wydawało mi się że tyle ich mam. :oops: Co do oczka to prace trwają. Nie wyobrażam sobie już ogrodu beż szumu wody. Pierwsze 'oczko' było robiona na wariata i było niewypałem. Teraz zgodnie z radami naszego forumowego oczkowego guru -Pawła Woynowskiego -bez pośpiechu. Obecnie czekam aż grunt się osiądzie. Tym bardziej, że w miejscu gdzie będzie kaskada był świeżo nawieziony. Ale i tak w chwili obecnej nie mam kasy na folię, a nie chcę znowu popełniać błędu i kupować byle jakiej. Ale trwają prace w koło oczka.
Obrazek

Iwonko no nie mogę powiedzieć, że mój M. tak nic nie pomaga w ogrodzie. Czasami ma 'przypływy miłości'- najczęściej jak coś przeskrobie. ;:173 Choć co do oczka to wolałam kopać sama, bo on w gorącej wodzie kąpany- stwierdził, że on najpierw wykopie dół a dopiero ja będę się zastanawiać gdzie półki na rośliny robić . ;:124 To go zwolniłam z funkcji 'szpadlowego'. ;:224 Co do glonów to moje oczko przed przebudową było małe, i płytkie ale nie było problemu z glonami. W zasadzie jedyna większa robota to czyszczenie na wiosnę. No i bieżące czyszczenie filtru. Jak najbardziej Iwonko namawiam do budowy oczka- ten szum wody.... ;:215

Agnieszko co do oczka to przyznaję, że robię sama z wyboru. Mój M. za bardzo niecierpliwy do takich prac. Jego pomysły w stylu "najpierw wykopie dół a później ja się będę zastanawiać jakie ma być oczko", no i co z ziemią z wykopu- "gdzieś wywiezie i jak będzie mi potrzebna to sobie przywiozę".... ;:14 ;:14 ;:14 Został zwolniony z funkcji szpadlowego. Co do miejsca dla hostek to górka za mocno powiedziane- ot - trochę podniesiony teren żeby kłącza nie gniły. Właśnie pertraktuję z M. żeby mi dzisiaj parę większych kamulców zawiózł. :roll: Co do skalniaczka to brakło mi ziemi :( chyba muszę jeszcze oczko pogłębić. :lol: Murek jest aktem zdrowego rozsądku. Bardzo mi się podobają murki z piaskowca, ale nie na moją kieszeń i nie pasowały by u mnie. A bardzo lubię kamień w ogrodzie. Mam nadzieję tylko, że z czasem fugi pokryje mech. Ale chyba i tak nie jest źle.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu nie tylko nie jest źle, ale jest ślicznie :D
Ja również uwielbiam kamień w ogrodzie i wszelkie pniaczory i korzenie. ale ogród mały i nie mogę ich gdzie ściągać tyle ile bym chciała :;230
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu śliczny ten widoczek z pniem z drzewa. ;:138
Ja także bardzo lubię kamień w ogrodzie, taki najzwyklejszy- wapień i otoczaki, gdyż piaskowce i granity u mnie także by nie pasowały. Drewno jest także pięknym naturalnym dodatkiem do ogrodu.
Z tego co wiem, już kilka dziewczyn z forum same kopią oczka wodne, bardzo Was podziwiam, z drugiej jednak strony można sobie urządzić oczko marzeń i nie być skazanym na M. :)
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Aniu, ja też jestem wielbicielką wszelkich kamieni w ogrodzie,a połączone z drewnem - cudowny widok ;:138
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu -jakoś mi się zaniedbał ostatnio Twój wątek, Za to miałam całą furę przyjemności - bo poczytałam sobie od wczesnej wiosny :lol:
Oczko wodne to faktycznie fajna sprawa. Ja się długo broniłam, bo myślałam, że będzie problemowe. Ale mój syn tak bardzo chciał..
Jak się zgodziłam - to zrobił oczko i ....wybył do Anglii. No i co - teraz to moje ulubione miejsce na całej działce. Tam właśnie ustawiam huśtawkę jak mam czas sobie posiedzieć..
Podoba mi się, że tak rozważnie podchodzisz do jego budowy.W tym przypadku - pośpiech na prawdę nie jest wskazany...
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bardzo ładne to zdjęcie z konarem...
A i goździczek skromnie prosi o pochwałę!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
anka_
ZBANOWANY

Post »

Agnieszko dziękuję ;:196 Co do pniaczorów, korzeni i kamieni to bardzo żałuję, że nie odkładałam jak miałam sposobność. Bo u mnie teren deficytowy jeżeli chodzi o kamienie, a już jakieś ładne, duże ... :roll:

Tajeczko dziękuję ;:196 Ten 'pniaczek' na zdjęciu to odnoga starej karpy orzecha którą musieliśmy wyciągnąć, bo była na terenie gdzie kopane było oczko. Oj, dała się we znaki. Pomoc M. nieoceniona.

Helen :wit kamień i drewno to cudowne połączenie. Piękne i naturalistyczne. Żeby tak mieć jeszcze nieograniczony dostęp do takiego budulca ;:131

Marysiu bardzo się cieszę, że odnalazłaś do mnie dróżkę. ;:196 Do oczka podchodzę z rozwagą, bo już raz popełniłam błąd ignorancji. Ot, wydawało mi się co to za problem zrobić oczko- Wykopać dół, położyć folię, woda, roślinki ..... Efekt -mało ciekawy. :oops: Jakie teraz wyjdzie zobaczymy. Co do huśtawki to się pochwalę (a raczej mojego M.) ;:131 prawie jest gotowa- zostało dokupić jeszcze łańcuchy i parę śrub. ;:215

Mariolko dziękuję ;:196
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

anka_ pisze:Obrazek
Bardzo ładny widoczek, taki naturalistyczny. Właśnie takie najbardziej lubię ;:333
anka_ pisze:- Krzysztofie Mówisz, że będziesz z maczetą ganiał :pogon Ale na razie to siły na altankę skierowane podglądam po cichutku jak pnie się do góry. ;:215
Fakt, część sił muszę przeznaczyć na altankę lecz są też inne powody dla których "doniczka" chwilami przypomina mi afrykański busz ;:223
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Mi też bardzo przypadła do gustu ta fotka. Ja na punkcie kamieni to mam chyba jakieś skrzywienie :;230
Nie dawno byłam w Płońsku na wystawie maszyn rolniczych. Roślinki też były ale dzieci nie dały mi pooglądać.Może to i dobrze ;:224
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
anka_
ZBANOWANY

Post »

Dziękuję Krzysztofie ;:196 ja też bardzo lubię widoczki. I mam nadzieję, że będzie takich u mnie przybywać. Co do buszu to u mnie na przeważającej powierzchni królują pokrzywy i pastewne trawsko. :oops: Ale mam nadzieję, że zacznie to się zmieniać bo dzisiaj wreszcie uregulowaliśmy problem z granicami działki. (geodeta się śmiał że sąsiad powinien mojego M. po stopach całować, bo on nie widział jeszcze takiej hojności) W czwartek jadę złożyć dokumenty o ogrodzenie. Tylko jeszcze jakaś wygrana w totka by się przydała.

Moniko bardzo dziękuję ;:196 Ja niezmiennie podziwiam twoje żwirowe rabaty. U mnie niestety nie ma takich możliwości, bo teren za mokry. Była raz próba okrycia tego agrowłókniną ale roślinki zaczęły 'ginąć w oczach' a pod włókniną szerzyć się jakieś grzybska. Jedyny suchy teren to przedogródek, który chcę w tym roku zacząć organizować. I w planach właśnie rabata żwirowa.

Troszkę z mojego bałaganu
Powojnik NN
Obrazek

Klon strzępiastokory (cynamonowy) [Acer griseum] zachwyca mnie coraz bardziej
Obrazek

Coś z hostowiska, które czeka na obrzeże
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu - a fotka huśtawki - to gdzie???
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Aniu, rojniczki masz śliczne, ja też zaczynam powiększać swoją kolekcje.....mam parę :;230 ,wczoraj dokupiłam 2
mam miejsca gdzie nic nie będzie rosło położyłam parę kamieni i mam niby skalniak ;:138
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Marysiu huśtawka .... się robi ;:173 Mój M. miesiąc nieobecny i jeszcze nie ma haków żeby ławeczkę powiesić.

Helen rojniczki są super. Ja chyba dopiero w tym roku tak naprawdę doceniłam ich piękno. I na pewno przybędą inne jak uporządkuje skalniak. A widziałaś rojniki Łukasza? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=14
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

Aniu :wit
strasznie zaniedbałam twój watek aż wstyd sie przyznać :oops:
a tu tyle zmian. oczko w renowacji, hustawka w budowie, skalniak-hostowisko ....
a tyle róznych roslinek ... niektóre dopiero u Cienie odkryłam...
zmiany w ogrodzie niesamowicie widoczne....
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”