Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Olu gratulacje ;:138 PIĘKNE MIECZYKI I KOBEA
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sloneczko22
100p
100p
Od: 22 sie 2009, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam:)Śliczne mieczyki, wszystkie. Nie moglam się napatrzyć. I milin bardzo ładny. Ja właśnie dostałam milin i musze mu znalęźć odpowiednie miejsce u mnie wogródku. To prawda że bardzo szybko się rozrasta??
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

;:7 Olu, masz oczywiście wiele pieknych roślin, ale w prawdziwy zachwyt wprawiły mnie Twoje mieczyki.
Nawet nie wiedziałam, że wyhodowano tak niezwykłe odmiany. Na forum raczej nie ma mieczyków i dobrze,
że można podziwiać je u Ciebie. ;:180 Ja kiedyś próbowałam z marnym skutkiem i nie mam ani jednego. :(
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, gratuluję złotka ;:77
Dynię wędrującą mam też u siebie, więc wiem co to znaczy :D Ale niesamowite mają parcie, ciekawe jak z owocami będzie. Mieczyki przepiękne ;:63 i pomidorki udane bardzo.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Witaj Sparks,
Miło , że wstąpiłeś w me skromne progi. Mam nadzieję, że będziesz częstym gościem.

Basiu, mieczykami łatwo się zarazić. U mnie co niektóre kwiatostany także się łamią, ale bez większego żalu, bo zabieram je do wazonu i jeszcze kilka dni przy posiłkach mam je przed nosem. Nie wiem czy to jest najlepszy pomysł sadzić cebulki mieczyków wśród lilii, bo cebule musisz najpierw zakopać a potem wygrzebać. Najlepiej jeszcze posadzić w koszyczkach. No i czy takie manewry byłyby bezpieczne dla lilii ?

Begonie mnie zaskoczyły, bo z takiej małej cebulki wyrosły olbrzymie rośliny. Zdaje się, że skrzyneczki dla nich są za małe .
Kobea biała faktycznie rozpoczęła kwitnienie wcześnie, ale jej kwiaty są mało widocznie. Natomiast fioletowa, na której kwiaty czekam z niecierpliwością ? drażni się ze mną.
To na talerzu, to dopiero pomidorowe początki, choć zbiory nie będą takie obfite na jakie liczyłam zakładając folię. Wydaję się, że więcej pomidorów zbiorę z gruntu niż z pod folii. Zrobiłam kilka błędów przy sadzeniu, ale w przyszłym roku będę mądrzejsza o doświadczenie.

Stasiu, dziękuję ;:196

Witaj Słoneczko,
Jak miło, że dołączyłaś do naszego grona. Mam nadzieję na spotkanie nie tylko wirtualne, bo jesteśmy z jednej okolicy.
Milin bardzo szybko rośnie jak ma odpowiednie warunki :najlepiej południowa wystawa, cięcie pielęgnacyjne (korygujące), woda i trochę papu. Kwitnie niestety dopiero (w wielu przypadkach) po ok 5-7 latach od posadzenia, ale warto go mieć nawet ze względu na ładne ulistnienie.

Adrianno z Twoich ust to ogromny komplement.
Ja do mieczyków powróciłam właśnie dlatego, że zobaczyłam te nowe falbaniaste odmiany. Dla tych zwykłych straciłam serce aby je odzyskać ponownie po formowych wędrówkach.
Adrianno nic straconego. Sezon na zakupy cebulowe właśnie rozpoczęty

Igorku,
Przecież Twoje gladiole dopiero rozpoczęły kwitnienie. Sadziłeś je turami i z pewnością będą w śród nich piękności. Nie trać nadziei.
Liliowce Anity podobno są super. Czy jakieś już zakwitły ?

Aniu dziękuję. Jakoś i ja z przyjemnością dogadałam do 1000 posta
Dynia coraz to bardziej bezczelna. Nie dość, że zdobywa winogron, zajmuje ścieżki to jeszcze gniecie i tłamsi wszystko po drodze. Na razie podpatrzyłam dwie sztuki zawiązanych dyń :heja

Ciągle mnie coś kusi na forum. Jutro lub w piątek powinnam otrzymać liliowce od naszego formowego Emila. To dopiero będzie początek małej kolekcji. Na razie 10szt + 2 obiecane gratisiki.
W piątek jestem umówiona u pana ?Maślickiego? po cebulki tulipanów ??

Z zakupów w sieci na razie jestem wyleczona. Z 50 % zakupionych w tym sezonie roślin albo padło, albo ich jakość była dalece przesadzona w ofercie, albo nie miałam szczęścia?
Dzisiaj dotarły zamówione donice- skrzynie na taras. Na razie powtykałam doniczkowce. Na stałe będę chciała posadzić tam róże i coś jeszcze .
Czy wyłożyć je od wewnątrz styropianem ? A jak będzie styropian i folia , to co z nadmiarem wody po opadach deszczu ?

Obrazek Obrazek

Dzisiaj z kicią zrobiłam sobie mały odpoczynek. Wybiera sobie takie miejsca ?..

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

AAleksandra pisze:Z zakupów w sieci na razie jestem wyleczona. Z 50 % zakupionych w tym sezonie roślin albo padło, albo ich jakość była dalece przesadzona w ofercie, albo nie miałam szczęścia?
Olu jak ja Cię rozumiem ;:108
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, ja też przyrzekałam sobie żadnych zakupów internetowych, ale Lilypol pojawił się na All, no i poległam :)
U mnie wszystkie lilie rosną w koszyczkach, a mieczyki posadzę obok-bez koszyczków. myślę, że się uda :lol:
Donice ładne, ale chyba trzeba będzie wywiercić im otwory w podstawce. Można by po wyłożeniu styropianem.
Kitka kochaniutka, sprawiłaś jej doniczkę pod kolor :D dlaczego one tak bardzo kochają wylegiwanie się na stole? :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Olu. Dobrze wyłożyć donice folią i styropianem, w dole zrobić dziurki na odpływ wody i zrobić drenaż ze żwirku lub keramzytu. Daję Ci link do tego tematu
http://www.youtube.com/watch?v=Kv_dRSkVrGI
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Olu, gladiole, choć mnie zachwyciły, będę podziwiać u Ciebie. Myślałam o zwiększeniu kolekcji (b.skromnej) liliowców.
Kicia urocza. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku,

To będziemy się chwalili w przyszłym sezonie liliowcami, bo ja dokupiłam od forumkowego Emila ładnych kilka sztuk. Już posadzone i wyglądają tak:

Obrazek

Mateuszu, wyciągając wnioski z nieudanych sieciowych zakupów,wybrałam się na wrocławskie Maślice po cebulki. Wczoraj 13-go w piątek musiałam włazić po drabinie pana Janusza :;230 Ci co tam byli wcześniej rozumieją o czym piszę :;230
A oto moje łupy :

Obrazek

Basiu, jednak Lilypol należy do tych 50 % udanych zakupów :D
Chyba ten sposób sadzenia (lilie w koszyczkach a mieczyki bez) powinien się sprawdzić.
Kicie zawsze chcą być na pierwszym planie. Na stole zdecydowanie najlepiej wyeksponowane miejsce.

Aduś, dziękuję za link. Bardzo mi pomógł z rozwiązaniem problemu: jak i kiedy zrobić odpływ w donicy oraz jak przygotować ją pod przyszłe roślinki.

A teraz jeszcze raz dynia :D Coraz więcej zawiązuje się na niej owoców. Dzięki naszej Zielonej Ani już mam sposób na jej zagospodarowanie:

Obrazek

A teraz jeszcze wczorajsze fotki: Glicynia, której pomyliły się miesiące do kwitnienia (w maju miała tylko kilka kwiatostanów), Słoneczniki wysokie do nieba. Nie przesadzę, ale mają dobrze koło 3 m wysokości oraz zwiastujące schyłek lata, ale jakże piękne dalie :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

a moja glicynie nie kwitła na wiosnę ani teraz , a rośnie już kilka lat ..
będziesz miała ładny rządek liliowców ,, w tym roku mieczyki posadziłam między tulipanami a na drugi rok mam zamiar wsadzić między irysy .. jeszcze nie kupowałam cebul w woreczkach , na wiosnę będziesz miała łany cebulowych ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku,
U Ciebie także będzie liliowcowo się działo. Zobaczymy co mi sie trafiło. Emil ma przeróżne odmiany liliowców. Zdałam się na niego i za określoną kwotę, wybrał takie które powinny cieszyć oczy.

Janeczko, glicynia moja zakwitła podobnie jak milin w 7-8 roku od posadzenia. Jeżeli Twoja jeszcze nie kwitnie, to można ją pobudzić poprzez odcięcie korzeni (szpadlem) w okół jej korony na jakiś 1m od pnia. Poza tym trzeba ja systematycznie ciąć.

Dokupienie cebulek było moim zadaniem po przejściu wiosny na forum. Na razie miałam pojedyncze egzemplarze i nie wygladało to tak ciekawie jak posadzone w grupach. Nadrabiam zaległości w cebulowych :D

Tak narzekałam na moje cukinie, że tylko rosna w liście i kwiaty, że wzięły sobie do ..... no właśnie do czego , bo do serca to raczej nie pasuje .. i proszę oto efekty :

Obrazek

A przy okazji to może jeszcze dynia :

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

kupiłam razem ,glicynię milin czerwony i żółty , milin czerwony już kwitnie a dwa pozostałe tylko się zielenią ale i tak ładnie wygląda taka kaskada zieleni . może w końcu zakwitną ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Olu,pięknie u Ciebie no i jeszcze ten własny chlebek ;:63
Mieczyki pooglądałam z wielką przyjemnością.Dla mnie są one zbyt kłopotliwe.ale kwitnące u kogoś...to jak najbardziej :D :D
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Olu widzę że u Ciebie dynie się rozpanoszyły a u mnie nie wzeszła ani jedna :shock: :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”