Dzisiejszy wypiek z Weekendową Piekarnią -
Zaplatany chleb z żurawiną i orzechami.
Słodki raczej i idealnie wpisuje się w kalendarz świąteczny. Pięknie pachnie i wybornie smakuje
3 szklanki mąki chlebowej /lub pszennej zwykłej/
3 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
3 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
ekstrakt pomarańczowy lub cytrynowy 1 i 1/2 łyżki
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
2 łyżki rozpuszczonego masła,1/4 szkl. wody
1 1/2 szklanki suszonych żurawin
3/4 szklanki pokrojonych orzechów
jajko do posmarowania/ewentualnie/
Mieszamy mąkę, cukier ,sól i drożdże.Dodajemy ekstrakt,jajka,mleko,wodę i masło. Mieszamy i wyrabiamy 5-6 minut.Dodajemy żurawinę i wyrabiamy delikatnie. Dodajemy orzechy i wyrabiamy aż równomiernie rozłożą się w cieście. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość /ok. 2 godz/.
Ciasto dzielimy na trzy części, zaplatamy warkocz,smarujemy jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - ok. 1-1i1/2 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni i pieczemy 1 godzinę. stygnie około godziny i już jest gotowy do jedzenia
