I dlatego trzeba przerabiać żyto na żytniówkę.Spożywana w rozsądnych ilościach ma właściwości prozdrowotne.jokaer pisze:Prawda jest taka z tymi zbożami, że upadek człowieka zaczął się gdy ten nauczył się uprawiać zboża.
nawet zwierzęta się niespecjalnie skarmia żytem.
Domowy chleb
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowy chleb
Bo kiedyś wcinał tylko mięso i było dobrze. Jak ludków przybywało i papu było mało, pojawiły się zboża, ciekawe skąd?jokaer pisze:Prawda jest taka z tymi zbożami, że upadek człowieka zaczął się gdy ten nauczył się uprawiać zboża.
Mnie nikt nie przekona, że żyto jest lepsze od pszenicy. Wg mnie jest tak samo niezdrowe,
nawet zwierzęta się niespecjalnie skarmia żytem.
A z dwojga złego pszenica jest gorsza od żyta jeśli chodzi o przyswajanie chleba.
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Grupa 0 była jako pierwsza,kiedy człowiek jadł to ,co upolował , wyciągnął z ziemi,lub zerwał z drzewa.Jego dieta składała się z mięsa(ta grupa charakteryzuje się dużą ilością kwasów żołądkowych), warzyw i owoców.Z nabiału wskazane są jajka,mleko i produkty mleczne żle są trawione i osoby z ''zerówką "powinny suplementować wapń.Właściciele grupy 0 powinni całkowicie zrezygnować z pszenicy,ponieważ zawiera ona lepkie substancle-lektyny,które źle wpływają na system trawienny i odpornościowy.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Jola, żyta jeszcze nie zdążyli zmodyfikować tak jak to dzieje się z pszenicąjokaer pisze: Mnie nikt nie przekona, że żyto jest lepsze od pszenicy. Wg mnie jest tak samo niezdrowe,
Wystarczy poczytać pierwszy lepszy artykuł http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Troszkę lepiej jest z orkiszem. Jego też jeszcze nie udało im się popsuć...
Dzięki KaLo za linki
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Domowy chleb
Fajnie sobie gaworzycie
Kukurydza i soja, które są wpierdzielane chyba już we wszystko, a zboże oblewane na polach hektolitrami syfu...
Oryginalnych nasion już nie ma, tak przynajmniej u nas na wsi gadają. Jak nie GMO to zmutowane. Orkisz? jaki orkisz? Kiedyś to prawdziwy orkisz się wysiewało..i takie tam jak chciałam trochę nasion... nie tylko orkiszu.
Oryginalnych nasion już nie ma, tak przynajmniej u nas na wsi gadają. Jak nie GMO to zmutowane. Orkisz? jaki orkisz? Kiedyś to prawdziwy orkisz się wysiewało..i takie tam jak chciałam trochę nasion... nie tylko orkiszu.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Monika, masz całkowitą rację z tą kukurydzą i soją...ale od dawna już nie jem żywości wysoko przetworzonej, wędliny robię sama, a w sklepie dokładnie czytam etykiety.
Następnym krokiem będzie chyba hodowla świniaka i krowy
Z konia już mnie kilka lat temu wyleczyłaś
Ale żeby było w temacie wątku
Zaczyn na żytni Chudziaka nastawiony, jutro pieczenie 
Następnym krokiem będzie chyba hodowla świniaka i krowy
Ale żeby było w temacie wątku
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Monika, prosiłaś o opinię jak mi smakuje...ale jakoś chyba to w kosmos poleciało....
Chleb wyszedł super, nic nie jest kwaśny tak jak to było przy pieczeniu metodą trójfazową.
Zrobiłam małe odstępstwo bo nasiona, które szły do środka namoczyłam w wodzie (chia, słonecznik i siemię), jakieś pół godzinki.
Rósł o dziwo też bardzo szybko bo jakieś 2,5 godziny na podłogówce. Oczywiście na samym zakwasie, zero drożdży.
Moniko, Twoja uwaga o dopiekaniu 10 minut na kratce to strzał w dychę bo jest troszkę chrupkości mimo, że to 100% żyta
Na bank do powtórki. Dziękuję dziewczyny za przepis

Chleb wyszedł super, nic nie jest kwaśny tak jak to było przy pieczeniu metodą trójfazową.
Zrobiłam małe odstępstwo bo nasiona, które szły do środka namoczyłam w wodzie (chia, słonecznik i siemię), jakieś pół godzinki.
Rósł o dziwo też bardzo szybko bo jakieś 2,5 godziny na podłogówce. Oczywiście na samym zakwasie, zero drożdży.
Moniko, Twoja uwaga o dopiekaniu 10 minut na kratce to strzał w dychę bo jest troszkę chrupkości mimo, że to 100% żyta
Na bank do powtórki. Dziękuję dziewczyny za przepis
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Domowy chleb
Fajnie go Chudziak wymyśliła, prawda?
Ładny Ci wyszedł, muszę spróbować z mokrymi ziarnami. Kiedyś dałam nieoczyszczone ziarna żyta co to miałam przygotowane na mąkę. Specjalnie jakoś je preparowałam zanim dodałam, ...bleee, gdyby Ci coś takiego przyszło do głowy.
Ładny Ci wyszedł, muszę spróbować z mokrymi ziarnami. Kiedyś dałam nieoczyszczone ziarna żyta co to miałam przygotowane na mąkę. Specjalnie jakoś je preparowałam zanim dodałam, ...bleee, gdyby Ci coś takiego przyszło do głowy.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Ano super Oldze to wyszło
Piotr, tu Monika fajnie wszystko opisała.
Monika, jak chcesz dobry z ziarnami pszenicy to polecam Kielcki
Dobry i też sprawdzony przeze mnie jest też Tatterowiec
Piotr, tu Monika fajnie wszystko opisała.
Monika, jak chcesz dobry z ziarnami pszenicy to polecam Kielcki
Dobry i też sprawdzony przeze mnie jest też Tatterowiec
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Domowy chleb
No to ja ziarna chyba tak właśnie przygotowywałam
i już nigdy nie powtórzę
A od (chyba) 400 g zakwasu w wypieku zaczynałam karierę piekarza
A od (chyba) 400 g zakwasu w wypieku zaczynałam karierę piekarza
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
No ja też
Chyba każdy tak zaczyna, lepiej więcej niż za mało
Ale ten kielecki nam smakował. Raz się tylko trzepnęłam i zamiast pszenicy namoczyłam pęczak
Dobrze, że się w porę zorientowałam 
Ale ten kielecki nam smakował. Raz się tylko trzepnęłam i zamiast pszenicy namoczyłam pęczak
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowy chleb
Tyle lat piekę chleby, nigdy nie robię kombinacji z kładzeniem blachy nad piekący się chleb. 
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Domowy chleb
Tez nigdy nie kładłam przy chlebach pszennych i mieszanych i było super...ale ostatnio piekłam 100% żytni z innego przepisu i na dole wyszedł zakalec.
Musiałam go wyciągać po 45 minutach bo zaczął się przypiekać od góry. Dzięki blaszce od góry może dłużej posiedzieć w piecu i się dopiec.
Wydaje mi się, że taką samą rolę spełniła by folia aluminiowa....ale po co wyważać drzwi jak są otwarte?
Musiałam go wyciągać po 45 minutach bo zaczął się przypiekać od góry. Dzięki blaszce od góry może dłużej posiedzieć w piecu i się dopiec.
Wydaje mi się, że taką samą rolę spełniła by folia aluminiowa....ale po co wyważać drzwi jak są otwarte?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowy chleb
Ja zakalca nie mam, piekę w 200 C po 30 min formy odwracam i spryskuję serwatką\wodą.


