Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wszystkie są prześliczne, a equestris ma bardzo dużo kwiatków. widzę też kilka keików na pędach. ale jest cudowny. muszę sobie kiedyś kupić equestrisa, jak tylko spotkam jakiegoś ładnego.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, P.equestris to sama radość, polecam :D

Pokażę jeszcze trochę moich kwitnień.

Na początek kolejne 2 nowe hybrydy ( miałam ich już nie kupować :twisted: ), które zachwyciły mnie malutkimi i woskowymi kwiatami zbliżonymi w wyglądzie do botanicznych storczyków :P Mały bonusik to delikatny zapach kwiatów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to już prawdziwy długodystansowiec, którego mam od listopada 2007r. Od tego czasu cały czas kwitnie, przedłuża lub wypuszcza nowe pędy i rozgałęzienia :lol:

Obrazek Obrazek

I jeszcze jeden niezmordowany storczyk. Stoi na parapecie obok wyżej pokazanego długodystansowaca i z nim rywalizuje wciąż pracując nad kwiatami :wink: Zawsze kwitły mu jednocześnie 3-4 kwiaty, a tym razem wyjątkowo ma aż 7 pączków. Poza tym oba mają piękne, zdrowe i duże liście, i tak samo niesamowite korzenie.

Obrazek Obrazek

Na koniec jeszcze hybryda, która ma chyba coś z Doritaenopsis i hybryda w rodzaju Phal.Philadelphia, która rozgałęziła się jak jeszcze żaden mój storczyk. Na końcu Ascocenda, która zaczyna u mnie kwitnąć już 3 raz w tym roku :!:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wszystkie są cudne. a te miniaturki to wstawiłaś fotki obydwóch czy jednego? czy oba są podobne do siebie?
te pozostałe też są super. Doritaenopsis ma niezwykły kolor, skąd takie cudo wzięłaś? Philadelphia pięknie rozgałęziona. może moje w tym roku puszczą pędy... żółty i ten woskowy co ci tak długo kwitną też są cudowne. mi żaden tak długo nie kwitł. tylko 1 pomarańczowy, którego mam od jesieni, cały czas ma conajmniej 1 kwiatek. teraz ma 5 kwiatków. 2 pędy ma puste, na jednym ma 5 kwiatków, a czwarty dopiero mu wyrasta.
Awatar użytkownika
hanusia
200p
200p
Od: 19 cze 2009, o 17:53

Post »

P rz e ś l i cz n e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;:8
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale piękności masz w domu- co jeden to śliczniejszy.
Eqestris - boski aż oczu nie mogę oderwać. Miniaturki słodziutkie, takie jak landrynki. Doritaenopsis ma ładny kolor kwiatuszków. Phal.Philadelphia ma mnóstwo pączków- jak sie rozwiną to będzie uczta dla oczu. Woskowy ma ładnie ubarwione płatki- takie lubie. No a Ascocenda - to pomarańczowe kwiatki czy mi się tylko wydaje :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Phal.Philadelphia normalnie jak bonsai :lol: coś fantastycznego. Phal. equestris powalający......
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

piękne storczyki i jakie kwitnące cudne :wink:
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, dziękuję. Na zdjęciach są obie miniaturki - mini są kwiaty, bo liście raczej normalnych rozmiarów. Kolory mają podobne, pierwszy przypomina mi mocno czerwone, a raczej brązowe wino z delikatnie żółtymi brzegami. Ten drugi jest bardziej czerwony z bialym brzegiem i nawet liście przypominają botaniczne :wink: Doritaenopsis ( raczej w typie, bo to nieoznaczona hybryda) kupiłam w Castoramie jakiś rok temu.

Hanusiu, dziękuję :P

Aniu, cieszę się, że Ci się podobają moje kwiatki :) Dobrze widzisz, że Ascocenda ma pomarańczowy kolor :wink:

Kaisog rzeczywiście udały mi się oba te storczyki :D i jestem z nich zadowolona :wink:

Piotrze, dziękuję :)
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Mamba ja cię kręcę,ale śliczności pokazujesz.. ;:111 ;:111 ;:111
Cochelaris super,może to jego pierwsze kwitnienie i miał tylko jeden kwiatek,przy następnym pewnie pokaże co potrafi.. ;:113
A ten co ma nakrapiane liście i tyle pączuszków to Phal.Philadelphia?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Śliczności.
Equeris przepiękny! i cała reszta też !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, dziękuję. Na zdjęciach są obie miniaturki - mini są kwiaty, bo liście raczej normalnych rozmiarów. Kolory mają podobne, pierwszy przypomina mi mocno czerwone, a raczej brązowe wino z delikatnie żółtymi brzegami. Ten drugi jest bardziej czerwony z bialym brzegiem i nawet liście przypominają botaniczne Doritaenopsis ( raczej w typie, bo to nieoznaczona hybryda) kupiłam w Castoramie jakiś rok temu.
ale Doritaenopsis jest cudny. naprawdę ma taki czerwony kolor czy tylko tak wyszedł na zdjęciach? a jak tam twoje botaniczne? a od equestrisa będziesz kiedyś oddzielać keiki czy tak je zostawisz?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo przepiękne nowinki :!: :shock:
widzę też że Twoja " salamandra" zaszalała tym razem zupełnie jak moja "mućka" :lol: też ma więcej pąków niż zwykle, dokładnie nie wiem ile bo od tygodnia jestem poza domem a wracam za miesiąc i dopiero wtedy będzie niespodzianka :roll: :wink:
Equestris i długodystansowiec niesamowite :shock: gratuluję taaaakich kwitnień i tych cudnych rozgałęzień na Philadelphii :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, cieszę się, że podobają Ci się moje storczyki :P Liczę na to, że Phal. cochlearis jeszcze mnie pozytywnie zaskoczy :wink: Ten z nakrapianymi liśćmi bardzo przypomina Phal. philadelphia - nie mogę na 100% napisać, że to jest właśnie ten storczyk, bo kupiłam go jako nie nazwaną hybrydę.

Dziękuję Mała Mi za pochwały :P

Dusia, ten Doritaenopsis ma naprawdę takie kwiaty, choć może w naturze są ciemniejsze. Moje pozostałe botaniczne rosną całkiem dobrze. Phal. schilleriana powiększył swój najmłodszy liść na tyle, że jest największy. Phal. mariae wypuścił korzonek i liść, ale jeszcze nie zawiązał pączków. P.equestris ilocos alba też wypuścił korzonek, także chyba nie jest im u mnie źle. Pozostałe nie zrobiły aż takich postępów, ale też nic złego im się nie dzieje. Jeśli chodzi o keiki Phal. equestris to jeszcze chyba ich nie oddzielę. Wiem, że mogą tak długo rosnąć i dopóki z matką jest wszystko w porządku na razie zostanie tak jak jest. Tym bardziej, że na jednej z nich zauważyłam coś w rodzaju pędu :roll:

Asiu, dziękuję. Ciekawa jestem ile kwiatów będzie miała Twoja siostra mojej "salamandry: Czekam niecierpliwie na Twój powrót do domu i relację zdjęciową. Chyba im to deszczowe lato służy skoro chcą nas obdarzyć większą ilością kwiatów niż dotychczas :wink: U swojego zauważyłam jeszcze powiększone oczka i miałam nadzieję na boczne pędy, ale jakoś słabo rosną i chyba nic z tego. Może kiedyś...
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Mamba no podobają mi się bardzo.. :lol: A Phal. cochlearis na pewno Cię mile zaskoczy ;:113
Mój Equestris też wypuścił mi keiki i to aż cztery,cieszę się bo matka jest chora i wszystkie maluchy włożę do jednej doniczki.Jedno keiki już dzisiaj oddzieliłam bo stwierdziłam że już sobie poradzi,ma trzy listki i dwa korzonki.Ostatnio oddzielałam od innego storczyka też z dwoma korzonkami i wszystko jest ok,następne dwa korzonki w drodze ;:87
Twój fajnie będzie wyglądał z maluchami na mamie ;:215
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, ten Doritaenopsis ma naprawdę takie kwiaty, choć może w naturze są ciemniejsze. Moje pozostałe botaniczne rosną całkiem dobrze. Phal. schilleriana powiększył swój najmłodszy liść na tyle, że jest największy. Phal. mariae wypuścił korzonek i liść, ale jeszcze nie zawiązał pączków. P.equestris ilocos alba też wypuścił korzonek, także chyba nie jest im u mnie źle. Pozostałe nie zrobiły aż takich postępów, ale też nic złego im się nie dzieje. Jeśli chodzi o keiki Phal. equestris to jeszcze chyba ich nie oddzielę. Wiem, że mogą tak długo rosnąć i dopóki z matką jest wszystko w porządku na razie zostanie tak jak jest. Tym bardziej, że na jednej z nich zauważyłam coś w rodzaju pędu
to musi być piękny... a moje botaniczne też mają się dobrze z wyjątkiem Phal. violacea, który dostał plam. botaniczne chyba są bardziej chorowite niż hybrydy i pewnie przez to nie będę mogła spełnić storczykowych marzeń.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”