MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
Ja jeszcze czekam do listopada, a na razie niech siedzą w rurkach, nie ruszam do momentu rozłupywania.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja decyzja o szybszym wyłuskaniu rurek była spowodowana tym że nie liczyłam na jakikolwiek przyrost populacji po długim, mokrym i zimnym okresie wiosennym. Biłam się z myślami czy jeszcze inwestować w zakup pszczółek. Na ten czas pozostanę przy swoich kokonach choć podejrzewam że wiosną szału nie będzie.
Z drugiej strony tak sobie gdybając, nie jest to zły czas do wyłuskiwania bo palce nie przemarzają a kokony nie odczuwają szoku termicznego.
Z drugiej strony tak sobie gdybając, nie jest to zły czas do wyłuskiwania bo palce nie przemarzają a kokony nie odczuwają szoku termicznego.
Wyłuskałem wczoraj na próbę 7 rurek. Uzyskałem 50 kokonów ;) . Chyba nie jest źle ?
Pozdrawiam
alehar
alehar
-
- 200p
No i ja spróbowałem rozłupać kilka trzcinek 5szt wszystkie spasożytowane, nie wiem jak będzie dalej czekam.
Hej wszystkim, ten sezon był moim pierwszym z murarkami, ze 100 zakupionych kokonów udało mi się uzyskać 450. Domek kupiony w leroyu, wymienione trzciny, trochę przerobiony. Z moich obserwacji gdzieś 40% rurek było całkowicie zdrowych, reszta różnie, raz larwy, raz muszki.
Nie mam na celu powiększania populacji, traktuje to jako dobrą zabawę i coś pożytecznego. Chce zostawić sobie 150 kokonów i resztę czyli 300 oddać w dobre ręce, ale chętnie wymienię za trzcinę
Przy okazji mam pytania - chyba miałem komórki z samym pyłkiem, czy to możliwe? Był taki zlepiony.
Czy można przechowywać kokony w szczelnych opakowaniach, typu słoik? Czy światło im nie będzie szkodzić? (lodówki)
Nie mam na celu powiększania populacji, traktuje to jako dobrą zabawę i coś pożytecznego. Chce zostawić sobie 150 kokonów i resztę czyli 300 oddać w dobre ręce, ale chętnie wymienię za trzcinę

Przy okazji mam pytania - chyba miałem komórki z samym pyłkiem, czy to możliwe? Był taki zlepiony.
Czy można przechowywać kokony w szczelnych opakowaniach, typu słoik? Czy światło im nie będzie szkodzić? (lodówki)
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To norma, część zaprowiantowanych w pyłek komórek nie jest zjadana: śmierć jaja-brak jaja. Tzn. pyłek w nie jest zjadanyMaureis pisze: chyba miałem komórki z samym pyłkiem, czy to możliwe? Był taki zlepiony.

Światło nie szkodzi. Słoik OK, ale nakrętka musi być mocno podziurawiona. Musi być dostęp powietrza, w kokonach jest życie. Bez tlenu nie ma życia. Odradzam lodówkę.Maureis pisze: Czy można przechowywać kokony w szczelnych opakowaniach, typu słoik? Czy światło im nie będzie szkodzić? (lodówki)
Chcesz powiedzieć żeby kokonów nie trzymać w lodówce ???klik pisze:Odradzam lodówkę.
Pozdrawiam
alehar
alehar
-
- 200p
Ja trzymam w niogrzewanej altance.albo na dworze od strony północnej w razie jak świeci słońce to nie ogrzewa kokonów.
Całą zimę ? trzymasz w altance ? czy tam na dworze
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nowe lodówki szczególnie te bezszronowe mają brzydki zwyczaj wyciągania wilgoci z tego co jest wewnątrz , a kokon musi mieć odpowiednią wilgotność - inaczej właściciel wewnątrz zginie . Lepiej według mnie znaleźć miejsce na zewnątrz ale wiem że niektórzy nie mają na to miejsca.alehar pisze:Chcesz powiedzieć żeby kokonów nie trzymać w lodówce ???klik pisze:Odradzam lodówkę.
Altanka , stodoła czy nieogrzewany garaż się sprawdzą , wyciągając kokony z rurek zabieramy im naturalne zabezpieczenie - które oddycha i przekazuje to co jest na zewnątrz .
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też się powoli zastanawiam co zrobić żeby było dobrze dla murarek , mam pomieszczenia nieogrzewane i chciałem łuskać kokony ale czytam że nie jest to konieczne teraz . Będzie dobrze jak przeniosę domek z rurkami do nieogrzewanego pomieszczenia w miarę przewiewnego , domek pod sufitem w ciągłym "cieniu " a otwarcie rurek nastąpi wczesną wiosną ?
No... racja, dziękimarkonix pisze:Nowe lodówki szczególnie te bezszronowe mają brzydki zwyczaj wyciągania wilgoci z tego co jest wewnątrz , a kokon musi mieć odpowiednią wilgotność - inaczej właściciel wewnątrz zginie . Lepiej według mnie znaleźć miejsce na zewnątrz ale wiem że niektórzy nie mają na to miejsca.alehar pisze:Chcesz powiedzieć żeby kokonów nie trzymać w lodówce ???klik pisze:Odradzam lodówkę.
Altanka , stodoła czy nieogrzewany garaż się sprawdzą , wyciągając kokony z rurek zabieramy im naturalne zabezpieczenie - które oddycha i przekazuje to co jest na zewnątrz .

Pozdrawiam
alehar
alehar
Jak nie lodówka, to czy wyłuskane kokony można trzymać w jakimś pudełku na dworze na ziemi? Albo np. w skrzynce na gaz? 

- Zembolina
- 100p
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Może być pudełko, można wsadzić jedno pudełko w drugie i w środku kokony, ale na ziemi nie radzę, musi być tak zabezpieczone, żeby gryzonie i ptaki się do tego nie dobrały. No i wiadomo nie może zamoknąć.Maureis pisze:Jak nie lodówka, to czy wyłuskane kokony można trzymać w jakimś pudełku na dworze na ziemi? Albo np. w skrzynce na gaz?
ZAPRASZAM miłośników wszystkich dzikich pszczół na tą stronę, choć nie moja:
http://dzicyzapylacze.pl
http://dzicyzapylacze.pl