Ogród Marty - Cz. XI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XI

Post »

Marto zbiory prawdziwków masz powalające...u mnie też zbiory duze ale podgrzybków, jak spotkamy prawdziwka to radość wielka.
Zwiedzilam Twoją spiżarnię i zatrzymałam się nad liśćmi malin....jak to się robi i czy jeszcze zdążę zapełnić choć jeden słoiczek.

:wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Martuś zbiory grzybków takie piekne ,że aż zazdroszczę :D
Ogród jesienny śliczny ;:333
A Martusiu chciałam Cię zapytać o suszenie liści na herbatkę kiedy najlepiej je zbierać i w jaki sposób suszyć ? I z jakich owocowych nadaja się na hebatke ?
Dużo zdrówka i zero problemów zyczę ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze Martuś :wit jestem pod wrażeniem twojego pięknego, bujnego, kolorowego buszu ogrodowego.
Jeszcze duzo rubdekii ci kwitnie,
U mnie juz nie.
Hortensje przepiękne.
Chryzantemki zaczynają.
Rok udany na grzybki.
I malinki zrobione pod różnymi postaciami.
Hmm, nigdy nie zbierałam i nie suszyłam liści malin. :(
pozdrówki zostawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No jesteś! Martuś cieszę się, że lody zostały przełamane i nie dość że weszłaś na FO to i wkleiłaś ogród i te cudowne dary lasów świętokrzyskich! Ogród niestety złachany deszczem opóźnia kwitnienie chryzantem, które teraz powinny dać trochę barw. Może zdążą przed przymrozkami? Życzę dużo zdrowia i mocno ściskam ;:196
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Martuś, cieszę się, że się pojawiłaś, mam nadzieję, że teraz już będzie lepiej. ;:196
Zbiory grzybków imponujące, ja też jeździłam w kieleckie, nawet wczoraj byłam, ale nie te miejsca, bo nawet w połowie nie miałam takich zbiorów.
Rydzów zazdroszczę, bardzo lubię z masełkiem, ale tylko raz udało mi się nazbierać.
Co słychać u pomidorków????
Pozdrawiam Irena
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam w pięknym słonecznym dniu,chociaż słońce dopiero teraz wyłoniło się z mgły ,piszę szybko ,żeby znowu nie zrobić zaległości ,w ogrodzie mam olbrzymie ilości pracy ,bo zostawiony był na 3 miesiące ,ale ja znowu wybieram się na grzybki w świętokrzyskie ,myślę ,że w poniedziałek ,teraz nie mogę bo wnuczka Zuzia ma 18 urodziny w sobotę i wielka impreza nas czeka :uszy .

Kasiu,jestem ,prawdziwka nigdy w życiu tyle nie nazbierałam ,to są zdjęcia tylko z dwóch dni,bo przecież nie mogę zanudzać prawdziwkowymi zdjęciami codziennie ,a byłam w lesie pełny tydzień ,dni podróży były poza tygodniem ,a teraz wybieram się na podgrzybki ,ale mam nadzieję ,że i prawdziwek się znajdzie ,ogród radzi sobie sam i tak będzie aż nie wrócę z grzybów ,pozdrawiam ;:196

Teresa,ja jeszcze nie dostałam piwonii czekam na nie ,mam zamówione 30 odmian ,dzwoniłam do firmy i przyślą trochę później ,a ja tymczasem po grzybki latam ,pozdrawiam ;:168

Krysiu,prawdziwków był wysyp stulecia ;:306 nigdy czegoś podobnego nie widziałam ,przecież byłam na grzybach sama bo mąż nie dał rady nie pracować ,gdybyśmy byli we dwójkę to dopiero byłby zbiór ,ja dziennie potrafiłam znaleźć 90 szt prawdziwków takich katalogowych ,liście malin zrywasz zdrowe ,myjesz ,suszysz i zgniatasz ten chruścik ,ale nie na miał i do słoiczków ,potem parzysz jak herbatę liściową ,jest fajny słomkowy kolor ,pyszna w smaku i bardzo zdrowa ,moje maliny jeszcze piękne mają liście ,więc myślę ,że spokojnie zdążysz i swoje ususzyć na herbatkę zimową ,pozdrawiam :wit

Aluś, uwielbiam zbierać na grzybki i uwielbiam mieć pełną spiżarnię ,zawsze grzybkami kończę etap uzupełniania spiżarni,jeszcze może jak tylko zdążę ususzę liście kurdybanku do zup,liście pokrzywy już też w słoiczkach,zastępuję u nas pietruszkę zieloną ,chociaż i jej mam dużo posiekanej w zamrażarce,liście maliny możesz zbierać o każdej porze ,muszą być zdrowe,bez zmain chorobowych ,susze je na sitach grzybowych nad blachą pieca ,jak nie masz pieca to można na suszarce grzybowej ,albo jakimś piekarniku,lub przed farelką ,w każdym razie muszą być suchutkie przed schowaniem do słoiczków,suszę też liście pokrzywy ,ale bardziej dodaję je do każdej zupy i jeszcze kurdybanek ,można liście z mniszka i korzeń z mniszka ,pozdrawiam ;:196

Aniu,ogród mój rzeczywiście kwitnie bardzo przez cały rok ,tak jest posadzony i nawet sobie radzi chwilowo bez mojego udziału ,teraz przerabiam pilnie wszystko co urosło i dużo kładę w słoiki jak kompociki ,zamrażam ,suszę ,każda forma jest dobra ,pozdrawiam ;:168

Marysiu,mój ogród też zlany i nie wszystko wygląda pięknie ,ale nie mamy na to wpływu,zaraz wejdę do ogrodu zobaczyć co nowego zakwitło,u mnie teraz najlepiej kwitnie ta nowa tegoroczna rabata z wysoką szałwią ,widać ją z daleka ,jest nieprawdopodobna ,pozdrawiam i czekam na odpowiedź co do wyjazdu ;:196

Irenko,ja znowu chcę wyjechać w świętokrzyskie ,może się uda w poniedziałek ,bardzo bym chciała ,ale życie często weryfikuje nasze plany,rydzów u nas pod dostatkiem i nawet mogłabyś na nie przyjechać ,ale jak wyjadę to nici z rydzów,a ja my z Bogusiem nazbieraliśmy tyle ,że musi wystarczyć ,nie mogłam si e z nimi uporać,pomidorków już u mnie nie ma trzeba tylko wszystko posprzątać ,wykorzystałam ile mogłam ,a reszta zostawiona przeze mnie padła ,są tylko te przed domem co rosły w doniczkach ,więc dalej się zajadamy,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marto widzę pracy sporo za Tobą z przetworami i grzybkami :) prawdziwki wyglądają pięknie ;:oj po ogrodzie w ogóle nie widać, że tyle czasu Ciebie nie było ;:108 w sumie to pytanko mam pewnie już pisałaś w wątku ale nie mogłem znaleźć, powiedz mi trawy ścinasz wiosną ? tak coś mi się kojarzy, że chyba wiosną ale nie jestem pewien :) a chcę żeby tak samo były cięte jak u Ciebie :)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Martuś dziękuje ;:196
Pozdrawiam Alicja
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś witaj ,Twój biały rozchodnik i u mnie zakwitł i jestem nim zachwycona ,prawdziwków zazdroszczę u nas grzybów jak na lekarstwo ale po trochu zbieram,chociaż teraz taki czas ,że nie mam za bardzo głowy.Pozdrawiam serdecznie i zdróweczka życzę :wit A ogród cudny ,teraz gdzie nie zajrzę to wszędzie dzierżany,i wcale mi to nie przeszkadza :tan
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Martuś u mnie grzybków bardzo mało,trzeba "znać miejsca" .Ci którzy mieszkają blisko lasu znają miejsca a my przyjezdni zbieramy resztki.Pomidorki ostatnie jeszcze w szklarni może zdołają zarumienić się.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś kolorów jeszcze tyle w ogrodzie. ;:215 Trawy z hortensjami i floksami pięknie wyglądają. ;:oj Żniwa grzybowe wyjątkowo obfite. ;:138 Pewnie na problemy najlepsze lekarstwo, to jednak praca. ;:108 Rozchodnik Star Dust cieszy bielą, :uszy u mnie już przekwita. Młody, który ukorzeniłam z twojego, miał 15 cm wysokości i zakwitł. :shock: Ciepła i słońca na miły czas w ogrodzie. ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Martusiu piękne grzyby, Ty wiesz, że u mnie w ogrodzie pełno grzybów :) Malinki od Ciebie już zebrane kilka razy, zrobiłam soki i konfitury reszta wysuszona. Zrobię też suszone liście według Twoich wskazówek.
Pozdrawiam Cię kochana ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marcia dobrze cię podczytywać, a fotki ogrodowe pokazują takie bogate jesienne rabatki, biały rozchodnik niespotykany ;:333 Na temat grzybów... nic nie powiem :oops: , bo mimo, że je lubię to ze zbierania NICI (ja się nie nadaje zdrowotnie) Jak zobaczyłam twoje zbiory to pomyślałam, że ogołociłaś z grzybów większość świętokrzyskich lasów... ;:306 ale zbierasz ekologicznie to za rok będą następne :) Już nie znikaj na tak długo ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu dla Zuzi dużo zdrowia i spełnienia marzeń! To piękne lata niech będzie szczęśliwa ;:167
Bawcie się dobrze na urodzinach, a potem jedź do swoich grzybków i nazbieraj pełne kosze! tego Ci z serca życzę! Pozdrawiam i mocno ściskam! ;:196 ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś jesteśmy w swym żywiole grzybowym,jak ja to kocham.Ogród masz jeszcze kolorowy! :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”