Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r
- alexia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Witam
Spędziłam bardzo przyjemnie miniony weekend. Pojechaliśmy w odwiedziny do córki a ona zafundowała nam wycieczkę do ... Wojsławic.
Byłam tam jedyną osobą w .... szpilkach i sukience
, chyba nie było osoby, która by na mnie dziwnie nie patrzyła
, ale nic to, co zobaczyłam, to moje. Po 3 godzinach spaceru po żwirowych ścieżkach nie czułam stóp, gdyby nie obuwie i wiadomo, powrót do domu bylibyśmy tam znacznie dłużej. Mówię Wam niezapomniane chwile i widoki
, zdjęcia niestety tylko z telefonu, bo jak na złość rozładowała mi się bateria. Kilka pokażę jeśli pozwolicie, chociaż nie są dobrej jakości.
Róża Polar Ice/Ritausma/ w realu niesamowita

Gefylt w pełnej krasie

Przepiękna rabata z bodziszkami

Wystawa odmian peonii

To tak baaardzo w skrócie. Możecie mi jednak wierzyć, że żal było wyjeżdżać z przepięknego arboretum. Szkoda, że mam tak daleko do Wojsławic.
Na koniec widok na okolicę

W najbliższym czasie muszę się wybrać do arboretum w Rogowie,to znacznie bliżej.
To tyle o przyjemnościach
Dorotko zapewne chodzi Ci o Jenny Duval

Basiu, Doktorek jest cudny, nie masz czego żałować a różyczka o którą pytasz to Jenny Duval
Karolinko, nie wiem o co pytasz, więc nie umiem odpowiedzieć. Jak wspomniałam wcześniej, byłam w niedzielę w Wojsławicach i naprawdę zazdroszczę Ci, że masz tak blisko do cudownego miejsca.
Chris bardzo dziękuję, muszę popatrzyć i poczytać o niej.
Alexio musiałaś ją nieźle podkarmić, bo widać, że pąk wielki, ale nie ma się czemu dziwić, różana czarodziejka ma swoje sposoby, by kwiaty i krzewy były piękne i dorodne
. Ja też mam dla Ciebie pączek, co prawda duuużo mniejszy, ale jest już na Parfum FC

H.Christiana też już ma, ale kolorków jeszcze nie widać, teraz to już chwilka i będzie coraz więcej pięknych widoków
To może na koniec kilka widoków z mojego ogrodu?

Z 10 krzaczków mojej ukochanej M. Antoinette
zostały zaledwie 2 i też bardzo słabe

Moja piękna nieznajoma rozwinęła wszystkie pąki, może ktoś ją zna? Kolorek porcelanowy róż, liście jasne matowe, w pąku bardziej różowa, w kształcie pucharu. Pędy wiotkie, łatwo się przyginają

Zdjęcie pąka nie jest wyraźne, ale do wieczora może się rozwinąć i nie będę mogła zrobić drugiej fotki. Za to dobrze widać liście

Na "białej" rabacie już co nieco widać

Charles Austin?, chyba tak. Czytałam, że on bardzo zmienny w kolorach

cdn
Spędziłam bardzo przyjemnie miniony weekend. Pojechaliśmy w odwiedziny do córki a ona zafundowała nam wycieczkę do ... Wojsławic.
Byłam tam jedyną osobą w .... szpilkach i sukience
Róża Polar Ice/Ritausma/ w realu niesamowita

Gefylt w pełnej krasie

Przepiękna rabata z bodziszkami

Wystawa odmian peonii

To tak baaardzo w skrócie. Możecie mi jednak wierzyć, że żal było wyjeżdżać z przepięknego arboretum. Szkoda, że mam tak daleko do Wojsławic.
Na koniec widok na okolicę

W najbliższym czasie muszę się wybrać do arboretum w Rogowie,to znacznie bliżej.
To tyle o przyjemnościach
Dorotko zapewne chodzi Ci o Jenny Duval

Basiu, Doktorek jest cudny, nie masz czego żałować a różyczka o którą pytasz to Jenny Duval
Karolinko, nie wiem o co pytasz, więc nie umiem odpowiedzieć. Jak wspomniałam wcześniej, byłam w niedzielę w Wojsławicach i naprawdę zazdroszczę Ci, że masz tak blisko do cudownego miejsca.
Chris bardzo dziękuję, muszę popatrzyć i poczytać o niej.
Alexio musiałaś ją nieźle podkarmić, bo widać, że pąk wielki, ale nie ma się czemu dziwić, różana czarodziejka ma swoje sposoby, by kwiaty i krzewy były piękne i dorodne

H.Christiana też już ma, ale kolorków jeszcze nie widać, teraz to już chwilka i będzie coraz więcej pięknych widoków
To może na koniec kilka widoków z mojego ogrodu?

Z 10 krzaczków mojej ukochanej M. Antoinette

Moja piękna nieznajoma rozwinęła wszystkie pąki, może ktoś ją zna? Kolorek porcelanowy róż, liście jasne matowe, w pąku bardziej różowa, w kształcie pucharu. Pędy wiotkie, łatwo się przyginają

Zdjęcie pąka nie jest wyraźne, ale do wieczora może się rozwinąć i nie będę mogła zrobić drugiej fotki. Za to dobrze widać liście

Na "białej" rabacie już co nieco widać

Charles Austin?, chyba tak. Czytałam, że on bardzo zmienny w kolorach

cdn
- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam daysy szkoda ,że się nie spotkałyśmy w Wojsławicach , bo mieszkam niedaleko, szpaler
Ritausmy rzeczywiście niesamowity , wiesz w pierwszej chwili nie wiedziałam co to za róża , pod czytałam etykietę i byłam oczarowana nią , już na jesień mam dla niej 3 miejsca tym bardziej ,że jak przeczytałam to ona powtarza kilkakrotnie.Jeśli chodzi o piwonie , było trochę nowych odmian, ale całość tego miejsca jest niepowtarzanie przepiękna.Wybierz się na początku lipca na świeto liliowców to jest dopiero uczta dla oczu.

Ritausmy rzeczywiście niesamowity , wiesz w pierwszej chwili nie wiedziałam co to za róża , pod czytałam etykietę i byłam oczarowana nią , już na jesień mam dla niej 3 miejsca tym bardziej ,że jak przeczytałam to ona powtarza kilkakrotnie.Jeśli chodzi o piwonie , było trochę nowych odmian, ale całość tego miejsca jest niepowtarzanie przepiękna.Wybierz się na początku lipca na świeto liliowców to jest dopiero uczta dla oczu.
- Tolinka

- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daysy zazdroszczę takiego pięknego wyjazdu
chyba by mnie stamtąd musieli wołami wyciągać
Jenny zjawiskowa
po tej zimie takie kwitnienie to na prawdę
Twoja piękna nieznajoma przypomina mi do złudzenia Jack Cartier pąk,kwiat i liście bardzo podobne.
Malinki od ciebie rosną że hej!Będzie maliniak jak się patrzy ,dzisiaj się zmobilizowałam po pracy i go wyplewiłam i wyściółkowałam całkiem fajnie to wygląda ciekawe tylko czy chwasty odpuszczą
Twoje rabaty coraz piękniejsze
a spacer po twoim ogrodzie to wielka przyjemność
Zapomniałam zapytać czy bez się przyjął?
Jenny zjawiskowa
Twoja piękna nieznajoma przypomina mi do złudzenia Jack Cartier pąk,kwiat i liście bardzo podobne.
Malinki od ciebie rosną że hej!Będzie maliniak jak się patrzy ,dzisiaj się zmobilizowałam po pracy i go wyplewiłam i wyściółkowałam całkiem fajnie to wygląda ciekawe tylko czy chwasty odpuszczą
Twoje rabaty coraz piękniejsze
Zapomniałam zapytać czy bez się przyjął?
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Cześć Daysy
róże dają czadu
Jenny Duval powalasz na kolana i kusisz bardzo
już mnie nosi żeby ją
posadzić
Parfum F.C. mi nie dał rady 
posadzić
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ale miałaś fajną wycieczkę!
Mam nadzieję, że i mnie kiedyś uda się tam dotrzeć... ale to już będzie wyprawa.
A szpilki? Ej tam nie przejmuj się! Na Kasprowym wyglądają niezbyt dobrze, ale tak?
A szpilki? Ej tam nie przejmuj się! Na Kasprowym wyglądają niezbyt dobrze, ale tak?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- daysy

Witam, wczoraj nie dałam rady dodać fotek
Dzisiaj zacznę od odpowiedzi a jak czasu styknie wkleję zdjęcia
Tereniu jestem zachwycona arboretum, piękne widoki, stary drzewostan, różnorodność i obfitość nasadzeń w nowszej części,jednym słowem szał kolorów i balsam dla zmysłów.
Ritausma super róża, nazwa Polar Ice pasuje do niej jak ulał. Przepiękny szpaler podkreśla jej urodę, chociaż czytałam o niej niezbyt chlubne opinie.
Rabaty wykonane przez studentów w przeróżnej kolorystyce bajeczne a ilość kwitnących piwonii robi niesamowite wrażenie.
Jednym słowem zazdroszczę, ze możesz tam bywać kiedy przyjdzie Ci ochota. Może kiedyś wpadniemy na siebie w arboretum, bo na pewno jeszcze tam wrócę, tyle, że trudniej będzie mnie poznać bez szpilek
Tolinko masz rację, do złudzenia przypomina Jacka Cartier, pamiętasz jesiennego "potargańca", trudno poznać, że to ta sama róża

Oby pięknie rosła
Na spacer zapraszam, często przejeżdżasz koło mnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie zboczyć odrobinę z trasy
Może skusisz się na wspólny wypad do Wojsławic lub Rogowa, faceci zajmą się sobą, nie będą się nudzić a my poszalejemy wśród rabat. Pomyśl, może udałoby się znaleźć jakiś dogodny termin.
Bez wstyd się przyznać, jeszcze w donicy, ale ma się dobrze. Maliny na zimę wytnij, wiosną puszczą nowe, piękne pędy i będą owocowały do przymrozków.
Maju, gdzie mnie do kusicielki, gdyby nie Ewa/GloriaDei nie wiedziałabym, że taka istnieje. Wszystkiemu "winna" Ewa
, szerzy różane szaleństwo rozdając takie cudne gratisy
Maju zostaw dla niej duużo miejsca, bo rośnie naprawdę szeroko. Żeby nie było, że kuszę
... jest zdrowa
Czemu piszesz, że PFC nie dała rady? coś kombinujesz
Basiu ja się zbytnio nie przejmuję wyglądem
, zgodnie z powiedzeniem "niech się wstydzi ten kto widzi"
gorzej z moimi stopami, one nie były w siódmym niebie
. Najważniejsze, że buty wytrzymały żwirową przeprawę.
Kasprowy to nie był, ale pagórki były i owszem
.
Zachęcam Basiu, dla nas to jak balsam na zmysły.
Dzisiaj zacznę od odpowiedzi a jak czasu styknie wkleję zdjęcia
Tereniu jestem zachwycona arboretum, piękne widoki, stary drzewostan, różnorodność i obfitość nasadzeń w nowszej części,jednym słowem szał kolorów i balsam dla zmysłów.
Ritausma super róża, nazwa Polar Ice pasuje do niej jak ulał. Przepiękny szpaler podkreśla jej urodę, chociaż czytałam o niej niezbyt chlubne opinie.
Rabaty wykonane przez studentów w przeróżnej kolorystyce bajeczne a ilość kwitnących piwonii robi niesamowite wrażenie.
Jednym słowem zazdroszczę, ze możesz tam bywać kiedy przyjdzie Ci ochota. Może kiedyś wpadniemy na siebie w arboretum, bo na pewno jeszcze tam wrócę, tyle, że trudniej będzie mnie poznać bez szpilek
Tolinko masz rację, do złudzenia przypomina Jacka Cartier, pamiętasz jesiennego "potargańca", trudno poznać, że to ta sama róża

Oby pięknie rosła
Na spacer zapraszam, często przejeżdżasz koło mnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie zboczyć odrobinę z trasy
Może skusisz się na wspólny wypad do Wojsławic lub Rogowa, faceci zajmą się sobą, nie będą się nudzić a my poszalejemy wśród rabat. Pomyśl, może udałoby się znaleźć jakiś dogodny termin.
Bez wstyd się przyznać, jeszcze w donicy, ale ma się dobrze. Maliny na zimę wytnij, wiosną puszczą nowe, piękne pędy i będą owocowały do przymrozków.
Maju, gdzie mnie do kusicielki, gdyby nie Ewa/GloriaDei nie wiedziałabym, że taka istnieje. Wszystkiemu "winna" Ewa
Maju zostaw dla niej duużo miejsca, bo rośnie naprawdę szeroko. Żeby nie było, że kuszę
Czemu piszesz, że PFC nie dała rady? coś kombinujesz
Basiu ja się zbytnio nie przejmuję wyglądem
Kasprowy to nie był, ale pagórki były i owszem
Zachęcam Basiu, dla nas to jak balsam na zmysły.
- daysy

Skorzystam z wolnej chwili
Flammentanz w tym roku lichutki, mocno cięty, ostatnio jeszcze 2 pędy wycinałam

Reine des Violettes wiotkie ramionka, rozłożyła się na wszystkie strony, wygląda niezbyt ładnie

Sutter's Gold kolor jedyny w swoim rodzaju

Veilchenblau pomalutku rozkwita

Comte de Chambord, moje pachnidełko

Resztą będę Was zanudzać, póki kwitną

Do miłego
Flammentanz w tym roku lichutki, mocno cięty, ostatnio jeszcze 2 pędy wycinałam

Reine des Violettes wiotkie ramionka, rozłożyła się na wszystkie strony, wygląda niezbyt ładnie

Sutter's Gold kolor jedyny w swoim rodzaju

Veilchenblau pomalutku rozkwita

Comte de Chambord, moje pachnidełko

Resztą będę Was zanudzać, póki kwitną

Do miłego
-
x-ja-a
Wspaniały Comte de Chambord
Widać, że to miłość odwzajemniona. Zanudzaj, zanudzaj, lubię takie nudy 
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Taki wyjazd do Wojsławic i mnie się marzy. Póki co bliżej mam Powsin
Tam też można nacieszyć oczy cudnymi widokami.
Jacques Cartier ma bardzo krótkie pędziki, na których są osadzone kwiaty. Wyglądają jakby się wiecznie chowały między liśćmi. To mocno wyróżnia tę odmianę od innych. Jeśli Twoja nn ma podobnie, to może być właśnie Jacquesem. Kwiat bardzo go przypomina
Jacques Cartier ma bardzo krótkie pędziki, na których są osadzone kwiaty. Wyglądają jakby się wiecznie chowały między liśćmi. To mocno wyróżnia tę odmianę od innych. Jeśli Twoja nn ma podobnie, to może być właśnie Jacquesem. Kwiat bardzo go przypomina
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
To tak wygląda lichutka Flammentanz? Jak wygląda nielichutka?
Ale masz łaciatka w paseczki!
Ale masz łaciatka w paseczki!
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Byłaś w niedzielę w Wojsławicach
Ja też
I Tamaryszek i Margo i Isia.... No szkoda, że się nie spotkałyśmy. Pewnie był zauważyła laskę na szpilkach
Nam też bardzo się podobało i zamierzamy tę eskapadę powtórzyć. Robiłyśmy zdjęcia niemal tych samych miejsc
A wracając do twojego ogrodu to masz teraz niesamowite obrazki. Ja na swoje jeszcze muszę poczekać, choć Jenny Duval też nabyłam i też podziwiam, bo to niezwykle wigorna róża.

Nam też bardzo się podobało i zamierzamy tę eskapadę powtórzyć. Robiłyśmy zdjęcia niemal tych samych miejsc
A wracając do twojego ogrodu to masz teraz niesamowite obrazki. Ja na swoje jeszcze muszę poczekać, choć Jenny Duval też nabyłam i też podziwiam, bo to niezwykle wigorna róża.
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
No na pewno stopy nie były zadowolone z tych szpilek
Pięknie u Ciebie!
Pięknie u Ciebie!
Pozdrawiam, Basia.
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56