Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Re: Róża pustyni

Post »

Więcej słoneczka i mniej wody! Adenium jest rośliną półpustynną, poza okresem kiełkowania wysoka wilgotność nie służy roślinie. Do tego żółknięcie i usychanie dolnych liści niekoniecznie jest oznaką choroby, to tylko taka natura rośliny - utrzymuje tyle liści ile jest jej niezbędne do przeprowadzania fotosyntezy, pozostałe zrzuca żeby ograniczyć ucieczkę wody. Proszę spojrzeć na zdjęcia innych adeniów, mają tylko po kilka liści na wierzchołkach pędów, w okresie spoczynku zdarza się, że całkowicie zrzucają liście i póki kaudeks jest jędrny, nie ma pasożytów itp. to wszystko jest w normie.

A co do grubości samego kaudeksu. Kwestie genetyczne to jedno, ale jednak podstawą są warunki uprawy. Roślina gromadzi więcej wody gdy ma sucho, ciepło, jasno przy bardzo przepuszczalnym podłożu. W kwestii tego ostatniego - domieszka ziemi do storczyków/włókna kokosowego po prostu czyni podłoże dużo bardziej przepuszczalnym, tym bardziej że tak na dobrą sprawę dostępne u nas podłoża do kaktusów to bardziej chwyt marketingowy (są za żyzne, za drobne=za mało przepuszczalne).
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozumiem, że lepiej przesadzić je do mieszanki z piaskiem i ziemią do storczyków? Dodam, ze podlewam baaardzo oszczędnie.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
ice-t
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 paź 2009, o 21:01

Post »

po ilu dniach zaczęło się wam kiełkowanie?
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

po około 7 dniach w moim przypadku
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Ja już wkrótce znów będę musiała prześledzić cały watek dotyczący róży, a szczególnie rady dotyczące postępowania z nasionkami, bo już wkrótce, dzięki uprzejmości MagdaMisia będę właścicielką kilku ;:138 :heja
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Już mam nasiona Adenium! Zamówiłam w niedzielę u polecanego na Forum p. Szczepana i dzisiaj przyszła przesyłka. Muszę jeszcze przygotować podłoże. Jaka musi być minimalna głębokość pojemnika do wysiewu i czy mogę wysiać w jednym pojemniku 5 - 8 nasion?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Starczy 2-3cm głębokości podłoże. Można wysiać kilka nasion w jednym pojemniku, z zachowaniem przynajmniej 1cm odstępu aby rośliny nie zachodziły na siebie. Osobiście polecam namoczenie nasion w ciepłej wodzie przez 12-24h, po tym od razu widać czy trafiły się jakieś trefne.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Dziękuję, jutro się tym zajmę.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
ice-t
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No właśnie ja się napaliłem i kupiłem na Allegro i chyba są trefne bo już półtora tygodnia i nic. wcześniej moczyłem ok 12 godzin, mają ciepło i wilgoć i nic.
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Hmmm może jest jeszcze nadzieja ice-t. Zobaczymy, co powiedzą bardziej doświadczeni w tym temacie.
Ja moje adenium dostałam już jako gotową roślinkę, więc etap wysiewu i przygotowywania nasion jest dla mnie jeszcze tajemnicą :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Nasiona położyłeś na podłożu czy przykryłeś warstwą ziemi?
ice-t
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

przykryłem warstewka ziemi, a kolejne położyłem na wilgotnej gazie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Możesz zrobić zdjęcie? Bo póki co wszystko wskazuje,że po prostu trafiłeś na trefne nasiona.
Awatar użytkownika
Miami
100p
100p
Od: 27 paź 2009, o 14:32

Post »

Może trafiłaś na stare nasiona :( poczekaj jeszcze trochę, mi wykiełkowały dwie po tygodniu a cztery po dwunastu dniach. A doświetlasz je? Co do mieszanki ziemi to właśnie je przesadziłam i mam wrażenie że rzeczywiście zaczęły im grubieć pieńki :D
Kwiat żyje, kocha i przemawia cudownym językiem.
Peter Rosegger
Kwiaty Miami
ice-t
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

doświetlać nie wiedziałem że trzeba?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”