Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Magditi

Czy wiesz, że prawidłowo drzewko podcina się w połowie kwietnia, kiedy jest więcej słońca, w tym miesiącu drzewko można podciąć ale trzeba wtedy je doświetlać.

Dziewięć lat temu posadziłem to adenium, wyrosło dosyć spore.

Obrazek

Obciąłem wszystkie listki, zagiąłem pędy w dół i końcówkę ze zdartym kawałkiem kory umieściłem w otworach wywierconych ręczną wiertarką o głębokości ok. 1,5 cm.
Chodziło o to aby końcówka zrosła się z kaudeksem i sprawdzenie czy pęd wytworzy na końcówkach nowe pędy i jak dużo.
Po kilku miesiącach okazało się, że zrosły się tylko dwa pędy z kaudeksem, niektóre końcówki uschły ok 2 cm, widać otwór pozostały w dolnej części kaudeksu.

Obrazek

Na dzień dzisiejszy wszystkie sześć pędów wytworzyły co najmniej po trzy pędy, ten zrośnięty pęd z kaudeksem miał pięć nowych pędów.

Obrazek

Ten pęd największy, zrośnięty z kaudeksem utworzył w ciągu kilku lat nowe pędy, ten z zielonym listkiem na górnym zdjęciu to na dole ma nr 1 długi na kilkanaście cm wygięty w prawo, dolny odcinek zrośnięty z kaudeksem ma w dolnej części trzy ponumerowane pędy i są najkrótsze w porównaniu z górnym.

Obrazek

Roślina na dzień dzisiejszy jest wyjątkowo gęsta, ma ok 25 pędów, dobrze z sobą poskręcane.
Otwory o średnicy 1 cm powstałe po wierconym kaudeksie zarosły całkowicie i zostały tylko małe punkty po otworach.

Obrazek

Obrazek

Podsumowując ucięcie pędów i nawiercanie otworów wpływają korzystnie na tworzenie nowych pędów, a roślina zabliźnia się całkowicie, na temat powstawaniu nowych przyrostów pędów na roślinie napiszę w dolnej części opisu.

To była próba ukorzenienia kawałka dłuższego pędu w doniczce z seramisem ale może być również z drobnym keramzytem, do podstawki dolewałem co jakiś czas wodę z odrobiną nawozu.

Obrazek

Korzenie wyrosły tak jak były planowane, na dwóch pędach zaszczepiłem dwa szczepki.

Obrazek

Szczepki przyjęły się dobrze i ładnie podrosły.

Obrazek

Pierwsze szczepienie zakwitło fioletowym kwiatem.

Obrazek

Miało ich nieco więcej.

Obrazek

Szczepienia podrosły ładnie.

Obrazek

Korzenie także podrosły solidnie widać to po zielonych paskach na nich.

Obrazek

W połowie października naciągnąłem pędy dwóch gałązek ku dołowi, i będę je naciągać jeszcze nieco niżej.

Obrazek

Kiedy nadejdzie początek kwietnia boczne pędy zostaną przycięte według zaznaczonych linii.

Obrazek

Czy jest sposób aby przycięte potrójne pędy wypuściły co najmniej po dwa nowe, albo i więcej.
Doświetlanie roślin również bardzo korzystnie wpływa na powstawanie nowych pędów, ale nie wszyscy chcą bawić się w doświetlanie.
Przycinamy roślinę najlepiej na początku kwietnia i postępujemy tak jak pokazuje nam Indonezyjski właściciel farmy, który opublikował swoje spostrzeżenie 29 października 2017 r pan Dadang Indra i pokazuje nam jak zmusić adenium do częstego rozgałęziania się. Obejrzyjcie dokładnie te dwa odcinki.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przy moich Adenium, dużo uwagi poświęcam "układaniu" i eksponowaniu nad podłożem korzeni - bryły korzeniowej, dlatego rozrośnięte korzenie tego Adenium:
Jerzyk pisze:Obrazek
są dla mnie wzorem do naśladowania. Niestety, pierwsze próby z ukorzenianiem sadzonek Adenium ukończyłem niepowodzeniami, nie wiem dlaczego, wzorowałem się na opisach sposobu ukorzeniania przez osoby, którym ten proces się udawał. Tak rozrośnięte korzenie, można "ułożyć" w fantastyczną bryłę i "stworzyć", mimo że to jest tylko ukorzeniona gałązka, wspaniale prezentująca się roślinę - Jerzy gratuluję tej rośliny ;:138 .
Obejrzałem pierwszy polecany przez Jerzego filmik o przycinaniu Adenium - zastanawia mnie, jaką rolę odgrywają wbijane "wykałaczki" w przycięte gałązki - stymulują - przekierowują soki do uśpionych pąków, powodując ich szybszy rozwój ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Mieczysław
Drugi odcinek pokazuje jak wyrosły nowe pędy na pokazanym adenium. Widać, że właścicielowi zależy na lepszym uaktywnieniu wzrostu nowych przyrostów głównego pędu, który został przez niego zostawiony dłuższym, wyrosło na nim dwa młode pędy ale właściciel dociska wykałaczkę na głębokość ok 3 cm co ma spowodować jeszcze większy wzrost młodych pędów w ilości co najmniej jeszcze trzech przyrostów.
Masz całkowitą rację Mieczysławie, że wbijanie wykałaczki stymulują przekierowują soków do uśpionych pąków, powodując ich szybszy rozwój i o to chodzi właścicielowi aby wbijanie głębiej wykałaczki wymusiło większy wzrost nowych przyrostów. Jeśli ktoś będzie wiosną chciał zrobić taką próbę na parapecie, to powinien odczekać na ładną słoneczną pogodę i po przycięciu rośliny i wetknięciu wykałaczki powinien odwracać doniczkę w celu lepszego doświetlenia rośliny.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
maron18
200p
200p
Od: 10 wrz 2015, o 22:56

Post »

Jak uformować adenium w ten sposób? Moje jest jeszcze malutkie, ale chciałbym, aby tak wyglądało. Zwłaszcza korzenie, czy można je tak ułożyć?

http://4.bp.blogspot.com/-3Xy5RfNZKho/T ... 6251_n.jpg
Awatar użytkownika
karolowa29
200p
200p
Od: 3 lis 2014, o 04:43

Post »

Takie formowanie to na pewno wymaga dużo pracy, cierpliwości i wielu lat. Życzę powodzenia.
Marzena
maron18
200p
200p
Od: 10 wrz 2015, o 22:56

Post »

To wiem, tylko jak to zrobić? Czy ktoś formuje swoje obesum w ten sposób?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staramy się uzyskać takie formy, ale tak jak napisała moja "przedmówczyni", to proces długotrwały, czasochłonny, wymaga sporej ilości miejsca i dużych pojemników w późniejszej fazie wzrostu rośliny, natomiast klimat naszej strefy klimatycznej nam tego nie ułatwia. Opieka nad Adenium w naszym kraju, tak naprawdę "ruszyła", stała się dość intensywnym - masowym tematem zainteresowania, bardziej dociekliwie "studiowana" dopiero od kilku (m/w siedmiu) lat i uczymy się opieki nad tymi roślinami, a na dzień dzisiejszy jesteśmy na poziomie szkoły podstawowej, bo nie jest to opieka taka, jak nad naszymi typowymi "parapetowymi mieszkańcami", jest trochę inna. Uzyskanie takiej formy Adenium o jaką pytasz, to już teoretyczna i praktyczna wiedza, na poziomie wiedzy wynoszonej z technikum, studia wyższe, poparta sporą ilością lat, bezpośredniego obcowania z roślinami. Po tym czasie możemy (podkreślam - możemy) spodziewać się podobnych efektów. Adenium to nie są rośliny małe, niskie i formując ich kształt - wygląd, musimy to brać pod uwagę.
maron18 pisze:/ ... /Czy ktoś formuje swoje obesum w ten sposób?
- popatrz na kilka fotek moich Adenium, może doszukasz się moich nieudolnych prób naśladowania profesjonalistów z Tajlandii i Brazylii.
Mieczysław
Awatar użytkownika
karolowa29
200p
200p

Post »

Oj powiem wam, że dziś widziałam w telewizji adenium w naturalnych warunkach i miały one wysokość około 2 metrów sam kaudeks, na czubku kwiaty, a na dodatek kaudeks miały na szerokość około 40 cm (x2). Coś niesamowitego. Takiego nie znajdziemy u nas w Polsce.
Marzena
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proponuję obejrzenie fotek na fb, do których podaję odnośniki, będziecie mogli zorientować się, czego można spodziewać się po uprawianych przez nas Adenium:
Adenium_1, Adenium_2, Adenium_3, Adenium_4, Adenium_5, Adenium_6, Adenium_7, Adenium_8, takich okazów życzę wszystkim Opiekunom Adenium, na naszym Forum mam nadzieję, że nie przeraziłem Was wielkością do jakich mogą dorosnąć uprawiane przez nas rośliny i nie naraziłem się Władzom Forum, wstawiając odnośniki do sporej ilości fotek.
Mieczysław
Awatar użytkownika
karolowa29
200p
200p

Post »

Cudne są te wielkości. Jakbym miała takie wielkie, to może przekonalabym męża by mi ta szklarnie podgrzewaną dość wysoka zbudował. Piękności są te Adenium.
Marzena
Awatar użytkownika
Marcinnno
100p
100p
Od: 27 lis 2016, o 13:29

Post »

Jak prawidłowo powinno się zimować adenium?
Czy podobnie jak sukulenty i kaktusy ?
Za każdym zakrętem czai się przygoda ...
Awatar użytkownika
karolowa29
200p
200p

Post »

Ja akurat nie zimuje Adenium i już mi zakwitła po 1,5 roku od wysiewu. Stoi zawsze na parapecie tam gdzie jej najlepiej i nie zmieniam tego.
Marzena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Z zimowaniem adenium trzeba uważać, szczególnie na podlewanie w obniżonej temperaturze.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
karolowa29
200p
200p

Post »

U mnie niezmiennie na jednym parapecie i podlewamy tylko raz w tygodniu zawsze w piątek i tylko połowę szklanki wody. Rośnie pięknie ma już 70 cm wzrostu i non stop nowe listki.
Marzena
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Raz w tygodniu to za często w okresie jesienno-zimowym, które powinno być sporadyczne.
Dobrze też zapewnić w tym okresie niższą temperaturę od pokojowej, chyba że masz możliwość doświetlania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”