Czy wiesz, że prawidłowo drzewko podcina się w połowie kwietnia, kiedy jest więcej słońca, w tym miesiącu drzewko można podciąć ale trzeba wtedy je doświetlać.
Dziewięć lat temu posadziłem to adenium, wyrosło dosyć spore.

Obciąłem wszystkie listki, zagiąłem pędy w dół i końcówkę ze zdartym kawałkiem kory umieściłem w otworach wywierconych ręczną wiertarką o głębokości ok. 1,5 cm.
Chodziło o to aby końcówka zrosła się z kaudeksem i sprawdzenie czy pęd wytworzy na końcówkach nowe pędy i jak dużo.
Po kilku miesiącach okazało się, że zrosły się tylko dwa pędy z kaudeksem, niektóre końcówki uschły ok 2 cm, widać otwór pozostały w dolnej części kaudeksu.

Na dzień dzisiejszy wszystkie sześć pędów wytworzyły co najmniej po trzy pędy, ten zrośnięty pęd z kaudeksem miał pięć nowych pędów.

Ten pęd największy, zrośnięty z kaudeksem utworzył w ciągu kilku lat nowe pędy, ten z zielonym listkiem na górnym zdjęciu to na dole ma nr 1 długi na kilkanaście cm wygięty w prawo, dolny odcinek zrośnięty z kaudeksem ma w dolnej części trzy ponumerowane pędy i są najkrótsze w porównaniu z górnym.
Roślina na dzień dzisiejszy jest wyjątkowo gęsta, ma ok 25 pędów, dobrze z sobą poskręcane.
Otwory o średnicy 1 cm powstałe po wierconym kaudeksie zarosły całkowicie i zostały tylko małe punkty po otworach.

Podsumowując ucięcie pędów i nawiercanie otworów wpływają korzystnie na tworzenie nowych pędów, a roślina zabliźnia się całkowicie, na temat powstawaniu nowych przyrostów pędów na roślinie napiszę w dolnej części opisu.
To była próba ukorzenienia kawałka dłuższego pędu w doniczce z seramisem ale może być również z drobnym keramzytem, do podstawki dolewałem co jakiś czas wodę z odrobiną nawozu.

Korzenie wyrosły tak jak były planowane, na dwóch pędach zaszczepiłem dwa szczepki.

Szczepki przyjęły się dobrze i ładnie podrosły.

Pierwsze szczepienie zakwitło fioletowym kwiatem.

Miało ich nieco więcej.

Szczepienia podrosły ładnie.

Korzenie także podrosły solidnie widać to po zielonych paskach na nich.

W połowie października naciągnąłem pędy dwóch gałązek ku dołowi, i będę je naciągać jeszcze nieco niżej.

Kiedy nadejdzie początek kwietnia boczne pędy zostaną przycięte według zaznaczonych linii.
Czy jest sposób aby przycięte potrójne pędy wypuściły co najmniej po dwa nowe, albo i więcej.
Doświetlanie roślin również bardzo korzystnie wpływa na powstawanie nowych pędów, ale nie wszyscy chcą bawić się w doświetlanie.
Przycinamy roślinę najlepiej na początku kwietnia i postępujemy tak jak pokazuje nam Indonezyjski właściciel farmy, który opublikował swoje spostrzeżenie 29 października 2017 r pan Dadang Indra i pokazuje nam jak zmusić adenium do częstego rozgałęziania się. Obejrzyjcie dokładnie te dwa odcinki.