Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Beatko u mnie od kilku dni cicho, ciepło, dziś nawet słonko świeci. Marysia straszy chwastami. Idę zobaczyć co w trawie piszczy ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eeee, no ja już teraz chwastów nie wyrywam , zmarzną i zginą zimą. A jak nie zginą tylko się wysieją?
To co mam plewić :?: :shock: to pójde :) A co do trzmieliny , to ja się na nich nie znam -oskrzydlona, nie oskrzydlona...ja mam taka co ma piękne owoce czerwone z zółtym srodkiem a drugą pnącą co się pnie po rynnie i też ma takie podobne owoce :) jest zimozielona.
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu - no więc obie mamy nadal sezon ogrodowy :;230

Marysiu - no nie miałam takich znajomości jak Ty z tą brzózką, co sobie wiatry ustawiłaś :;230
Orzech od siąsiada prawie wszystkie liście ułożył po mojej stronie ;:131

Dana - u mnie też cieplutko, nawet kilkanaście stopni. W weekend premierowo przytnę brzoskwinię, z jabłonką będę jeszcze musiała poczekać, bo jest nadal pełnolistna ;:3

Karola - no moje chwasty zimą nie giną, taki mam jakis upiorny gatunek :;230 Ba - nawet nie odlatują do ciepłych krajów...
A plewić teraz jeszcze muszę by krokusy było widać, ech...
Tez bardzo lubię trzmielinę, na razie mam 4 różne, ale wszystkie jeszcze maleńkie.
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Beatko ta Twoja różyczka Elfe jest przepiękna a piwonie niesamowicie ładne i dorodne. Tylko lilii żadnych u Ciebie nie widać. Mam nadzieję, że zarazisz się moimi widokami i coś zasadzisz. Jeśli tylko będziesz mieć jakieś pytania odnośnie uprawy lilii czy odmian, chętnie coś doradzę ;:167
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

No mnie też jeszcze mnóstwo prac ogrodowych czeka , plewienie , przesadzanie , grabienie liści i coś jeszcze pewnie po drodze - tylko kiedy - wychodzę z domu do pracy - noc ciemna - wracam toż samo ;:219
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj jak weszłam do ogródka to się przestraszyłam ile jeszcze roboty przede mną .Liście opadają jak szalone i te różane trzeba zebrać coby grzyby nie przetrwały, a jest ich około mnóstwo ;:oj nie tylko na ziemi ;:oj Wszyscy jeszcze po trochu szlejemy dopóki pogoda na to pozwala
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Nasturcja! ;:oj Masz nasturcję! Wiedziałam, że czegoś brakuje w moim ogrodzie, teraz wiem, czego. ;:306

A winogron aż się prosi, żeby z niego jakieś winko czy nalewkę zrobić. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Co wy dziewczyny jeszcze chcecie plewić , zaraz i tak wszystko zmarznie.
Dziś u mnie taki zimny wiatr , nie chcę nic mówić ale coś czuć śniegiem.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś - dzięki za Elfe - to przypadek, że ją mam. Po prostu nie umiałam się zdecydować i poprosiłam sprzedawcę o doradzenie i padło od razu na nią. Ale jestem bardzo zadowolona - zakręciła mnie pozytywnie.
Widoczki Twoich lilii od razu mnie urzekły - o czym natychmiast dałam znać. ;:168 Teraz już mam dzięki Tobie także ich nazwy. Więc jak najbardziej jestem wreszcie na tak. Dużo czytam o liliach, mam oczywiście swoje typy (nawet są zapisane by zawsze były pod ręką). Obecnie jedyny kłopocik to gdzie kupić, bo tam gdzie trafiałam to były tylko zdjęcia, bez nazw i dlatego się nie decydowałam. Być moze zostaje tylko przez internet... Ale do wiosny jeszcze czas.
Oczywiście, że bardzo chętnie skorzystam z Twej wiedzy i doświadczenia - zadając na początek bardzo łatwe pytanie: które na pierwszy rzut zakupić (wybór chyba z azjatyckich i orientalnych, tak?). A drugie pytanko - czytałam, że nornce troszkę przeszkadzają w ich uprawie. A ja mam wielki problem z nornicami na działce - przynajmniej na razie, choć koty są - ale być może tylko na ozdobę :;230

Moniczko - no właśnie - ja teraz też mam tylko niedziele na pracę w ogrodzie - a to troszkę za mało, stąd takie tyły.
Najwcześniej jestem o 19 w domu, a wychodzę zaledwie 12 godzin wcześniej... - taki dojazd.... Ale nadal nie żałuję, że kupiłam domek na końcu świata ;:3 Liczę, że pogoda mi jutro dopisze by rozprawić się z liśćmi orzecha....

Jadziu - dzięki za kolejną troskę o mój ogrod - wzięłam sobie do serca czuwanie nad liśćmi róż. Nie sądziłam, że te choróbska mogą się utrzymać przez zimę - dobrze wiedzieć aby się ich pozbyć jak najszybciej. A co zrobić w przypadku np Elfe, Elmshorn - kiedy nawet teraz mają tak piękne liście jak latem... W zeszłym roku Elfe tak zostawiłam, ale wiosną jak tylko opadły - pozbierałam co do milimetra... A tu czytam, że grzybki nie tylko na ziemi....

Dorotko :wit
Nasturcja u mnie jest w roli głównej! - ta pnąca oczywiście.
Sama się wysiewa, widać ma się bardzo dobrze. W tym roku nie posłuchałam wskazówek z opisów, że nie lubi przesadzania, i że miałam jej już sporo, to maleńkie roślinki z dwoma listeczkami powędrowały na kolejne miejsca i przyjęły się do strzału, więc można ją przesadzać. Da radę.
Winogronka właśnie już mają drożdże w sobie - a rurka z wodą pracuje pozytywnie, jak na razie ;:304 Moze coś z tego będzie ;:172
O nalewce z winogron jakoś nie pomyślałam. Ale z tylu owoców robię, że może dlatego zignorowałam winogrona - a przeciez tez może być smaczniuchna. Racja!

Oleńko - niestety - u mnie chwasty zimą też buszują, więc tam gdzie to konieczne nawet teraz muszę się ich pozbywać.
A dzisiej to już i u mnie też wiało, przyznaję. Przez chwilę nad ranem bardzo silny deszcz z wiatrem szalał, było ostro. Ale w ciągu dnia - ok. A śnieg? A śnieg to pewnie nadejdzie prędzej niż później - tylko czekać....
Jakoś trzeba ten bezogródkowy czas przetrwać... ;:65 Ale idą święta, może będzie łatwiej... ;:40
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko zdrowych listków nie ruszam niech sobie zimują a na nich z pewnością będą sobie zimować jakieś gady w postaci zielonych skoczków ;:224 Wiosną i tak będzie cięcie i oprysk Miedzianem.Liści zdrowych nie obrywać, bo to zawsze ochrona przyszłorocznych pąków.Zawsze muszą nas trapić jakieś dylematy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli taktycznego błędu z różami jeszcze nie popełniłam, ufffffff.
Miedzianem jak dotąd jeszcze niczego nie opryskiwałam, ale widać, że trzeba będzie.... Dzięki temu może i u mnie malwy wreszcie zagoszczą, aczkolwiek nieustannie szukam niskich odmian. Nasiona mam jednak wysokiej, żółtej, ale nadal są w papierze a nie na grządce...
Życzę Ci Jadziu wielu codziennych dylematów typu czy ubrać niebieską czy fioletową bluzeczkę, niech tylko takie nas dopadają ;:3
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Bea - bez-ogrodowy czas - ale jak rozumiem piwniczka zapasów nalewek pełna -więc nie będzie smutno ;:304 - kiedy mogę wpaść ;:131 ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy tylko sobie zechcesz, Moniś ;:168 - jak zabraknie to zrobimy kolajne - też może byc miło przy robieniu nalewek, a co! Przepisy są nawet na moim wątku - więc recepty mamy jakby co ;:138
Wprawdzie piwniczki nie posiadam, ale mejsce na takowe smakowitości jest na pewno!
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Również zapowiadam się na degustację. I nawet nie pytam, czy mogę... :roll:
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika