Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Swoje borówki już otoczyłem korą i nawiozłem siarczanem amonu 3 gram dla 5 krzaczków 2 letnich, czy dać jeszcze siarczan magnezu i potasu i w jakich dawkach żeby nie przecholować. Przypomne że sadziłem ją na 40 cm głębokości i około 55 cm średnicy ziemią z lasu ,a ziemia była obok sosen, choinek .
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Się okazało, że wszystkie krzaczki mają pączki kwiatowe
(pozostała dwójka ma niedużo, ale to zawsze postęp i wielkie szczęście
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje 3 krzaki 6-letnie też oblepione pąkami kwiatowymi,tak myślę nad redukcją 

- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Ginka ilu letnie masz krzaczki? Moje zaczęły trzeci sezon. W zeszłym roku jagody były "na spróbowanie", w tym liczę na małe obżarstwo
Po zeszłorocznym spróbowaniu (czy będą rosły, kwitły, owocowały) późnym latem dosadziłam kolejne 5 krzaczków. Jagody wybierałam różnych odmian, by mieć jak najdłużej ciągłość owocowania 

Pozdrawiam
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moje krzaczki zaczynają u mnie drugi sezon (kupowałam wtedy również czarną porzeczkę, to pamiętam bo miałam tylko raz owoce).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Witam. Obiecałem , iż zrobię lepsze zdjęcia tych borówek ze zgorzelą pędów, ale wyszły znowu do bani. Po opisie w Internecie uważam, że albo to zgorzel albo jestem przewrażliwiony. Mam zatem pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi: czy gdyby to była zgorzel to czy TOPSIN M500 SC pomoże czy nie?
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
tmf30, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale przeglądając zdjęcia, co prawda niewyraźne, ale wydaje mi się, że to nie choroba, tylko zwyczajne zdrewnienie pędów. U siebie mam tak samo, takie plamy jasnobrązowe, pomarańczowe i takie powiedzmy kropki. Co roku na większym obszarze, zwykłe drewnienie pędów.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Borówka wysoka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wystarczy skopiować , wkleić powyższe zdanie i ściągnąć pierwszego ,lub drugiego PeDeeFa ze strony.Jest to całe kompendium wiedzy o uprawie,nawożeniu i chorobach borówki ,wraz z ch-ką odmian,i zdjęciami zmian chorobowych.
Wystarczy skopiować , wkleić powyższe zdanie i ściągnąć pierwszego ,lub drugiego PeDeeFa ze strony.Jest to całe kompendium wiedzy o uprawie,nawożeniu i chorobach borówki ,wraz z ch-ką odmian,i zdjęciami zmian chorobowych.
Dzięki Paras. Ale są też takie miejsca podłużne, w środku brązowe z taką otoczka pomarańczową o grubości 1 minimetra i to mnie martwi. Na tym zdjęciu gdzie widać czerwoną folię, po prawej stronie brązowej plamy taka pomarańczową obwódkę i nie jest to efekt wizualny związany z odbiciem np. słońca czy też przez inne czynniki. A szukają c w Internecie znalazłem, iż nie ma zarejestrowanego środka na zgorzel, ale ktoś tutaj na forum pisał iż topsin działa, więc szukałem potwierdzenia. Obyś miał rację, że to naturalny proces drewnienia. Dzięki Kalo za stronkę.
-
- 100p
Moja borówka Chandler ma czerwony pędy, nie wiem może to przez przymrozki które były bo bluecorp wydaje się być normalny, a ziemia z lasu kwaśna
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff6 ... dd58f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb2 ... ccfce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff6 ... dd58f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb2 ... ccfce.html
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Moj Chandler z zimowej czerwieni powoli zaczyna zielenieć. Ale generalnie rownież ma podobny kolor do Twojego...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
U mnie bluecropy i bluejaye są zielone, a chandlery i toro różowe.
Do tego wszystkie pąki kwiatowe na chandlerach z zielonych, po tym chłodniejszym okresie zaczęły też blednąć i poróżowiały.
Nie wiem czy coś nie tak, czy to taka reakcja na spadek temperatur?
Do tego wszystkie pąki kwiatowe na chandlerach z zielonych, po tym chłodniejszym okresie zaczęły też blednąć i poróżowiały.
Nie wiem czy coś nie tak, czy to taka reakcja na spadek temperatur?
Piotrek
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
No i mnie to cieszy 
Borówki mam od zeszłej jesieni więc się uczę. A im więcej informacji uzyskam na forum, tym szybciej i lepiej ogarnę temat
Ale faktycznie- dzisiaj patrzyłem i jeden ciepły dzień wystarczył, żeby pojawiły się nowe zielone listki w pąkach. Jest ok.
Dzięki

Borówki mam od zeszłej jesieni więc się uczę. A im więcej informacji uzyskam na forum, tym szybciej i lepiej ogarnę temat

Ale faktycznie- dzisiaj patrzyłem i jeden ciepły dzień wystarczył, żeby pojawiły się nowe zielone listki w pąkach. Jest ok.
Dzięki

Piotrek
-
- 100p
kaLo pisze:Borówka wysoka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czytałem trochę o uprawie z tego pliku i coś mi się nie zgadza z nawożeniem, nie to że się czepiam bo ja bardziej wierze temu forum, ale tutaj piszecie żeby dać 3,6,6 g na m2 a w pdf 10,8,6 g na m2 w pierwszych latach ,a pożniej o wiele więcej