Mój zielony świat cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój zielony świat cz.2

Post »

Margosiu cieszę się że werbena przezimowała, może zakwitnie jeszcze piękniej niż w zeszłym roku, trzymam kciuki ;:196

Aguś ja zbyt mocno lubię te moje kłujaki i pewne jest, że długo pozostaną moimi ulubionymi doniczkowymi. Pozdrawiam Aguniu, życząc udanego dnia :wit

Marysiu ja jeszcze nie odkrywam u mnie w nocy jeszcze na minusie :( ale zielsku to nie przeszkadza. Rośnie sobie w najlepsze, będzie pracy wiosną ale przecież to lubimy :;230
Byle być na powietrzu i wśród swoich roślinek :D

Zostawiam dla was kwiatuchy i pędzę do ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piosenka dla Was
http://w176.wrzuta.pl/audio/5toV8lNsyH1 ... aciolki...
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

anym pisze: Aguś trochę jestem skołowana ;:219 Ulka pisze, że wykopuje na zimę orientalne Ty, że są bezproblemowe ;:173 Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jak posadzę i sama się przekonam ;:108
Aniu to jest najlepsza metoda 8-) :lol: trzeba przekonać się na własnym przykładzie..... bardzo Cię namawiam, żebyś spróbowała i z orientalnymi, jeśli jakieś odmiany podobają Ci się i jestem pewna, że będziesz mile zaskoczona.... Mnie bardzo dziwi ta opinia o ich delikatności..... tak sobie myślę, że może te dawne odmiany były słabsze i taka opinia się za nimi ciągnie. Bo podręczniki tak właśnie głoszą.... że orientalne są delikatne.... Nie wiem czy widziałaś moje lilie..... orientów mam całkiem dużo i od wielu lat , nigdy ich nie wykopywałam, mają na sobie tylko warstwę kory jako ściółkę, tak jak i wszystkie inne i naprawdę nigdy żadna orientka mi nie wypadła.....a zimy u mnie na wschodzie należą do jednych z najostrzejszych w kraju....
Ulę też namawiam, żeby dla sprawdzenia kilka cebul pozostawiła na zimę w gruncie :D
Jestem ciekawa kiedy Ula straciła lilie, czy nie tej paskudnej zimy sprzed 3 sezonów??? Czy każdej zimy jej ginęły jeśli nie były wykopane???

Piękne letnie widoczki ;:167
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, do ogrodu? A po co? Chcesz wziąć się już do pracy?
Też bym poleciała, ale to jeszcze chyba nie wiosna. ;:185
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś moja kochana dziękuję ;:196 w zupełności mnie przekonałaś ;:108 dodatkowo na zimę przykryje grubą warstwą kompostu tak jak radziła Gośka. Jestem dobrej myśli :D

Marysiu poszłam szukać wiosny w ogrodzie...na sprzątanie jeszcze za mokro ale pierwsze zwiastuny wiosenki już są :heja
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu :heja
Pochwal się co nowego w ogrodzie?
Wiosenka do Ciebie zawitała,a u mnie jeszcze słabo . W niektórych ogrodach na krokusach już widać kolorki.U mnie wychodzą cebulowe, ale w zależności w którym miejscu rosną.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu pod domem tulipany się pokazały, żagwin zakwitł kilkoma kwiatkami, czosnki już na wierzchu, krokusy...zaraz zmniejsz zdjęcia to wrzucę :D
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
szałwia omączona przezimował
Obrazek
ratibitia też... :heja
Obrazek
czosnek główkowaty
Obrazek

Obrazek
nn :roll:
Obrazek
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Może posłucham rad Agnieszki i kupię kilka cebul orientalnych i orientpetów. Posadzę do ogrodu i zobaczę czy przezimują.
U mnie było tak jak Agnieszka się domyśla, moje lilie straciłam właśnie 3 sezony wstecz. Zniechęciłam się i już więcej nie sadziłam, ponieważ jednej zimy straciłam ponad 100 odmian. Więc Aniu próbujemy obie, chociaż kilka sztuk, aby się przekonać. Wiesz, ale do doniczek też warto kilka posadzić, można wówczas przenieś sobie w dowolne miejsce i upajać się ich zapachem.
Pooglądałam u Agnieszki, lilie ma przepiękne i takie dorodne.
Pozdrawiam
Ula

Może ta roślina NN na ostatnim zdjęciu to śniedek baldaszkowaty, po samych liściach nie jestem pewna, czy to właśnie to.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleńko też bym się zniechęciła gdybym straciła 100 lilii, musiało to być przykre doświadczenie.
Agnieszka ma na prawdę piękne lilie tylko pozazdrościć ta wspaniałych okazów. Na wiosnę sadzę już postanowione...eksperymentujemy razem Uleńko ;:196
Tak to jest śniadek, dziękuję za przypomnienie ;:196
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Uleńko dziękuję, że odpowiedziałaś ;:196 nie wiedziałam czy przeczytasz moje pytanie ...
Zapytałam o tę zimę, ponieważ wtedy mnóstwo osób straciło ogrom przeróżnych roślin.... ja również..... między innymi 40 dorosłych krzaków róż, których nigdy nic się nie imało...
Ja tamtej zimy też straciłam kilka dorodnych kęp lilii....... przyczyną nie tyle były mrozy, co to niezwykłe jak na zimę ciepło. Mnóstwo roślin, a między nimi lilie, weszło w stan wegetacji i najzwyczajniej zaczęły rosnąć, takie młodziutkie pełne soków pędy są niesamowicie narażone na mrozy...... po prostu rozsadza tkanki... A tamtej zimy po wysokich temperaturach nagle ścisnęły bardzo silne mrozy i nawet nie można było liczyć na śniegową kołderkę, bo jej po prostu nie było..... stąd taka sytuacja.... powypadały nawet rośliny z repertuaru tych ,, żelaznych,, które nigdy nie bały się naprawdę silnych mrozów.... Ja straciłam też mnóstwo prymul, krokusów..... aż nieprawdopodobne.... Najśmieszniejsze, że w tym czasie nie straciłam ani jednej orientki, a sporo azjatek..... pewnie orientki jeszcze nie ruszyły, były uśpione i dlatego przetrwały....
Dlatego tak bardzo nie lubię gdy zimą są tak wysokie temperatury jak w obecnym sezonie, zawsze się boję, że na takie rosnące, wydelikacone roślinki przyjdą mrozy.....
Aniu, Ulu za miłe słowa o moich liliach ;:167 To moje ukochane kwiaty :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
Cieszę się że już i u Ciebie widać wiosnę. Wszystko tak szybko wyrasta spod ziemi że nie obejrzymy sie jak już będą miały po klikanaście centymetrów i bedą zaczynac kwitnąć.
Pozdrawiam cieplutko i dużo słoneczka życzę na najbliższe dni ;:196
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37

Post »

Ja tez jak dotychczas nie mam najlepszych doświadczeń z liliami orientalnymi, ale czytając Wasze wypowiedzi dam im ponownie szansę. Myślę tylko, że muszę je głębiej posadzić. Serdeczności - Halina.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witajcie,kochane i Aniu kochana :wit
Piękny dzionek mam ;:4 dziś,,jak wiosna :D
a ja lilie zawsze jakies strace i znowu dokupię i tak cały czas.i tak z tulipanami mam :twisted:
Ale fakt wszystkich lili nigdy nie staciłam,więc mogę tylko sobie wyobrazić co się wówcazs czuje ;:145
a Agnieszka faktycznie ma śliczne lilijki ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak będzie w weekend taka pogoda jak dzisiaj to idę w działkę :D
Będe uważała sezon za rozpoczęty.
Posłuchajcie Agi.
Czasem coś można starcić, ale to jest bardzo rzadko. A zresztą co to za urok jak się nic nie kupuje :D
Ja tam uważam, że jak są straty to też jest okazja do zakupów, które uwielbiam. :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aniu,widzę wiosna u Ciebie ,zastanawiasz się nad liliami orientalnymi ,ja mam w ogrodzie i bez problemu zimują ,jak pisze Agusia że u niej też,ja bardzo lubię azjatyckie lilie ,ale orientalne tak pachną ,że są dopełnieniem zapachu w ogrodzie,i jeszcze jak lekki wiaterek tak muśnie Ci tym zapachem, to jest to co kochamy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”