Malinę Żółtą Poranna rosa rozmnaża się jak większość malin czerwonych, jeżeli wystarczająco długo rośnie w jednym miejscu rozrasta jej się system korzeniowy i wypuszcza nowe pędy które są na tyle daleko od pierwotnego posadzenia, że można je wykopać i przesadzić w inne miejsce, późną jesienią albo wczesną wiosną, jako że owocuje ona na pędach jednorocznych, pęd należy przyciąć przy ziemi, robię tak od lat i nie ma problemu.Neki pisze:Może ktoś napisać jak i kiedy rozmnożać żółtą malinę Poranna rosa i czarną bristol
Czarna malina Bristol owocuje na pędach dwuletnich, rozmnaża się ją inaczej przez odkłady wierzchołkowe, ta odmiana ma tendencję do zwisania, rośnięcia w kierunku ziemi, więc bierzemy koniec takiego nowego jednorocznego pędu jeśli chcemy ją rozmnożyć i prowadzimy blisko ziemi, właśnie w ubiegłym roku postanowiłem ją rozmnożyć przysypałem jesienią albo późnym latem końcówki pędów ziemią i widzę teraz, że puszczają z jednych korzenie, na innym nawet listek się pojawił jeszcze nie odcinałem ich od pędów i nie przesadzałem w inne miejsce, wkrótce to zrobię i pewnie jakieś fotki przy okazji wstawię na forum i zobaczymy co z tego wyjdzie.