Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja
No to rozmnażamy
Lepiej w wodę czy w ukorzeniacz i do ziemi, jak radzicie?

Ja niestety jedną róże uśmierciłam a i ukorzenianie jej w wodzie nie przyniosło efektu, dzisiaj przyszła róża pocztą zdobyczna mam nadzieje ze się na dłużej zadomowi ale hm u mnie różom nie jest łatwo
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moze nie ukorzeniaj w wodzie? Jest taka szkola co prawda, ale to polega na po pierwsze silnym skroceniu sadzonki, po drugie do wody dodaje sie wode utleniona, po trzecie co pare dni wymienia sie wode na swieza, z domieszka wody utlenionej. Nie proaktykowalam tego sposobu, znam to tylko od doswiadczonej "hibiskusiary".
Najczesciej jednak ukorzenia sie w podlozu - ziemia uniwersalna z perlitem, sadzonke po otrzymaniu przytnij od dolu zeby odswiezyc miejsce ciecia, pozbaw wiekszosci lisci zeby zmniejszyc transpiracje, zanurz "dupke" w ukorzeniaczu i w ziemie. Podloze powinno byc wilgotne, ale nie mokre, pojemnik z sadzonka powinien byc przykryty, zeby zwiekszyc wilgotnosc powietrza otaczajacego sadzonke. Czyli albo indywidualne przykrycie, albo mnozarka.
Moj dzisiejszy desant wlasnie poszedl w ukorzenianie - czesc byla tak duza, ze uzylam butli po napojach. Nie przycielam sadzonek na krotko, ze wzgl. na stopien zdrewnienia - daleko od wierzcholka byly jeszcze zupelnie zielone.

Mam nadzieje, ze zechca wspolpracowac. Tym razem mam odmiany uchodzace za trudniejsze.
Najczesciej jednak ukorzenia sie w podlozu - ziemia uniwersalna z perlitem, sadzonke po otrzymaniu przytnij od dolu zeby odswiezyc miejsce ciecia, pozbaw wiekszosci lisci zeby zmniejszyc transpiracje, zanurz "dupke" w ukorzeniaczu i w ziemie. Podloze powinno byc wilgotne, ale nie mokre, pojemnik z sadzonka powinien byc przykryty, zeby zwiekszyc wilgotnosc powietrza otaczajacego sadzonke. Czyli albo indywidualne przykrycie, albo mnozarka.
Moj dzisiejszy desant wlasnie poszedl w ukorzenianie - czesc byla tak duza, ze uzylam butli po napojach. Nie przycielam sadzonek na krotko, ze wzgl. na stopien zdrewnienia - daleko od wierzcholka byly jeszcze zupelnie zielone.

Mam nadzieje, ze zechca wspolpracowac. Tym razem mam odmiany uchodzace za trudniejsze.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super, dzięki. Też tak zrobię.
- crazydaisy
Ciekawostka. Wlasnie wyczytalam o ukorzenianiu zielonych, nie zdrewnialych pedow hibiskusa w wodzie, z dodatkiem... podchlorynu sodu.
Ktos cos na ten temat wie?

Kinga
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nic nie wiem
ale chciałam zapytać Kingo czy dobrze rozumiem,że ukorzeniasz z części zdrewnialych?

- crazydaisy
Takich drewniejacych juz. Czyli w ziemie idzie odcinek ktory juz nie jest zupelnie zielony. Calkiem zdrewnialego nie probowalam, zeby gdzies pien ukorzeniac. Calkiem zielone, te miekkie galazki ukorzeniaja mi sie gorzej niz te z widocznymi oznakami drewnienia.
Dzis mam nowa "zabawke". Tydzien zabawy.

Dzis mam nowa "zabawke". Tydzien zabawy.

Kinga
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Ale fajna perspektywa przed Tobą
Powodzenia

Powodzenia

- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
To i ja się pochwalę
Wysiane 18.02 i 6 postanowiło pokazać buźki
Są takie malutkie , że w tym perlicie ich nie widać ale gdzieś tam są
Zabawa z ich przygotowaniem jest niezła

Wysiane 18.02 i 6 postanowiło pokazać buźki

Są takie malutkie , że w tym perlicie ich nie widać ale gdzieś tam są

Zabawa z ich przygotowaniem jest niezła

- crazydaisy
Wielkie Dzięki, przyda sie! Duzo tego jakos, a Peter pisal o kilku nasionkach. Bedzie duzo dobrej zabawy, a potem ze dwa lata czekania.
Zjawka, dajesz do ziemi nim podrosna? Moje zaczynaja rosnac na platku kosmetycznym, a dopiero jak juz zzielenieja i korzonek im podrosnie, sadze w podloze. Takiego malucha widac od poczatku, jeszcze nim w pelni rozwinie liscienie.
Slodki Twoj malec.
Zjawka, dajesz do ziemi nim podrosna? Moje zaczynaja rosnac na platku kosmetycznym, a dopiero jak juz zzielenieja i korzonek im podrosnie, sadze w podloze. Takiego malucha widac od poczatku, jeszcze nim w pelni rozwinie liscienie.
Slodki Twoj malec.
Kinga
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
Ja robię tak jak Kinga czekam aż podrosną później dopiero sadzę
Ale Twoje Anetko widać, że bez przetrzymywania rosną, trzymam kciuki

Ale Twoje Anetko widać, że bez przetrzymywania rosną, trzymam kciuki

- zjawka
Dziewczyny kilka było na watce i jak kiełek wyszedł to do ziemi ,a reszta ponacinana i do ziemi .Wylazły te kt?re nie były moczone.
Ja to się trochę boje ,że z moim szczęściem bym je połamała przenosząc do ziemi
Ja to się trochę boje ,że z moim szczęściem bym je połamała przenosząc do ziemi

- crazydaisy
Zjawka, bo to wykalaczka potrzebna.
Wykalaczka przenosze, uprzednio zrobiwszy w ziemi stosowna dziurke. Jeszcze mi sie nie zdarzylo uszkodzic malucha. Z tym, ze ja nacinam, mocze, po dobie obieram z lupinek i na wacik. Dzis wlasnie poszly na waciki nasionka od Petera.

Kinga
- zjawka
Ja to jestem jedak przyzwyczajona do czegoś większego np.daturowych drzewek ,a takie maleństwa aż mnie przerażaja...
Nasionka przenosiłam pensetą .
Jakoś poszło i mam nadzieje ,że dalej będzie ok.
Czy to prawda że siewki zaczyna się nawozić jak wyjdą 2 liście właściwe?
Bardzo mnie ciekawi czy takie pięknie wybarwione odmiany to nasionko jedno na kilka a może bardziej 1 na 1000 ?

Jakoś poszło i mam nadzieje ,że dalej będzie ok.
Czy to prawda że siewki zaczyna się nawozić jak wyjdą 2 liście właściwe?
Bardzo mnie ciekawi czy takie pięknie wybarwione odmiany to nasionko jedno na kilka a może bardziej 1 na 1000 ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Chciałam Was uprzejmie poinformować, że z tegoż wątku utworzyliśmy -
nowy temat dotyczący wyłącznie prezentacji samych kwitnień Waszych przepięknych ketmii
Umieściliśmy go w strategicznym miejscu forum czyli tutaj
Ma przyciągać wzrok,zachęcać do uprawy ketmii i tym samym do dyskusji w innych wątkach dot. tej rośliny.
Dlatego też, bardzo prosimy o umieszczanie kolejnych zdjęć prezentacyjnych - tylko kwiatów już w tamtym wątku.
Byłoby wskazane by ewentualny komentarz dotyczył tylko samego zdjęcia,
którego rozmiar zalecamy jako 500x375 pix lub 640x480 pix
Wszelkie dygresje uprawowe nadal umieszczamy w jednym z istniejących wybranych tematycznie wątków
Jeśli macie jakieś uwagi usprawniające chętnie się z nimi zapoznamy.
Prosimy o skierowanie ich na PW do Norberta lub do mnie
Podobnie zamierzamy postąpić - po nieznacznym jego uporządkowaniu z wątkiem prezentacyjnym dot. kwitnień zwartnicy
nowy temat dotyczący wyłącznie prezentacji samych kwitnień Waszych przepięknych ketmii

Umieściliśmy go w strategicznym miejscu forum czyli tutaj
Ma przyciągać wzrok,zachęcać do uprawy ketmii i tym samym do dyskusji w innych wątkach dot. tej rośliny.

Dlatego też, bardzo prosimy o umieszczanie kolejnych zdjęć prezentacyjnych - tylko kwiatów już w tamtym wątku.
Byłoby wskazane by ewentualny komentarz dotyczył tylko samego zdjęcia,
którego rozmiar zalecamy jako 500x375 pix lub 640x480 pix
Wszelkie dygresje uprawowe nadal umieszczamy w jednym z istniejących wybranych tematycznie wątków
Jeśli macie jakieś uwagi usprawniające chętnie się z nimi zapoznamy.
Prosimy o skierowanie ich na PW do Norberta lub do mnie

Podobnie zamierzamy postąpić - po nieznacznym jego uporządkowaniu z wątkiem prezentacyjnym dot. kwitnień zwartnicy