Ogród Helen,Cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Helen,Cz 2

Post »

Helen ;:oj ;:oj ;:oj Ale ślicznie ;:215
Zaniemówiłam z wrażenia .
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Helenko.
Mnie urzekła tawułka trzy kolorowa.
Oczywiście wyspa też jest cudna. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie też to miejsce bardzo się podoba
Uwielbiam takie energetyczne kolory o tej porze roku.
Potem jakby się uspakajam kolorystycznie :wink:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko, śliczna wysepka azaliowo - hostowa .. a wkoło jeszcze tyle trawnika do uszczuplenia :wink:
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Mariolka, tak to bywa u ciebie rośnie wszystko oprócz rh,u mnie z kolei różanecznikom odpowiada przykwaszona gleba dlatego w najbliższych dniach planuję dokupić parę różaneczników. Azalie też lubię za ich urodę i za to że jest krzewem przy którym nie trzeba nic robić. :D
Ewcia, u mnie cebulowatych jak na lekarstwo,dobrze że te krzewy kwitną :wink: :D , ale tak krótko.
Martuniu, faktycznie tą rabatę widać bo nawet sąsiadka się nią zainteresowała. Dziękuję za miła słowa :D
Sonia, bo ja wciąż to samo pokazuję, być może pokażę ją jeszcze raz :;230 bo teraz jest w fazie największego kwitnienia. Dziękuję za zachwyt :D Obok rośnie drugi klon nie widoczny na fotce, miały być takie same ale jest jakiś dziwaczny bo mimo przycinania tworzy chaotyczną koronę.
Dziękuje Tereniu, pozdrawiam również :D
Aluniu, tawułka obecnie przeobraża się w bardziej jednolity kolor i przygotowuję się do kwitnienia . :D
Gosia, takie ostre kolory to tylko teraz, a tworzą je azalie, letnie kwiaty mają bardziej stonowane kolory. :D
Gosia,trawnika mam dużo i można by było przeobrazić w rabatki ale kto przy tym będzie robił. O nawet nie chcę myśleć o tym. Prawie wszystkie prace ogrodowe na mojej głowie łącznie z przycinaniem żywopłotu tuii.....
W moim ogródku dużo się dzieje, ostatnio usunęłam 3 przypalone iglaki a na ich miejsce wsadziłam hortensje phamtom,
usunęłam 2 metry żywopłotu, który rósł dziwnie bo prostopadle do ogrodzenia a na to miejsce zakupiłam 7 odmian host, które niezle się rozrastają. Takie uzupełnianie dosadzanie to owszem.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Raju ale piękna rabata ! ;:oj ;:oj ile one mają lat ?! Słyszałem ze pasują do azalii hosty ale nie tzkie olbrzymy :;230
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati , wszystko było dosadzane spontanicznie i tak wyszło. Najstarsza jest żółta azalia ok 10 letnia no i pieris, pozostałe to paroletnie. :D

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Helenko pokazuj rabatę azaliową jeszcze wiele razy. ;:108 Jest oszczędna w liczbie roślin i przez to wyjątkowo ładna. Mój klon Globosum w tym roku też wypuścił, ale tylko dwie długie gałązki. Pracy w ogrodzie oczywiście zawsze jest dużo. Podziwiam osoby, które poza etatem i pracami domowymi, mają jeszcze piękne ogrody. ;:180
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sonia po tych ulewnych deszczach rabata traci swój wygląd ,azalii japońskiej kwiat się posypał dobrze że te wielokwiatowe jakoś się jeszcze trzymają. Ja klony przycinam 2 razy w roku też na samym początku puszczały parę gałązek. Jeden tworzy przyzwoitą koronę a ten drugi wypuszcza pędy z dwóch miejsc bo chyba żle był zaszczepiony, ale też go lubię bo jest dwukolorowy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odnośnie tego widoku mam pewne plany, będzie zrywanie trawnika powiększenie rabaty i połączenie w całość z rabatą hostową która jest w oddali. Ale co wsadzić za wysokimi tawułami ? Ta ostatnia miniaturkowa pozostanie . W miejscu gdzie rośnie biała azalia słońce dociera w znikomych ilościach dlatego cały ten róg musi taki pusty pozostać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzewuszka kwitnie, ale od wielu lat wielkość jej jest taka sama.
Obrazek

Obrazek

Ogród Helen cz.1,cz.2.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie :) azalie ;:167 , begonia zwisajaca również cudna. Widok ogólny na 5. No i zapomniałam jeszcze pochwalić hosty ;:138
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Azalia piękna !
Pomysł na rabatę fajny ! Może by na żywopłot puścić białe powojniki ? Tawuły można ścinać ja zawsze tne jak przekwitną :wink: Ta trawa jaka zadbana ! ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zdecydowanie popieram pomysł darcia trawnika
Chyba się zaraziłas ode mnie ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Helenko piękne masz azalie, ja miałam do tej pory jedną wielkokwiatową i jedną japońską ale w tym roku zakupiłam jeszcze pięć wielkokwiatowych i ciągle podpatruję czy już rozwinęły się kwiaty, one po posadzeniu musiały się zaklimatyzować w nowym miejscu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Helenko, a może hortensja bukietowa na pniu, by tam dała radę. :?: Kwitnie później, więc byłoby ciekawie cały sezon. Można ją podsadzić cebulowymi, lub innymi, które Ci się podobają. Mateusz podpowiedział, tawuły można ciąć bardzo mocno po kwitnieniu. Zawsze ładnie odbijają i nie zajmują tak dużo miejsca.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolka, uwielbiam azalię mam ich parę i chyba tak jak Ty będę systematycznie dokupywać. Przed chwileczką byłam u ciebie i podziwiałam twoje ..... jest co widzieć. Dziękuje za miłe słowa. :D
Mati , doszłam do wniosku że z tym miejscem trzeba coś zrobić, rozjaśnić nasadzeniami. Powojnik nie za bardzo wchodzi w grę bo żywopłot jest ciągle przycinany ze wszystkich stron. Ja nigdy tawuł nie tnę bo mi żal przekwitłych kwiatów ,ale teraz spróbuję. O trawnik staram się troszczyć sypię nawóz i robię oprysk na chwasty. :D
Gosia,tu taka epidemia panuje że nie sposób się nie zarazić. A tak poważnie to niewiele tego trawnika ściągnę, a póżniej będzie wygodniej kosić trawę bo tam ciężko było wjechać kosiarką. :D
Joluniu, ja też dokupuję i wolę te wielokwiatowe bo wyrastają na dosyć okazałe krzewy. To teraz będziesz miała niezłą kolekcję,
tylko czekać jak zamienią się w burzę kwiatów. :D
Sonia, hortensja na pniu to niezły pomysł ;:215 i myślę o niezbyt okazałym strzelistym drzewku np. wiąz na razie dzisiaj kupiłam dwa różaneczniki i stoję w miejscu :;230 .
Dzisiaj zrobiło się cieplej nie pada więc muszę się zmobilizować i powoli coś tam upychać. :D

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”