Rabarbar cz.1
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
Nie zapomnij o solidnej porcji kompostu pod nogi i odpowiednich odległościach . 
Seba piękne sadzonki
Wczoraj wyrwałam kilka liści mojego Rabarbaru, mama ciasto zrobiła jabłkowo-rabarbarowe
Ale coś mi się wydaje że mój już trzyletni Rabarbar powinien być bardziej bujny i dorodniejszy, możliwe że tegoroczne przesadzanie w inne miejsce go przystopowało. Ma stale wilgotną ziemię, ale łodygi mają około 20 cm, nie więcej. Co zrobić żeby były dłuższe? Sadząc go dałam dużo kompostu i podsypywałam mu obornika końskiego w granulkach.
Wczoraj wyrwałam kilka liści mojego Rabarbaru, mama ciasto zrobiła jabłkowo-rabarbarowe
Ale coś mi się wydaje że mój już trzyletni Rabarbar powinien być bardziej bujny i dorodniejszy, możliwe że tegoroczne przesadzanie w inne miejsce go przystopowało. Ma stale wilgotną ziemię, ale łodygi mają około 20 cm, nie więcej. Co zrobić żeby były dłuższe? Sadząc go dałam dużo kompostu i podsypywałam mu obornika końskiego w granulkach.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
msk83 dziękuje
Dzisiaj posadzilem tylko 4. Dostały dużo pod korzenie. Resztę posadzę w środę.
Dzisiaj posadzilem tylko 4. Dostały dużo pod korzenie. Resztę posadzę w środę.
-
Emilia

- Od: 29 sty 2012, o 15:19
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
A u mnie jakaś plaga na młodziutkim rabarbarze. Najmniejsze liście są czarne od robactwa. Myślałam, że to mszyce, spłukałam wyciagiem z czosnku ale na drugi dzień wszystko wlazło na liść
Czy to może być jakaś pchełka?
Emilia Twoje robią wrażenie
Czy to może być jakaś pchełka?
Emilia Twoje robią wrażenie
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja uważam ,że to jednak mszyce - u mnie też były .Zastosowałam oprysk chemiczny .
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dostałam wiosną karpy rabarbaru, posadziłam w sporym dołku wypełnionym czarnoziemem. Podlewałam obficie. Piękne liście mu wyrosły, i nadal rosną, tylko ogonki liściowe króciutkie... a wiadomo, że to o nie chodzi. Czy to tak wygląda w pierwszym roku, czy mu czegoś zabrakło?
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moze być taka odmiana.
- lucysia
- 100p

- Od: 5 mar 2007, o 19:50
W tym roku wykonałam eksperyment.Pędziłam rabarbar sposobem angielskim pod donicami bez dostępu światła.Rabarbar zebrałam bardzo wcześnie,16.04.Miał długie ogonki i malutkie liście.Kilka wymknęło się bokiem i zrobiłam zdjęcie dla porównania jak wyglądały pędzone i z dostępem światła.Smakowały tak samo.

Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie jest.kaLo pisze:Moze być taka odmiana.
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Żabko, ja wysadziłam wiosną rabarbar z ubiegłorocznego siewu i początkowo liście miały krótkie ogonki. Dopiero teraz zaczął się rozrastać a ogonki co raz dłuższe. Chyba potrzebują czas na starcie. Mój sądzimy na kompoście ale niebawem dostanie gnojowkę.
Żabko, ja też uważam, że krótkie ogonki to sprawa braku pokarmu, sam czarnoziem, cokolwiek to znaczy, może nie mieć dużej ilości składników odżywczych. Rabarbar potrzebuje wysokiego nawożenia, możesz go podkarmić kompostem, obornikiem, pokrzywówką. Sprawdź, czy nie jest wsadzony zbyt głęboko, karpa powinna być wsadzona płytko pod ziemią. Musi się też dobrze zakorzenić, po przesadzeniu dobrze jest go często podlewać.
Nie ma zbyt wielu odmian rabarbaru
a o krótkoogonkowych nie słyszałam jak żyję 
Nie ma zbyt wielu odmian rabarbaru