Lilie - uprawa - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawel1313
50p
50p
Od: 11 lis 2011, o 07:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.2

Post »

Witam wszystkich serdecznie
Ponieważ zbliża się okres zasilania lili nawozami proszę podanie nazwy nawozu którym najlepiej je dokarmiać. Wiem że mógłbym poszukać ogrodniczych sklepach ale chodzi mi poleceń sprawdzanego nawozu z własnej praktyki. Mam te kwiaty od trzech lat i chciałbym doczekać się mnóstwa pięknych kwiatów którymi mógłbym się podzielić z wami na forum. Proszę o pomoc

Pozdrawiam ;:1
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PachnącaLilio, co to znaczy "była czystej krwi" :;230 Tak czytam i mam wrażenie, że mylisz nieco pojęcia. Żeby wychodować nową lilię, to trzeba krzyżować przez nasiona, tak jak to robi np Mirzan ;:180. Długa i żmudna droga, ale powastają wtedy nowe odmiany. Jeżeli rozmnaża się przez łuski lub cebulki przyłodygowe zawsze będzie to ta sama lilia, nic innego. Może urosła z nowej cebulki ładniejsza, bo miała lepsze warunki do rozwoju. :D
I ogromna prośba, proszę nie wprowadzać nowych Forumowiczów w błąd i poczytać troszkę poprzednie posty.

Pawle, w tym wątku już było wiele o nawozach. Ja stosuję yara mila-hydrocomplex, ale jest wiele innych i może lepszych. Nie mogę znaleść w tej chwili tego postu gdzie opisywaliśmy nawożenie. Poszperaj troszkę w poprzednich wypowiedziach. :D
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

Właśnie miałam pytać dokładnie o to samo, co Pawel1313 :uszy Pomalutku wychodzą mi lilie (mają tak 3 - 8cm wysokości) i stąd też moje pytanie, a mianowicie: czy można je dokarmiać właśnie w tym stadium? ;:131
regulamin
asiula2706
50p
50p
Od: 7 wrz 2011, o 18:44

Post »

aby lepiej rosły i wydały piękne kwiaty to nawet powinno sie podać w tej fazie wzrostu jakieś zasilanie nawozami, ja bym polecała teraz j.w. pisała Rozanka wieloskładnikowy yara mila-hydrocomplex, a za jakieś 2-3 tygodnie troszkę saletrą wapniową ale nie za dużo.
Joanna
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nawożę je 3 razy, jak wykiełkują na właśnie jakieś 5-8cm, potem po jakiś 4 tygodniach, ale zależy też od ilości opadów (jak mocno pada to częściej, bo przez mój piach przelatuje wszystko), później przy zawiązanych pąkach-tuż przed kwitnieniem. I to wszystko. Generalnie patrzę, jak wyglądają liście i ile jest opadów wiosną, i wtedy decyduję o dawce i częstości nawożenia. :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dzisiaj rozpoczęłam poszukiwania "zaginionych" lilii. U nie jest dosyć ciepło, uznałam, że to niemożliwe, żeby z kilkunastu posadzonych nie wzeszła nawet jedna. Zaczęłam delikatnie rozgrzebywać ziemię...i nic...głębiej...i nic. W końcu dokopałam się do cebulki, która wypuszczała pod ziemią rachityczny, biały pęd - posadziłam je za głęboko! ;:202 Znalazłam dwie na głębokości ok. 20 cm..reszty nie udało mi się odszukać ... ;:145 Sadziłam na głębokości 3 cebul, zgodnie z zaleceniami...potem dosypałam trochę żyznej ziemii, a zanim przyszły mrozy jeszcze trochę kopców..i tak pewnie je pogrzebałam. Błędy amatora, pierwszy raz sadziłam lilie. Te znalezione wyciągnęłam parę cm wyżej, pozostałe śpią gdzieś pod ziemią.. ;:218
Czy one mogą jeszcze wzejść jeśli nie przemarzły? tylko np. później? czy już spisać je na straty? szkoda mi miejsca na rabacie, najwyżej posadzę coś innego..choć żal byłoby okrutnie.... ;:174
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Kasiek! Jeśli Ci wyszło z tego dosypywania pół metra, to raczej się nie przebiją, ale może warto jeszcze raz delikatnir poszukać?
:wit
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

ja sadziłam cebulki jakieś 2 tygodnie temu , -same cebulki i jakoś nie mogę uwierzyć że one już mają wschodzić , a przynajmniej nic nie widzę , czy mam czekać czy kopać i podciągać wyżej ? ( bo wsadziłam na jakieś 15 cm ? )
duduś
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, daj im jeszcze czas. Lilie korzenią się w temperaturze 10 stopni przez miesiąc, potem zaczynają wychodzić czyli kiełkować. Zanim się przebiją trochę czasu upłynie. Ja sadzę swoje dużo głębiej niż przepisowe 3 krotność cebuli i wychodzą. Ty zdaje się masz cięższą glebę to zejdzie im dłużej. Bez paniki, świeżo posadzone zawsze dłużej wschodzą niż starsze, zadomowione, a pewnie się martwisz tymi nowymi :wink: . Poza tym jak później wzejdą, to się nie załapią na przymrozki w maju, które w ubiegłym roku poczyniły spustoszenie. Lilie kwitną po około 100 dniach od posadzenia, a to są 3 miesiące! Daj im czas. :D

Lepiej nie grzebać, bo można uszkodzić pędy, a wtedy na pewno nie zakwitną. :D
Carlos9
200p
200p
Od: 23 kwie 2011, o 15:48

Post »

Ja swoje także sadzę głęboko nawet ponad 20 cm głębokości, dzięki temu przetrwały zimowe mrozy -30 stopni w lutym, a teraz bardzo powoli wychodzą. Niektórzy nie powinni się w ogóle martwić, że posadzili za głęboko lilie, one i tak wyjdą, tylko potrzebują więcej dni, aby wyższe urosnąć i przebić się przez ziemię. Zresztą w tym roku wegetacja jest opózniona, rok temu moje miały już wszystkie po 5 cm wysokości o tej porze, a teraz wyszło dobiero 40% posadzonych jesienią.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja moje sadzę tylko na wysokość doniczki po chryzantemach + 4-5 cm, ale to też wychodzi ok 15 cm. Musze sadzić w donicach, bo nornice szaleją - godzinę temu odkryłam kolejne dziury dookoła donic z liliami - krążą jak rekiny.
;:14
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Ewa58
100p
100p
Od: 3 kwie 2012, o 22:12

Post »

PachnacaLilia pisze:nawozy azotowe
Azotem zasilam glebę przed sadzeniem /siewem/.
Później fosfor i potas by ładnie kwitły. :wink:
Pozdrawiam Ewa i Władek
Nasze fotki
Kwiaty 2012
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszalałam na tej wyprzedaży, a i od Krysi dostałam sporo, no na koniec moje zaczynają wschodzić (faktycznie się rozmnożyły) - gdzie ja to wszystko zmieszczę ;:oj.
Mój dowcipny H. proponuje wydzierżawić drugą działkę od brata... bardzo śmieszne ;:14

A jeszcze muszę znaleść parę groszy na nawozy i opryski.... ups
asiula2706
50p
50p
Od: 7 wrz 2011, o 18:44

Post »

nawozy azotowe dla wszystkich roślin jak również dla lilii powinno stosować się przed posadzeniem mniejszą ilość np 1/3 dawki a po ruszeniu wegetacji pozostałą część. :wink:
Joanna
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dziękuje za pocieszenie dziewczyny ;:173
Ewuniu ;:196 moje wszystkie lilie są świeżo sadzone, tyle ze..jesienią..a te od Ciebie - wiosną :-)
Liczę, ze jakies wzejda... ;:224 dziękuje za pomoc :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”