Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Tylko pozostaje mi sklep internetowy, bo tak jak pisałam nie mają w sklepach ogrodniczych w okolicy. Natomiast te co znalazłam w sklepach internetowych to duże opakowania (np. parasolex 20 kg - 119 zł, a mi wystarczy 1/4 tej ilości).
pozdrawiam Ewa
A czy do kredy lub wapna dodawałaś mleko ?? zapobiega szybkiemu zmywaniu przez deszcze, Ja w szklarence zrobiłem cieniówkę z cienkiej agrowłókniny.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Tak, tylko wydawało mi się to tak oczywiste, że nie napisałam 

pozdrawiam Ewa
Witam! Przymierzam się do budowy tunelu foliowego i mam dylemat jeśli chodzi o wielkość. Czytając to forum i przeglądając strony internetowe z gotowymi tunelami, zauważyłem, że jeśli chodzi o jakiś większy tunel, to popularny jest rozmiar 7-9m szerokości, 30m długości i 3-4m wysokości. I tu pojawia się moje pytanie: dlaczego owy wymiar jest taki popularny? Czy ma to związek z cyrkulacją powietrza lub utrzymaniem właściwej temperatury i wilgotności? A może chodzi o inne czynniki? Generalnie mam dużo miejsca i mogę sobie pozwolić na budowę tunelu o przykładowych wymiarach 7x3x50? Czy właśnie długość 50m nie będzie współgrała z szerokością 7m i wysokością ok. 3m? Proszę o wyjaśnienie tej kwestii. Pozdrawiam!
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Długość 30 m wynika z prostego faktu , folie sprzedawane są w 33 m rolkach , a cieniówki i inne w 30-to metrowych 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź! A czy można określić, jakie mniej więcej wymiary tunelu foliowego byłyby najbardziej optymalne dla rozwoju roślin? Chodzi mi tu głównie o wysokość i o utrzymanie właściwej cyrkulacji powietrza, temp., wilgotności itd. Bo to, że np. do pomidorów będzie potrzebny wyższy tunel niż do rzodkiewki, to akurat wiem:D
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Im tunel wyższy , tym lepsza cyrkulacja. Bez przesady oczywiście
Lepsze warunki gwarantuje też wymiar jak najbardziej zbliżony do kwadratu. Znaczy się , lepiej budować szerszy

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Dzięki Zibi_41 za wyjaśnienie. Miłego dnia życzę!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2014, o 15:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie: jaka ilość folii będzie mi potrzebna do budowy tunelu o wymiarach 6x3x25 ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Najkorzystniej kupić 12mx33m, bo z metra wychodzi drożej i warto kupić nieco droższą, ale o większych UV sezonów.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lip 2014, o 15:14
Dzięki. A zwracać uwagę raczej na na UV czy na grubość ?
Pytam, bo taki tunel to chyba na max. 2 lata, o ile wandale działkowi nie pomogą
Pytam, bo taki tunel to chyba na max. 2 lata, o ile wandale działkowi nie pomogą

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Bardziej na żywotność, bo chyba folia jest grubości 0,16mmm.
pozdrawiam Ludwik
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Mając wolny czas - wakacje, postanowiłem zbudować mój pierwszy tunel ogrodowy. Konstrukcja powstała z drewnianych kantówek. Drewno pomalowałem zielonym impregnatem, którego używa się przy budowie dachów. Posiadam impregnat: Altax, Jedna warstwa ( koloryzujący ). Czy jest sens drugi raz malować mój tunel, tym impregnatem, czy zostawić tak, jak jest obecnie?
- Natalii88
- 50p
- Od: 17 lut 2014, o 21:33
Hej
Michal4823, wiesz, Altaxu chyba nigdy nie używałam, ale ostatnio szykuję sztachetki na płot i z imprednatami trochę sie zaprzyjaźniłam. Myślę, że dobrze by było gdybyś skołował sobie kawałek tej kantówki, której używałeś - tak z pół metra, potem podzielił go sobie na połowę i jedną część pomalował raz a drugą - 2 razy. Jak wszystko ładnie wyschnie weź kątówkę i poprzecinaj obie części żeby zobaczyć jak drewno wciąga imprednat. Będziesz wiedział czy jest różnica i czy jest sens malować 2 razy.
Poza tym wiesz, tunele foliowe o drewnianej konstrukcji o tyle są problematyczne, że jest tam non-stop wilgoć. Może się okazać, że nawet jeśli pomalujesz dobrze szkielet to i tak przedłużysz jego żywotność tylko o 1-2 sezony (nie wiem czy to się opłaca
) - ale to tylko moje gdybanie
, nigdy nie miałam drewnianego tunelu.
Tak szczerze mówiąc, żeby teraz dostać na prawdę dobry impregnat trzeba się dużo naszukać. Pamiętam, że gdy budowaliśmy dom mój tato dostał od kolegi impregnat do malowania podkładów kolejowych. Świństwo śmierdziało niemiłosiernie, ale drewno przesiąkało tym niemal na wylot a potem było niezniszczalne
PS. A z jakiego gatunku drewna masz szkielet??
Pozdrawiam
Natalii

Michal4823, wiesz, Altaxu chyba nigdy nie używałam, ale ostatnio szykuję sztachetki na płot i z imprednatami trochę sie zaprzyjaźniłam. Myślę, że dobrze by było gdybyś skołował sobie kawałek tej kantówki, której używałeś - tak z pół metra, potem podzielił go sobie na połowę i jedną część pomalował raz a drugą - 2 razy. Jak wszystko ładnie wyschnie weź kątówkę i poprzecinaj obie części żeby zobaczyć jak drewno wciąga imprednat. Będziesz wiedział czy jest różnica i czy jest sens malować 2 razy.
Poza tym wiesz, tunele foliowe o drewnianej konstrukcji o tyle są problematyczne, że jest tam non-stop wilgoć. Może się okazać, że nawet jeśli pomalujesz dobrze szkielet to i tak przedłużysz jego żywotność tylko o 1-2 sezony (nie wiem czy to się opłaca

Tak szczerze mówiąc, żeby teraz dostać na prawdę dobry impregnat trzeba się dużo naszukać. Pamiętam, że gdy budowaliśmy dom mój tato dostał od kolegi impregnat do malowania podkładów kolejowych. Świństwo śmierdziało niemiłosiernie, ale drewno przesiąkało tym niemal na wylot a potem było niezniszczalne

PS. A z jakiego gatunku drewna masz szkielet??
Pozdrawiam
Natalii

Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Cur poenam cordi parvo damus?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Najbardziej należy konserwować konstrukcję , która styka się z ziemią, bo tam najbardziej próchnieje i nawet nie konserwowane miejsca powyżej wytrzymają dłużej od konserwowanych tuż przy ziemi.michal4823 pisze:Mając wolny czas - wakacje, postanowiłem zbudować mój pierwszy tunel ogrodowy. Konstrukcja powstała z drewnianych kantówek. Drewno pomalowałem zielonym impregnatem, którego używa się przy budowie dachów. Posiadam impregnat: Altax, Jedna warstwa ( koloryzujący ). Czy jest sens drugi raz malować mój tunel, tym impregnatem, czy zostawić tak, jak jest obecnie?
pozdrawiam Ludwik