Ogród za borem cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród za borem cz. 2

Post »

Tereniu na 6 zdjęciu jest hortensja kosmata - H. aspera. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że się aż tak rozrośnie, zagłusza laurowiśnię, że o drobniejszych roślinach nie wspomnę.

Karolinko to pod balkonem to właśnie mój ogród za domem :lol: a przynajmniej ma nim być :wink: W drewnianym domku / są dwa domki / mieszkają super lotniki mojego eM - gołębie pocztowe.

Tajeczko ja generalnie też nie okrywam chochołami róż za wyjątkiem Alchimist i Piruette. Są to moje ulubienice a poza tym chochoły w tym miejscu służą mi za zimową dekorację

Krysiu piwonie z tej grupy są dosyć drogie, ale postanowiłam sobie co roku kupować jedną. Potem spróbuję rozmnożyć i będzie można się wymieniać.
W minioną sobotę pod wieczór udało mi się na ławeczce trochę posiedzieć i pohaftować :D

Stasiu witam serdecznie w moich progach, ogród czyściutki, bo puściutki :lol: Mój jest bardzo młody, a Twój ma szlachetną patynę. Dla host szykuję rabatę w cieniu. Na tym miejscu, gdzie teraz rośnie wymyśliłam sobie cienistą rabatę, bo po północnej stronie domu :roll: Okazuje się, że cienista to ona owszem jest, ale jesienią. Teraz cień domu aż tak daleko nie sięga. Zabrałam się więc za zmiany

Moniko to w rogu, to ostróżka, rośnie tam trzeci rok. Co roku wiosną dostaje trochę obornika w granulkach, a teraz po pierwszym kwitnieniu zasilę nawozem w płynie. Przed zimą podsypuję kompostem, powoli się rozkłada i dodatkowo chroni korzenie

Dorotko posadź Austinkę, chociaż moja w tym roku zaczęła łapać plamistość :roll: Niebieski powojnik to Solina, niezawodny
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko zapiszę, a plamistość przy takich pogodach, zresztą i mszyce co tam , może w przyszłym roku będzie bardziej stabilniejsza pogoda. ;:196
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

U mnie wczoraj i dziś trochę popadało. Za dużo tego nie było, bo nawet beczka na deszczówkę nie zdążyła się napełnić, ale na pewno rośliny odżyły. Szczęśliwie też obyło się bez dodatkowych atrakcji.
Przez ostatnie upały zmniejszyłam tempo pracy w ogrodzie, właściwie tylko ograniczyłam się do podlewania.
Róże nadal kwitną jak szalone, ale powoli zaczyna się czas liliowców i lilii. Hortensje też już kokietują pąkami, niestety trochę im przypaliło liście

Obrazek Obrazek

Rabata przed domem z Pomponellą i wierzbą Hakuro oraz róże w towarzystwie kocimiętki i lawendy

Obrazek Obrazek

Graham Thomas i Szekspir

Obrazek Obrazek

Pink Peace a na drugim zdjęciu nie wiem co, może ktoś zna?
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko fajnie, że nam chociaż troszkę popadało. Beczkę także tylko do połowy napełniło, ale dobre i to, bo u mnie od trzech tygodni kropla deszczu nie spadła. W upały nic nie dało się robić poza podlewaniem, tak jak piszesz.
Trawkę masz zieloniutką i róże pięknie kwitną. ;:138
Ta ostatnia roślina, to nie szkarłatka amerykańska?
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne róże i w ogóle masa kolorków ;:138 czyściutko, trawka wykoszona ;:138
A gołębie to super sprawa, mój szwagier jest nagradzanym hodowcą . Wiecznie patrzy w niebo i wyczekuje jak wrócą np. z Holandii. Piękne są i niezwykłe hobby ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dorotko, szkoda, że nie ma nowych zdjęć, mam nadzieję, że wszystko u Ciebie ok.
Nowa piwonia jest śliczna. Fajnie wygląda róża podsadzona bordowymi żurawkami, co to za odmiana?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”