Jabłoń dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jabłoń dyskusje ogólne

Post »

Pewnie masz na podkładce m9 a ona wymaga podpór.
GMoore
100p
100p
Od: 5 lis 2022, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka

Post »

Dzięki @malopolanin, @weglowy
Podsumowując - palikować, prowadzić niemalże jak kolumnowe i żyć z tym co się ma.
Niepokoi mnie jednak, że to już obecnie jest dość niewielkie i smukłe drzewko (~240 cm wys. i ~130cm rozpiętości). Zmniejszyć?
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno zastosować solidną podporę. Praw fizyki nie oszukasz. Jeżeli pod ziemią masz płytki i niewielki system korzeniowy, a nad ziemią szeroko rozwiniętą koronę i do tego na pniu, kwestią czasu będzie, kiedy drzewo zacznie się przechylać, a ja bez oglądania mogę powiedzieć, że będzie się przechylać na tą stronę, z której drzewko dostaje najwięcej światła, bo właśnie z tej strony będą się lepiej rozwijać gałęzie/pędy i ciężar korony będzie rozłożony nierówno. Podpora pomoże systemowi korzeniowemu utrzymać drzewko w pionie, pod warunkiem, że będzie solidna.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Jak to, rok temu sie nie chwiała, a teraz tak? Drzewa normalnie się nie chwieją. Pewnie myszy podgryzły, też tak miałem. Więc mocny gruby palik, i podlać gnojowicą, albo obłożyć obornikiem(prawdziwym!). Myszy się wyniosą, a to najlepszy stymulant.
Obserwuj jak zacznie się rozwijać. Jeśli powoli, to obetnij cześć gałązek. Oszpecisz, ale zmniejszony korzeń wystarczy wtedy dla poskromionej korony.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skąd informacja, że rok temu się nie chwiała?
Gdyby podkładka miała solidnie rozwinięty system korzeniowy, myszy nie mogłyby aż tak bardzo podkopać. Ponieważ najprawdopodobniej jest podkładka skarlająca, nie ma innego wyjścia, jak zastosowanie podpory. Dodatkowo pomóc może prowadzenie drzewka w formie korony osiowej.
GMoore
100p
100p
Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka

Post »

Chwianie raczej było stałą cechą tego drzewka. Nie zawsze tak widoczną jak teraz. Tuż po posadzeniu był palik (jak to przy młodym drzewku sadzonym z gołym korzeniem).
Po tym jak uznałem, że się przyjęło to palik usunąłem. Rok temu były mrozy, wiec zero owoców to poszedł wzrost wegetatywny i dziś jest większe i chybotanie bardziej mnie zafrapowało po zimie.
maryann pisze: 6 kwie 2025, o 18:47Obserwuj jak zacznie się rozwijać. Jeśli powoli, to obetnij cześć gałązek. Oszpecisz, ale zmniejszony korzeń wystarczy wtedy dla poskromionej korony.
Na ten moment wydaje się żywotne i zdrowe, sporo pąków liściowych i naprawdę dużo pąków kwiatowych.

Zrobię podpory. Trochę też jednak odchudzę. Zbierałem się nawet do obcięcia gałęzi które uznałem, że są zbyt nisko, ale było mi szkoda. To teraz już nie będzie :)
Oczywiście obornik pewnie też nie zaszkodzi jako zasilenie na strat obecnego sezonu.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malopolanin pisze: 6 kwie 2025, o 19:05 Skąd informacja, że rok temu się nie chwiała? .
Stąd, że normalnie drzewko nigdy się nie chwieje- ani zaraz po posadzeniu(chyba, że jest 'nienormalnie', czyli źle posadzone) ani tym bardziej później. Poza tym owszem, żadne podkopanie przez myszy tego nie spowoduje; piszę: podgryzienie.
Wtedy cz. nadziemna dostaje mało wody i po prostu nie rośnie, listki są małe, blade, część zasycha(zależnie od skali). Dlatego poczekajmy. Obym się mylił!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz doskonale, że zareagowałem na
Jak to, rok temu sie nie chwiała, a teraz tak?
GMore napisał, że u niego jabłonka rośnie 5 lat i przez ten była chybotliwa. Ty stwierdziłeś, że rok temu się nie chwiała, co mnie zdziwiło, więc najzwyczajniej w świecie zapytałem, bo nie można wykluczyć, że na temat tego konkretnego drzewka masz wiedzę większą niż inni.
Jak by nie było, drzewko rośnie bez podpory, jest niestabilne, więc, niezależnie od przyczyn braku stabilności, należy jak najszybciej podeprzeć drzewko solidnym palikiem. Do tego, jeżeli GMore zna sprzedawcę,powinien zajrzeć do jego oferty i spróbować ustalić na jakiej podkładce ma tę Galę. To pomaga nie tylko w formowaniu i cięciu drzewka, ale w planowaniu ewentualnych nowych nasadzeń w sąsiedztwie tej jabłoni.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie zdążyłam przyciąć wszystkich jabłonek.
Ciąć mimo pączków ( głównie chodzi mi o ewentualne uszkodzenia innych pędów podczas cięcia)
czy czekać np do lata?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podgląd: Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Ok, może nie zakodowałem tego fragmentu.
Ale jak by nie było, to jest gorzej, a powinno być co roku lepiej. Co do palika- jesteśmy zgodni.
Obrazek
To zdjęcie przy sosnie sprzed dwóch lat, ale kilkanaście lat temu jabłonka mi jednak w prawdzie uschła, ale leszczynowy palik wypuścił piękne pędy!
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

U mnie chybotały się jabłonki, grusze ,wiśnie aż w końcu przewracały się nie mając zupełnie korzenia tylko ogryziony wkoło pieniek. Karczownik zeżre każde drzewo. Ratuję od kilku lat gruszę, której zostały podgryzione korzenie. Tnę ją mocno, nie dopuszczam do owocowania ale wygląda coraz gorzej ,powoli umiera. :cry:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, może nie zakodowałem tego fragmentu.
Ale jak by nie było, to jest gorzej, a powinno być co roku lepiej. Co do palika- jesteśmy zgodni.
Obrazek
To zdjęcie przy sośnie sprzed dwóch lat, ale kilkanaście lat temu jabłonka mi jednak w prawdzie uschła, ale leszczynowy palik wtedy też wypuścił piękne pędy!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GMoore
100p
100p

Post »

malopolanin pisze: 7 kwie 2025, o 08:51Do tego, jeżeli GMore zna sprzedawcę,powinien zajrzeć do jego oferty i spróbować ustalić na jakiej podkładce ma tę Galę. To pomaga nie tylko w formowaniu i cięciu drzewka, ale w planowaniu ewentualnych nowych nasadzeń w sąsiedztwie tej jabłoni.
Niestety nie znam. To były moje początki w ogrodzie i może to być dość losowy zakup (nawet z marketu/dyskontu). Dopiero od około 2-3 lat kupuję bardziej świadomie.
Sąsiedztwo (wszystkie drzewka mam w kratownicy 3 metry) jest obsadzone - brzoskwonia, czereśnia, grusza, świdośliwa - wszystkie rosną bezproblemowo (w zakresie nazwijmy to korzeniowym jak i owocowania).
Jeszcze raz dzięki za porady. Mój wątek wyjaśniony - Drzewko zostaje, opalikuje je, będę nawoził w tym roku "ukorzeniająco".
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

jokaer pisze: 7 kwie 2025, o 09:27 Nie zdążyłam przyciąć wszystkich jabłonek.
Ciąć mimo pączków ( głównie chodzi mi o ewentualne uszkodzenia innych pędów podczas cięcia)
czy czekać np do lata?
Jolu, możesz ciąć. Jabłoń można ciąć przez całą wiosnę i lato oraz pod koniec zimy, jak minęła już groźba silnych mrozów.

Cięcie przedwiosenne i wiosenne pobudza do wzrostu drzewka.
Cięcie letnie powoduje, że jabłoń wypuszcza słabsze pędy.

Wybór należy do Ciebie. :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dziękuję ;:167
To super , będę spokojnie ciąć jak będzie czas.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”