. I sadzonki w dużych doniczkach.
 . I sadzonki w dużych doniczkach.Jeżówka Echinacea cz. 1
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżówka Echinacea
Tomek_Os, ja swoje pierwsze jeżówki kupowałam na All..gro. W dużych sklepach internetowych też mają po parę gatunków. A ostatnio kupowałam tutaj: http://www.bylinowyraj.pl/  - 8k . Tam to dopiero mają wybór  . I sadzonki w dużych doniczkach.

. I sadzonki w dużych doniczkach.- 
				szczytnica38
- 200p 
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- 
				pomidormen
- 1000p 
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda, że tylko można kupić sadzonki a nie nasiona. Byłoby znacznie taniej i o wiele więcej radości.

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja chętnie podzielę się nasionami jeżówek różnych odmian ale trzeba wiedzieć że one w ten sposób rozmnażane niekoniecznie powtarzają cechy rośliny matecznej.
Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.

Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
- 
				pomidormen
- 1000p 
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można kupić ale nie nowych i ciekawych  odmian. Ale też całkiem ładnych.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Dzięki za tę uwagę....nasion mam niewiele ale może spróbuję posiać parę sztuk na ogrodzie, część do lodówki i w marcu na paletkę a część bez stratyfikacji w marcu na paletkę.jola1 pisze: Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
- santana51
- 500p 
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Skoro nie masz za wielu nasion nie kombinuj tylko wstrzymaj się do wiosny jeśli chodzi o jeżówki stratyfikacja jest zbędna i w ogrodzie szybciej "zejda" niż wzejdą .Przerobiłem ten temat i odrobiłem z niego lekcje cofnij się do moich postów i zerknij na zdjęcia , to są jeżówki wysiane wiosna tego roku w domu i przesadzane w maju na grządkę .Elizabetka pisze:Dzięki za tę uwagę....nasion mam niewiele ale może spróbuję posiać parę sztuk na ogrodzie, część do lodówki i w marcu na paletkę a część bez stratyfikacji w marcu na paletkę.jola1 pisze: Myślę ze nasionka można jeszcze spokojnie teraz wysiać jeżeli nie zejdą to będą miały naturalną stratyfikację w zimie.
- Pozdrawiam Jurek
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Jurek masz cierpliwość   

Wszystko widziałam i już wiem co i jak....to podobnie jak z pomidorami z tą różnicą, że nasiona pomidorów kiełkuję na mokrej husteczce higienicznej w małych kubkach plastikowych a wykiełkowane pojedyńcze sadzę do ziemi na paletkę.
 z tą różnicą, że nasiona pomidorów kiełkuję na mokrej husteczce higienicznej w małych kubkach plastikowych a wykiełkowane pojedyńcze sadzę do ziemi na paletkę.

Wszystko widziałam i już wiem co i jak....to podobnie jak z pomidorami
 z tą różnicą, że nasiona pomidorów kiełkuję na mokrej husteczce higienicznej w małych kubkach plastikowych a wykiełkowane pojedyńcze sadzę do ziemi na paletkę.
 z tą różnicą, że nasiona pomidorów kiełkuję na mokrej husteczce higienicznej w małych kubkach plastikowych a wykiełkowane pojedyńcze sadzę do ziemi na paletkę.- 
				e-babcia
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ja też kupiłam wiosną kilka odmian i czekam co bedzie wiosna ,jak do tej pory jedna tylko niezakwitła,a raczej niezdążyła ,chyba jakas zimowa 

Wiosną posiałam , jesienią porozdawałam, pięknie urosły, a czy zakwitną w przyszłym roku? zobaczymy,

Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia

- santana51
- 500p 
O ile w tym roku nie zakwitły to w przyszłym na pewno zakwitną moje w 80% zakwitły już w tym roku.

- Pozdrawiam Jurek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja zebrałam nasionka z takiej ze ,,stłamszonym" kwiatem. Kupiłam ją w tym roku u Sz. Bardzo mi się podobała i ciekawa jestem, co teraz wyrośnie.

pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Popodziwiałam wasze piekności są cudne 
nabrałam ochoty posadzić jeżówkę na balkonie w donicy myslicie ze da radę czy lepiej dać sobie spokój
dodam ze mam słoneczny balkon nawet bardzo

nabrałam ochoty posadzić jeżówkę na balkonie w donicy myslicie ze da radę czy lepiej dać sobie spokój
dodam ze mam słoneczny balkon nawet bardzo
- santana51
- 500p 
U mnie na działce rosną w pełnym słońcu i maja się bardzo dobrze, myślę że w donicy też dadzą sobie rade pod warunkiem że będziesz dawała im jedzonko  system korzeniowy nie jest aż tak bardzo duży.
 system korzeniowy nie jest aż tak bardzo duży.

system korzeniowy nie jest aż tak bardzo duży.
 system korzeniowy nie jest aż tak bardzo duży.- Pozdrawiam Jurek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja kupiłam w tym roku odmiany o wys do 40 cm.   Jeszcze nie wiem jak będą wyglądały, ale bardzo się ciesze , bo te które mam rosły nawet ponad metr więc mam więcej możliwości obsadzania
 Jeszcze nie wiem jak będą wyglądały, ale bardzo się ciesze , bo te które mam rosły nawet ponad metr więc mam więcej możliwości obsadzania   

Te mniejsze bardziej chyba będą pasowały na balkony, choć przy dużej donicy i te wysokie mogą dać piękny efekt.
''Zwykłe" jeżówki te fioletowe pojedyncze (nie znam odmiany-dostałam w prezencie) kwitły mi non stop od lipca do pierwszych przymrozków! 

Jeszcze nie wiem jak będą wyglądały, ale bardzo się ciesze , bo te które mam rosły nawet ponad metr więc mam więcej możliwości obsadzania
 Te mniejsze bardziej chyba będą pasowały na balkony, choć przy dużej donicy i te wysokie mogą dać piękny efekt.
''Zwykłe" jeżówki te fioletowe pojedyncze (nie znam odmiany-dostałam w prezencie) kwitły mi non stop od lipca do pierwszych przymrozków!

pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja