Galeria.Dalie Stanisława cz.4
Re: Dalie Stanisława cz.4
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Basiu jak tam zobaczyłam Zoey Rey to się normalnie obśliniłam... Byle do wiosny...
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu po obejrzeniu ostatniego filmiku musiałem sobie zrobić przerwę bo groziło zawałem. Zdawałem sobie sprawę że są jeszcze nieznane mi piękne odmiany ale że aż takie. Zwłaszcza te o dużych kwiatostanach. Szkoda że nie były co niektóre podpisane 

- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wkońcu znalazłam chwilę aby obejrzeć filmik do końca. Szkoda, że nie jestem biegła w nazwach to zapisałabym sobie do listy życzeń te przy, których serce mocniej zabiło
chociaż wszystkie cudne.

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
To ja trochę pomogę - tu są podpisane http://www.dahlias.com/viewall.aspx
Oni tam na stronie tez mają kilka fajnych filmików szkoleniowych. A filmik polecony przez Basię był też od nich, wiec nazwy wszystkich dalii powinniście tam znaleźć.
Oni tam na stronie tez mają kilka fajnych filmików szkoleniowych. A filmik polecony przez Basię był też od nich, wiec nazwy wszystkich dalii powinniście tam znaleźć.
- LadyK
Vimen
Już przeglądam.

Już przeglądam.
Pozdrawiam Katarzyna
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Tegoroczni klienci otrzymają nową ofertę pocztą.
Wszyscy inni chętni, proszę podawać adres pocztowy na PW.
Pozdrawiam
Lipień Stanisław
Wszyscy inni chętni, proszę podawać adres pocztowy na PW.
Pozdrawiam
Lipień Stanisław
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
To w oczekiwaniu na nową ofertę .............. Panie Stanisławie , oczekujemy niecierpliwie
.......... kilka tegorocznych piękności:
........Myrtles Brandy
.......Kazusa -shiranami
.........Holand Festival
.........Gatsby
.......Citzen
.........Kids Climax
.......Baden Baden
........Wyn's Cinbar
.....Vouges Perfect

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
Mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś stosuje - pokazywany na polecanych tu linkach filmowych - sposob dzielenia karp na sadzonki składające się z jednej lub dwu bulw i kawałka łodygi? Taki sposób mozna też obejrzeć na archiwalnej stronie Wynn's Farm.
Pozdrawiam
Karol
Karol
Karolu,
ja nie dzielę na ogół w ten sposób, o ile mam do dyspozycji całą karpę. Ale zdarza mi się, że wiosną rozdzielam karpę na bulwki z oczkiem, by uzyskać więcej egzemplarzy jednej odmiany. Czasem też sadzę te bulwki, które odpadną od karpy matecznej. Ważne, żeby było oczko, które jest zaczątkiem łodygi! - uratowałam już w ten sposób wiele odmian. Z takich bulwek wyrastają bardzo zdrowe rośliny, tylko nie są bardzo rozkrzewione, a wielkość karpy jest często zaledwie średnia; jednak karpa na ogół jest wystarczająco duża, żeby przetrzymać zimę. Bywają jednak odmiany, które słabiej rosną i wtedy przyrosty nie są zadowalające. W tym sezonie posadziłam ze 30 takich bulwek, które odpadły od karp matecznych i, pomimo suszy, wszystkie nieźle przyrosły. Ale najlepiej poczekać z tym do wiosny, bo wtedy łatwiej podzielić karpę i zauważyć oczko. I najbezpieczniej jest wsadzić wtedy 2-3 bulwki jednej odmiany.
Dzieląc karpy na bulwy jesienią powinno się je dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem. Podawałam kiedyś sposób zawijania bulw w folię spożywczą i przechowywanie ich w chłodziarce, ale nigdy sama tego nie sprawdziłam. Może ktoś to wypraktykował i podzieli się wiedzą?
ja nie dzielę na ogół w ten sposób, o ile mam do dyspozycji całą karpę. Ale zdarza mi się, że wiosną rozdzielam karpę na bulwki z oczkiem, by uzyskać więcej egzemplarzy jednej odmiany. Czasem też sadzę te bulwki, które odpadną od karpy matecznej. Ważne, żeby było oczko, które jest zaczątkiem łodygi! - uratowałam już w ten sposób wiele odmian. Z takich bulwek wyrastają bardzo zdrowe rośliny, tylko nie są bardzo rozkrzewione, a wielkość karpy jest często zaledwie średnia; jednak karpa na ogół jest wystarczająco duża, żeby przetrzymać zimę. Bywają jednak odmiany, które słabiej rosną i wtedy przyrosty nie są zadowalające. W tym sezonie posadziłam ze 30 takich bulwek, które odpadły od karp matecznych i, pomimo suszy, wszystkie nieźle przyrosły. Ale najlepiej poczekać z tym do wiosny, bo wtedy łatwiej podzielić karpę i zauważyć oczko. I najbezpieczniej jest wsadzić wtedy 2-3 bulwki jednej odmiany.
Dzieląc karpy na bulwy jesienią powinno się je dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem. Podawałam kiedyś sposób zawijania bulw w folię spożywczą i przechowywanie ich w chłodziarce, ale nigdy sama tego nie sprawdziłam. Może ktoś to wypraktykował i podzieli się wiedzą?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Obejrzałem jeszcze raz, tamtejsze farmy sa w cieplejszym klimacie, wykopują w połowie listopada, myją, dziela na male częsci, przechowują w temp 4 do 10 stopni, w marcu sadzą do ziemi. W przechowalni dalie są tylko 3 miesiące, może dlatego metoda sprawdza się. Przy naszych prawie 6 miesiącach w przechowalni rzeczywiście bezpieczniej dzielić na wiosnę. Małe korzonki potrafią wyrosnąć w piękne dalie - takie odpadowe zawsze zakopuję w cieniu, pod okapem.
Pozdrawiam
Karol
Karol
- LadyK
Ja podobnie jak Basia dopiero wiosną rozdzielałam bulwy ale tylko gdy chciałam się nimi z kimś podzielić, wtedy widać już wszystkie oczka, poza tym jak ktoś chciał dalie to zazwyczaj gotowe na wiosnę do posadzenia a nie do przechowywania zimą, w pozostałych przypadkach wolałam posadzić większą karpę aby mieć większy krzaczek.
Sposób z folią zastosowałam na kilku małych bulwach, które odpadły mi przy czyszczeniu karp siedzą sobie teraz w takim chłodnym pomieszczeniu. Dopiero wiosną okaże się co z tego eksperymentu wyniknie. Stwierdzam jednak, że przy dużej ilości byłoby to zbyt pracochłonne a i oddzielanie bulw nie jest też takie łatwe.
Sposób z folią zastosowałam na kilku małych bulwach, które odpadły mi przy czyszczeniu karp siedzą sobie teraz w takim chłodnym pomieszczeniu. Dopiero wiosną okaże się co z tego eksperymentu wyniknie. Stwierdzam jednak, że przy dużej ilości byłoby to zbyt pracochłonne a i oddzielanie bulw nie jest też takie łatwe.
Pozdrawiam Katarzyna
http://www.alphadahlias.com/dahlias
Na zdjęciach 10-15 można dokładnie zobaczyć jak dzielić karpę na pojedyncze bulwy. Również propozycja przechowania tych bulw jest interesująca... ale "kudy" nam - amatorom, do nich - producentów/specjalistów...
Ale popatrzeć zawsze można...
Na zdjęciach 10-15 można dokładnie zobaczyć jak dzielić karpę na pojedyncze bulwy. Również propozycja przechowania tych bulw jest interesująca... ale "kudy" nam - amatorom, do nich - producentów/specjalistów...

Ale popatrzeć zawsze można...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Na zdjęciach z farmy Wynn'sów pokazany jest cały cykl, uprawa gleby, sadzenie bulw, siew nasion z krzyżówek, zbiór bulw, ich odmiany. I tragiczny finał całej wieloletniej pracy.http://www.wynnesdahlias.com
Pozdrawiam
Karol
Karol
Dokładniej tu:
http://www.wynnesdahlias.com/apps/photo ... id=3080481
W każdym razie można dokładnie przyjrzeć się, jak dzielić karpy na bulwy - z oczkiem.
http://www.wynnesdahlias.com/apps/photo ... id=3080481
W każdym razie można dokładnie przyjrzeć się, jak dzielić karpy na bulwy - z oczkiem.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara