Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Pozdrawiam
Barbara
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu jak tam zobaczyłam Zoey Rey to się normalnie obśliniłam... Byle do wiosny...
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Basiu po obejrzeniu ostatniego filmiku musiałem sobie zrobić przerwę bo groziło zawałem. Zdawałem sobie sprawę że są jeszcze nieznane mi piękne odmiany ale że aż takie. Zwłaszcza te o dużych kwiatostanach. Szkoda że nie były co niektóre podpisane ;:113
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Wkońcu znalazłam chwilę aby obejrzeć filmik do końca. Szkoda, że nie jestem biegła w nazwach to zapisałabym sobie do listy życzeń te przy, których serce mocniej zabiło ;:97 chociaż wszystkie cudne.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

To ja trochę pomogę - tu są podpisane http://www.dahlias.com/viewall.aspx
Oni tam na stronie tez mają kilka fajnych filmików szkoleniowych. A filmik polecony przez Basię był też od nich, wiec nazwy wszystkich dalii powinniście tam znaleźć.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vimen ;:180
Już przeglądam.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Tegoroczni klienci otrzymają nową ofertę pocztą.
Wszyscy inni chętni, proszę podawać adres pocztowy na PW.
Pozdrawiam
Lipień Stanisław
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

To w oczekiwaniu na nową ofertę .............. Panie Stanisławie , oczekujemy niecierpliwie ;:65 ;:65 .......... kilka tegorocznych piękności:

Obrazek........Myrtles Brandy

Obrazek.......Kazusa -shiranami

Obrazek.........Holand Festival

Obrazek.........Gatsby

Obrazek.......Citzen

Obrazek.........Kids Climax

Obrazek.......Baden Baden

Obrazek........Wyn's Cinbar

Obrazek.....Vouges Perfect
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Mam pytanie do forumowiczów. Czy ktoś stosuje - pokazywany na polecanych tu linkach filmowych - sposob dzielenia karp na sadzonki składające się z jednej lub dwu bulw i kawałka łodygi? Taki sposób mozna też obejrzeć na archiwalnej stronie Wynn's Farm.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu,
ja nie dzielę na ogół w ten sposób, o ile mam do dyspozycji całą karpę. Ale zdarza mi się, że wiosną rozdzielam karpę na bulwki z oczkiem, by uzyskać więcej egzemplarzy jednej odmiany. Czasem też sadzę te bulwki, które odpadną od karpy matecznej. Ważne, żeby było oczko, które jest zaczątkiem łodygi! - uratowałam już w ten sposób wiele odmian. Z takich bulwek wyrastają bardzo zdrowe rośliny, tylko nie są bardzo rozkrzewione, a wielkość karpy jest często zaledwie średnia; jednak karpa na ogół jest wystarczająco duża, żeby przetrzymać zimę. Bywają jednak odmiany, które słabiej rosną i wtedy przyrosty nie są zadowalające. W tym sezonie posadziłam ze 30 takich bulwek, które odpadły od karp matecznych i, pomimo suszy, wszystkie nieźle przyrosły. Ale najlepiej poczekać z tym do wiosny, bo wtedy łatwiej podzielić karpę i zauważyć oczko. I najbezpieczniej jest wsadzić wtedy 2-3 bulwki jednej odmiany.
Dzieląc karpy na bulwy jesienią powinno się je dobrze zabezpieczyć przed wyschnięciem. Podawałam kiedyś sposób zawijania bulw w folię spożywczą i przechowywanie ich w chłodziarce, ale nigdy sama tego nie sprawdziłam. Może ktoś to wypraktykował i podzieli się wiedzą?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p

Post »

Obejrzałem jeszcze raz, tamtejsze farmy sa w cieplejszym klimacie, wykopują w połowie listopada, myją, dziela na male częsci, przechowują w temp 4 do 10 stopni, w marcu sadzą do ziemi. W przechowalni dalie są tylko 3 miesiące, może dlatego metoda sprawdza się. Przy naszych prawie 6 miesiącach w przechowalni rzeczywiście bezpieczniej dzielić na wiosnę. Małe korzonki potrafią wyrosnąć w piękne dalie - takie odpadowe zawsze zakopuję w cieniu, pod okapem.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja podobnie jak Basia dopiero wiosną rozdzielałam bulwy ale tylko gdy chciałam się nimi z kimś podzielić, wtedy widać już wszystkie oczka, poza tym jak ktoś chciał dalie to zazwyczaj gotowe na wiosnę do posadzenia a nie do przechowywania zimą, w pozostałych przypadkach wolałam posadzić większą karpę aby mieć większy krzaczek.
Sposób z folią zastosowałam na kilku małych bulwach, które odpadły mi przy czyszczeniu karp siedzą sobie teraz w takim chłodnym pomieszczeniu. Dopiero wiosną okaże się co z tego eksperymentu wyniknie. Stwierdzam jednak, że przy dużej ilości byłoby to zbyt pracochłonne a i oddzielanie bulw nie jest też takie łatwe.
Pozdrawiam Katarzyna
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://www.alphadahlias.com/dahlias

Na zdjęciach 10-15 można dokładnie zobaczyć jak dzielić karpę na pojedyncze bulwy. Również propozycja przechowania tych bulw jest interesująca... ale "kudy" nam - amatorom, do nich - producentów/specjalistów... ;:oj
Ale popatrzeć zawsze można...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p

Post »

Na zdjęciach z farmy Wynn'sów pokazany jest cały cykl, uprawa gleby, sadzenie bulw, siew nasion z krzyżówek, zbiór bulw, ich odmiany. I tragiczny finał całej wieloletniej pracy.http://www.wynnesdahlias.com
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładniej tu:
http://www.wynnesdahlias.com/apps/photo ... id=3080481

W każdym razie można dokładnie przyjrzeć się, jak dzielić karpy na bulwy - z oczkiem.
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”