Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

cyma2704 pisze:Moniczko murek cudny. ;:215 Świetnie, że macie z M wspólną wizję ogrodu i ją urzeczywistniacie. ;:138 Jesienne kolory piękne w słońcu, miłorząb szczególnie mnie zauroczył. ;:oj Biała rabata świetna. Ja kupuję zwykłe chryzantemy do dekoracji jesiennych. Sarenki wiedzą, gdzie wykwintne dania podają. :)
Zrobię w tym roku tak jak Ty ;:108 W tym tygodniu zacznę wypatrywać chryzantemki ;:215

-- N 11 paź 2015 19:30 --
Margo2 pisze:Monia, czy nie można jakoś odgrodzić terenu od saren?
Jak zasmakowały w różach, będą przychodziły stale
Szkoda by było, gdyby objadły pierwsze kwiaty
Gosiu, my mamy ponad 350mb do ogrodzenia ;:224 Jakoś tak zawsze są bardziej pilne wydatki, a sarenki ... lubię, choć czynią te drobne straty ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko ja kupuję chryzantemy na giełdzie hurtowej, mam blisko. Dziesięć dni temu były po 6-7 zł. Wybór kolorów i kształtów kwiatów ogromny. ;:215 Najbardziej podobają mi się drobnokwiatowe.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Widzę, że nie tylko sarenki ale również jelonek przychodzi na śniadanko ;:224 . Ale wiesz Moni, podziwiam Cię, że z uśmiechem do tego podchodzisz. Jak mi w maju sarenki zjadły wszystkie pąki róż i róże mi prawie wcale nie kwitły w czerwcu to wcale a wcale mi nie było do śmiechu, oj nie... Ale może Twoje jakieś bardziej wychowane ;:224 i nie wszystko zjadają? Bo róże kwitły jak szalone.
A teraz jak mam bramkę zamkniętą, to przychodzą pod bramkę i próbują ją otworzyć ;:oj -na razie im się nie udaje....
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni stwierdzam, ze przestałam być obiektywna. Coś czuję, że jakbyś zaczęła sadzić teraz czerwone róże i byliny to pewnie też byłabym zachwycona. :lol:
Murek wyszedł bardzo elegancko. I teraz idealnie pasuje do Twego symetrycznego i poukładanego ogrodu. Nie mniej pierwsza jego wersja też bardzo mi się podobała. ;:215
No no bardzo ładne te Twoje fioletowe Marcinki. :wink:
A powiedz mi, co kwitnie między trawami, rozplenicą a hakone? Chodzi mi o zdjęcie nad zdjęciem ostróżki?
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

Jak już dadzą Ci Sarenki konkretnie w kość :twisted: , to pomyśl o elektrycznym pastuchu ;:131
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ktoś ze znajomych rozwieszał na drzewach i krzewach w ogrodzie mydełka toaletowe. Podobno odstraszało sarenki.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ślicznie przebarwia się Twój ogród. ;:333

Mam pytanie, co to za bylina rośnie przed rozplenicami, czyżby to lawenda, czy coś innego?
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nie strasz sarenek, proooooszę ;:196 Są cudne ;:167 Z tego co piszesz, wnioskuję, że nie są u Ciebie źle widziane. Na pewno jakoś się dogadujecie, przecież latem kwitło u Ciebie mnóstwo róż ;:173 . A może można podsunąć im jakiś inny smakołyk? Ktoś ma jakiś pomysł?
Twój ogród jest zjawiskowy, bardzo dużo się w nim dzieje a sarny są jego doskonałym uzupełnieniem ;:108 Bardzo chciałabym mieć takie lokatorki :D
Mój ogródek, na wiosnę, odwiedziły niestety tylko dziki i 3/4 ogrodu wywróciły do góry nogami, Zjadły wszystkie tulipany, większość krokusów i przy okazji zniszczyły wiele roślin :( To rzeczywiście mnie wkurzyło ;:222 To może jednak nie jestem obiektywna? Ale u Ciebie nie ma chyba aż takich szkód? One są takie słodkie :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wiem, że ogrodzenie to wydatek, ale mnie by było szkoda róż.
A jak one przyjdą w czerwcu i wszystko objedzą?
Nie mieć ani jednego kwiatka to tragedia
Przynajmniej dla mnie ;:173
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Nawet nie wiedziałam, że sarenki lubią listki róż. Moja działka również nie ogrodzona ale ja mieszkam w łąkach więc mnie tylko zające czasem odwiedzają.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Obrazek
Po prostu cudne ;:oj I jak tu nie przysiąść na chwileczkę?
Zauroczyło mnie to zdjęcie ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniczko ja kupuję chryzantemy na giełdzie hurtowej, mam blisko. Dziesięć dni temu były po 6-7 zł. Wybór kolorów i kształtów kwiatów ogromny. ;:215 Najbardziej podobają mi się drobnokwiatowe.
Kupiłam właśnie chryzantemki drobnokwiatowe do dekoracji przed dom. Robię to co roku, ale one chyba nie nadają się do gruntu :roll:
Czy masz może na myśli takie :?: Myślisz, że nadają się na rabaty ;:224 :?:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daffodil pisze:Widzę, że nie tylko sarenki ale również jelonek przychodzi na śniadanko ;:224 . Ale wiesz Moni, podziwiam Cię, że z uśmiechem do tego podchodzisz. Jak mi w maju sarenki zjadły wszystkie pąki róż i róże mi prawie wcale nie kwitły w czerwcu to wcale a wcale mi nie było do śmiechu, oj nie... Ale może Twoje jakieś bardziej wychowane ;:224 i nie wszystko zjadają? Bo róże kwitły jak szalone.
A teraz jak mam bramkę zamkniętą, to przychodzą pod bramkę i próbują ją otworzyć ;:oj -na razie im się nie udaje....
Wiesz, jakoś bardzo tego nie przeżywam ;:131 . Pewnie, że żal, bo w zasadzie żadna róża mi już nie zakwitnie, choć gdyby nie spałaszowane pąki, to byłoby na co popatrzeć :lol: W obecnej chwili zachwycam się jednak barwą liści jesiennych na krzewach i drzewach - jest barwnie, kolorowo i pięknie ;:333 Te widoki rekompensują mi brak kwiatów na różach
Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Nie wiem co podziwiać najpierw _ widoczki z jelonkiem, bażantem czy krzesłem. Nie wspomnę o cudownie uporządkowanym ogródku ;:63
Ale ogrodzenie być chyba musi, sarenki nie zrezygnują z pożywiania się Twoimi roślinkami.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Moni stwierdzam, ze przestałam być obiektywna. Coś czuję, że jakbyś zaczęła sadzić teraz czerwone róże i byliny to pewnie też byłabym zachwycona. :lol:
Murek wyszedł bardzo elegancko. I teraz idealnie pasuje do Twego symetrycznego i poukładanego ogrodu. Nie mniej pierwsza jego wersja też bardzo mi się podobała. ;:215
No no bardzo ładne te Twoje fioletowe Marcinki. :wink:
A powiedz mi, co kwitnie między trawami, rozplenicą a hakone? Chodzi mi o zdjęcie nad zdjęciem ostróżki?
Aniu, czerwień to zdecydowanie nie moje kolory ;:185 Podobają mi się jednak w innych ogrodach i zachwycam się nimi nieustannie ;:108 U mnie co najwyżej można spotkać purpury - te też lubię, więc poświęciłam im sporą rabatę za altaną ;:333
Coś jednak jest w tych płomiennych czerwieniach, bo jesienią najpiękniej wyglądają przebarwione na czerwono liście wiśni Royal Burgundy i kaliny Roseum ;:167
Obrazek

Murek jest super ;:333 Jestem zadowolona z efektu, choć jeszcze nieskończony, bo brak cegieł na górnej części kamieni, ale to się zrobi - jeśli nie teraz, to wiosną :D
Obrazek

Pomiędzy trawami a rozplenicą rośnie lawenda o wysokich kłosach :D Wiem, wiem... pewnie nikt by tak nie skomponował tych roślin, ale ja tak wymyśliłam i podoba mi się to ;:108

Fabi 12 pisze:Jak już dadzą Ci Sarenki konkretnie w kość :twisted: , to pomyśl o elektrycznym pastuchu ;:131
Chyba nie mam sumienia ;:131 Jak już będą zbyt mocno dawał popalić, to pomyślę o wieszaniu mydełek - podobno zapach mydła zniechęca je do odwiedzin ogrodu ;:173

PEPSI pisze:Ktoś ze znajomych rozwieszał na drzewach i krzewach w ogrodzie mydełka toaletowe. Podobno odstraszało sarenki.
Ooo, właśnie... o tym przed chwilą napisałam. Słyszałam o tej metodzie od sąsiada ;:108

Daria_Eliza pisze:Ślicznie przebarwia się Twój ogród. ;:333

Mam pytanie, co to za bylina rośnie przed rozplenicami, czyżby to lawenda, czy coś innego?
Obrazek
Dario, to lawenda :D Wiem, że połączenie niespotykane, ale tak mi się jakoś wykombinowało i podoba mi się :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”